ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:91/267)

Tarta cytrynowa z bezą włoską 239

łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody  Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać(...)minut w lodówce. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec do zrumienienia, około 16-20 minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić.Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać

Pudełko rozmaitości
Babeczki czekoladowo – marchewkowe z mlecznym kremem 192

postaci, wziąć w rękę, w surówce, gotowaną, czy podpiekaną. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że nigdy nie piekłam marchewkowego ciasta, trudno w to uwierzyć, ale taki jest fakt, u nas marchewka za długo nie poleży, a w dzieciństwie również takowego ciasta nie jadłam. Postanowiłam spróbować, ale w formie babeczek, łatwiejszych do złapania, z czekoladą i kremem mlecznym. Gdy tylko(...)zjedzone bez kremu jeszcze na ciepło. Polecam, bo są pyszne i łatwe w przygotowaniu Składniki (12 sztuk): Babeczki: 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach; 1 szklanki mąki 2 łyżki kakao; 1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta 3/4 szklanki cukru; 1 łyżka aromatu waniliowego Delecta 100 ml oleju; 2 jajka; 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dom-agi.pl
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 165

piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą mój organizm mąkę pszenną na zdrowszą mąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam z pierogów,które uwielbiam,ani ciast do popołudniowej kawki(...)ciasta drożdżowego na 2-3 prędkości około 7 minut.Można pominąć dodatek drożdży,wówczas jednak znacznie wydłuży się czas wyrastania ciasta foremkę delikatnie wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi.Przełożyć dobrze wyrobione ciasto chlebowe,powierzchnię wyrównać wilgotna ręką i przykryć formę folią spożywczą ,od strony zetknięcia z ciastem chlebowym również wysmarowaną olejem.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto wypełni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jubileuszowe ciasto 250

momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa serowa: 1,20 kg zmielonego białego sera; 400 g cukru pudru; 60 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru); 12 jaj; 2 płaskie(...)łyżeczki proszku do pieczenia; 300 g margaryny lub masła; Margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać ser i wymieszać. Dodać budyń w proszku i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki

In my kitchen
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2587

zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu(...)dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 35 minut

Mała Cukierenka
limonkowo cytrynowa tarta z bezą 157

cytrynowym kremem i delikatną bezą. Niebo w gębie :). Jeśli spróbujecie od razu wam mówię, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła  65 g cukru  szczypta soli 2 łyżki śmietany Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy masło i ucieramy. Następnie dodajemy jajko i śmietanę, ucieramy. Formujemy ciasto, przekładamy ostrożnie na formę(...)tarty i wkładamy do lodówki na 30 min, Pieczemy w 200 stopniach C 5 minut, a następnie 10 minut w 190 stopniach C Nadzienie:  100 g masła 4 jajka (żółtka) 1 cytryna  2 limonki  pół szklanki cukru  szczypta soli  Masło ucieramy z cukrem dodając stopniowo jajka, szczyptę soli, startą skórkę i sok z 2 limonek

noteskulinarnyfiga
Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem 110

Składniki:100 g całych migdałów bez skórki60 g pistacji150 g + 350 g cukru200 g śmietany kremówki350 g czekolady 70% kakao250 g masła5 jajek1 łyżka melasy210 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniasól40 g pianek marshmallowPrzygotowanie:Migdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki. W garnku lub na patelni roztapiamy 150 g cukru na jasny karmel. Dodajemy(...)przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy melasę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie po 30 g posiekanych pistacji i migdałów. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Smakowity Blog Kulinarny
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 174

mąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje pieczywu bardziej intensywny smak.Mąka kukurydziana, jest żółta, miałka lub też ziarnista, uzyskiwana z przemiału ziarna kukurydzy. Ponieważ nie zawiera ona glutenu, trzeba ją prawie zawsze łączyć z mąka pszenną. Mąka kukurydziana w czystej postaci, bez żadnych domieszek, używana jest do pieczywa spulchnianego nie drożdżami, ale proszkami do pieczenia. Masa Harina(...)bardziej interesującą konsystencję.Mąka żytnia, była najczęściej używaną mąką w Europie Wschodniej i Środkowej, tam, gdzie gleba jest nie dość urodzajna lub klimat za chłodny do uprawy pszenicy. Z ciasta żytniego, nie zawierającego siatki glutenowej, otrzymuje się chleb ciemny i bardzo smaczny, mimo zwartego miękiszu. Aby pieczywo było lżejsze, miesza się zwykle mąkę żytnią z pszenną. Mąkę żytnią

NaKońcuJęzyka
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 210

szklanka cukru,  czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić(...)resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem.Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek,  450g masła,  400g cukru,  szczypta soli,  fioletowy barwnik spożywczy Wilton.  Białka

Z miłości do słodkości
PIERNICZKI 242

pominąć ten krok i zagnieść ciasto bez podgrzewania składników). Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę, zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej przestudzoną masę miodowo-maślaną. Zagnieć ciasto jak na pierogi, wyrabiając je, aż będzie gładkie i jednolite.  Ciasto wałkuj na plecaki grubości około 3 mm i wykrawaj dowolne kształty foremkami. Piecz pierniczki w temperaturze 180 stopni C przez(...)było grudek. Lukier przełóż do woreczka, odetnij leciutko końcówkę z rogu woreczka i dekoruj). Smacznego!  UWAGI: 1. Ciasto na pierniczki można dłużej przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu - owinięte folią spożywczą, lub w przykrytej, kamionkowej misce. 2. Przed pieczeniem można zrobić w pierniczkach otworki, np. słomką, a po upieczeniu przewlec sznurek i powiesić je na choince

Słodko-Słony Świat Ilony
Placuszki owsiane, Česká Hospoda 173

żurawinę, rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody(...)batter should be quite thick (if it's not, add a bit more flour). Stir thoroughly. Fry small fritters in a dry frying pan (1 tbs batter for 1 piece). Serve warm

Qlinarnie i Qlinarnie
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 440

pieczenia.Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszać. Piec na złotawy kolor w temperaturze 160-180 stopni przez około 30 minut.Masa:5 żółtek, 1 cukier waniliowy,3 łyżki mąki,1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru),2 szklanki mleka,3/4 szklanki cukru,25 dkg masła o temperaturze pokojowej(...)ognia i wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.Ciasto przekładamy w następujący sposób:- ciemne ciasto - masa - kokosowe ciasto - masa - ciemne ciasto.Polewamy ulubioną polewą czekoladową.Smacznego!Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam wiórki kokosowe Kresto, jakie otrzymałam w przedświątecznej paczce od firmy VOG, producenta marki Kresto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z lemon curd 197

obsypujemy mąką, jeśli mamy foremkę silikonową pomijamy ten krok. Następnie wygniatamy formę ciastem i przykrywamy folią aluminiową. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto przez ok 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut aż uzyska złoty kolor.Składniki do lemon curd oprócz oliwy zagotowujemy cały czas mieszając. Po 3 minutach(...)dodajemy łyżkę oliwy i dalej chwilę mieszamy. Jeśli powstały grudki masę należy zmiksować po zdjęciu z kuchenki.Masę wylewamy na spód i pieczemy kolejne 10 minut.W tym czasie przygotowujemy bezę. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę, potem dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy by połączyć składniki. Bezę wylewamy na tartę i pieczemy

Ze smakiem i z pasją
Szarlotka z bezą (pianką) 637

Przepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze

Oryginalny smak
CZEKOLADOWIEC Z NEKTARYNKĄ 186

pyszne czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, przypominające w smaku murzynka, które możemy zrobić bez użycia miksera ... pychotka SKŁADNIKI  1 ¼ szkl. mąki pszennej Młynomag , ¾ szkl. śmietany 18%, ½ kostki masła, 1/3 szkl. cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 nektarynka, jadalne motyle   WYKONANIE Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy. Jajka roztrzepujemy z czekoladą, dodajemy

słodki bratek
Chleb z kaszą manną 150

miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia - u mnie ciasto rosło jak szalone, niemalże "uciekając" z blaszki . Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarowa ć letnią wodą i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 200C, włożyć blaszkę z zawartością i piec 45 minut, do zezłocenia wierzchu - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Studzić wyjęty z blaszki

Grunt to przepis!
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 201

wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik.  Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej

Kraina Miodem Płynąca
Śniadaniowe ciasteczko "Kokos i czekolada" 152

Zdecydowanie - śniadanie tej zimy :) Niezwykle wilgotne ciasto kakaowe na bazie banana i jajka. Bez mąki i cukru. Przełożone kremem z serka z jogurtu, obsypane pierzynką z wiórków kokosowych... niebo na talerzu - bez grama sztucznego tłuszczu i mąki! Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół

Chocolate Muffin Blog
Deep Fry Chilli Chicken/ Smażony Kurczak Chilli 194

mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Sól Wykonanie: Wymieszać wszystkie

Kulinarna rozmowa
Babka Makowa 208

zjeść, to właśnie jest takie ciasto - makowiec lub ciasto z białek typu piegusek, te ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. "Składniki4 jajka100 g cukru (ok. 1/2 szklanki(...)proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników.Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy

Słodkie Przyjemności
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami 216

brązowym, dodać rodzynki, czy pokruszone ciasteczka ameretto.  Opcji jest bez liku. Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami Składniki na tortownicę 24 cm: 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru 150 g stopionego masła 4 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny i sok z ½ cytryny 4 jabłka

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania