małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia . B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . A teraz warować z wałkiem
Grunt to przepis!Bakoma) 3 jajka 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao około 30 rozkruszonych tabletek (najlepiej spróbować) Sposób przygotowania: Jogurt, żółtka, budyń, kakao, stewie miksujemy białka ubijamy na sztywną pijane ze szczyptą soli delikatnie mieszając dodajemy białka do masy czekoladowej wylewamy ciasto do blaszki pokrytej papierem do pieczenia (chyba że mamy silikonową) pieczemy minimum
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćRUMU (LUB INNEGO ULUBIONEGO TRUNKU) 250g ŚLIWEK SUSZONYCH BEZ PESTEK 2 SZCZYPTY SOLI WYKONANIE Suszone śliwki moczymy w rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni 45 minut. Znacie
Zofianasię ją zarówno na surowo , jak i smażoną , pieczoną , duszoną i gotowaną . Przyrządza z niej zupy , surówki , kotlety , racuchy , a nawet ciasta! Ma bardzo mało kalorii ( ok.15kcal w 100g ) , dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Ja jak co roku korzystam z jej dobrodziejstw. Nie wyobrażam sobie lata bez racuszków! SKŁADNIKI:* cukinia – 1 szt* mąka pszenna
Ostra na Słodkomałej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki.Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie:Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli
Walijskie Pichceniekoniec dodałam masło gotowe ciasto podzieliłam na 13 równych części z każdej uformowałam kulkę i dodałam: otręby (2), posiekane czarne oliwki (2), granulowaną prażoną cebulkę (2) i granulowany czosnek (2); 5 bułek pozostawiłam bez dodatków tak przygotowane bułki ułożyłam na blasze, uprzednio delikatnie skrapiając każdą wodą, i piekłam w 180 st. przez 30 min. Nie wiem(...)nadpobudliwość norweskich drożdży czy temp., ale zaczyn wyrósł w oka mgnieniu Jako nowicjuszka skorzystałam z najprostszego przepisu: mąka (6 szkl.), drożdże (50 g), masło (3 łyż.) W trakcie pieczenia po domu unosił się fantastyczny zapach czosnku i prażonej cebulki Pewnie w trakcie pieczenia popełniłam mnóstwo niewybaczalnych, piekarniczych błędów. Ale i tak jestem z tych bułek bardzo zadowolona
bastalenabułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem rzepakowym i posypać solą gruboziarnistą. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno
Grunt to przepis!albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam zapachdrożdżówek, kiedy pieką się właśnie, a cały ich aromat wypełnia mieszkanie.Kiedy, prosto z pieca wyjęte, krojone i pałaszowane bez wyrzutów sumieniai bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień,odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, wartoczasem pocierpieć. Jedząc właśnie takie(...)Rękami obsypanymi mąką odrywałam kawałki ciasta i umieszczałam je w natłuszczonych i wysypanych mąką foremkach to tartaletek. Na wierzchu układałam po jednym jabłuszku. Ewentualnie można zrobić kruszonkę. U mnie - szczątkowa, ekspresowa. szklanka cukru 1/3 kostki masła szklanka mąki Wszystkie składniki zagnieść. Na chwilę włożyć do lodówki, po czym rozkruszyć na cieście. Drożdżóweczki piekłam 25-30 minut w 180 stopniach
W kuchni Karmel-itkiWszyscy dookoła pieką te korzenne cuda, więc presji pierniczkowej uległam i ja. Pokażę Wam dzisiaj moje świąteczne pierniczki, które smakują wybornie nie tylko ciepłe wyjęte z piekarnika, ale także już po wystygnięciu i nie muszą leżakować w puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt).Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię(...)dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto- gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje leżakowało kilka dni, bo nie miałam czasu na pieczenie)- po wyjęciu z lodówki pozostawić na pewien czas, żeby zmiękło - rozwałkować na placek o grubości około 4-5mm i wykrawać pierniczki foremkami- wykrojone kształty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze
Smakołyki BerenikiTe pulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem, który jest świetnym dodatkiem
Apetyczna babeczkaproste do zrobienia, ale również są świetną dekoracją stołu. Moje bułeczki są bez nadzienia jednak każdy może je zrobić ze swoim ulubionym nadzieniem. Składniki: ½ kg mąki pszennej 50 g drożdży 120 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko szczypta soli Wykonanie: Przygotować ciasto: Mleko podgrzać. Mąkę przesypać do miski, zrobić w niej dołek do którego(...)soli, masło i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy zaczyna odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym będzie lepsze. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Króliczki: Z ciasta uformować niewielkie kule a następnie zrobić z nich walce. Z mniejszej kulki ciasta zrobić króliczkowi ogon. Nożyczkami nacinamy uszy
Mama Gotujedieta okruszkowa nie zastąpi zbilansowanej diety. JABŁKOWE MUFFINY Z SOLONYM KARMELEM 40g masła 300g mąki 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 150ml jabłkowego musu (z naszych jabłek!- Golden Delicious obrany, bez gniazd nasiennych, zmiksowany) 100ml śmietany 12% 1 jajko masa karmelowa (u nas z wedlowskiego słoiczka) gruba sól (polecam Sal de fleur(...)płynne, przestudzone masło. Łączymy suche i mokre składniki- grudki mile widziane. Foremki wypełniamy ciastem do 1/3 wysokości, na cieście robimy ciapkę z 1/2 łyżeczki masy karmelowej. Solimy masę i przykrywamy ciastem (nie może być go zbyt dużo w poszczególnych foremkach, bo się rozleje przy pieczeniu). Pieczemy 20-25 minut. Wychodzą z tego fajne, pachnące i delikatne babeczki, przełamane
les mirabellessmak pączusi, dodałam do nich cynamonu i serek waniliowy zamieniłam na twaróg sernikowy. Wyszły cudnie aromatyczne, wilgotne, po prostu pyszne... :-) Taki pączusiowy przedsmak świąt. Polecam ! Ciasto na bazie mąk orkiszowych: białej z dodatkiem pełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk.Składniki:- 400g twarogu sernikowego(...)jajka z ksylitolem, dodać partiami twaróg sernikowy, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamon i spirytus lub rum. Wszystko dokładnie mieszamy.W garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę do ok.175*C i smażymy partiami nasze pączusie. Ciasto zsuwamy do rozgrzanego oleju przy pomocy dwóch łyżeczek lub łyżek. Na jedną nabieramy ciasto a przy pomocy drugiej
Smaczne Zdrowedoceni każda zmęczona pichceniem Pani Domu - MOŻNA JE MYĆ W ZMYWARCE!! Upieczone ciasta idealnie odchodzą od brzegów i spodu, długo utrzymują temperaturę, równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się(...)przypadku do kawy dla dwóch osób. Wygląda pięknie, elegancko.... Wspaniale się prezentuje! Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania - 1200 ml Naczynie to znakomicie sprawdza się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, pieczeni,ciasta.... ma maleńką wadę. Mogłoby być delikatnie większe. Ale jak dla mojej rodzinki 2+2 jest wręcz idealne. Ale kolor jest boski. No i moja perełka! Najbardziej
Malinowe PocałunkiCiasto nietypowe, ale niektórym bardzo smakowało! W środku miękkie, wilgotne, z wierzchu przypieczone. I bez grama mąki! Składniki: 400 g maku 2 szklanki mleka 400 g cukru pudru 8 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną) 8 łyżek migdałów w płatkach, z grubsza pokruszonych 6 jajek 200 g masła 5 średnich jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki proszku(...)pudrem i żółtkami na gładką, białą masę. Dodawać po kolei olejek waniliowy, proszek do pieczenia, kaszę mannę, migdały, jabłka, mak. Na samym końcu delikatnie wmieszać do wszystkiego pianę ubitą z białek. Przelać do blachy wyłożonej papierem bądź natartej masłem i wysypanej kaszą manną. Ciasta wychodzi sporo - ja wylałam nim blachę 28x18 cm i keksówki 24x10 cm. Piec około
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!