ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:90/267)

Chleb z twarogiem i jogurtem 116

ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej mocno zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto chlebowe(...)wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut (w połowie wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia

Grunt to przepis!
tort kakaowo - jagodowy 203

śmietankowe bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -sok z połowy cytryny -0,5 szklanki wody -1 łyżka cukru -3 łyżki wódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bezy 131

również przepisy na inne słodkości -----> CIASTA, WYPIEKI I DESERY Bezy - przepis: Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 28 bez) 2 białka 120 g drobnego cukru (można również zmielić np. w młynku do kawy zwykły cukier bądź użyć cukru pudru) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Bezy - jak zrobić? Żółtka oddzielić od białek. Przygotować(...)masa na bezy będzie sztywna, małymi partiami dodawać cukier, znów ubijać, znów dodawać cukier i tak do skończenia produktu - ubijać do momentu, kiedy masa będzie gęsta i lśniąca, a cukier rozpuszczony. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Chwilę miksować, by produkty się połączyły. Piekarnik rozgrzać do ok. 140 'C (piekę w gazowym, bez termoobiegu

Moje Qulinaria
Odrywane bułeczki z masą krówkową 174

każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec  i od razu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym ;) Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej formie. Wyszło pysznie i pięknie :) Częstujcie się zatem :) bardzo Wam wszystkim(...)bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części (tyle ile chcemy mieć bułeczek), każdą lekko spłaszczyć i nakładać po łyżeczce masy, formować "pakieciki" i układać w formie wyłożonej papierem, stroną z łączeniem do dołu.Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pleśniak ze śliwkami 140

ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa.  Mama robiła je bardzo często. Dodawała do niego domowe powidła.  Potem z tego przepisu robiła też szarlotkę, ale już bez dodatku kakao.  Pleśniaka nie jadłam jednak od wielu lat.  Ostatnio kiedy przeglądałam zeszyt z przepisami mojej mamy, odnalazłam przepis na pleśniak.  Zrobiłam więc sama, ale zamiast powideł dałam(...)przepysznie.     Składniki: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 3 szklanki mąki (ok. 450 g) 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru do ciasta 1 szklanka cukru do białek ok. 500 g śliwek Wykonanie: Mąkę i proszek siekamy z masłem.  Dodajemy żółtka i 3 łyżki cukru.  Szybko zagniatamy ciasto

Sto kolorów kuchni
Sernik królewski bez laktozy 280

bez laktozy 5 jajek pełna szklanka cukru 2 łyżki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego robionego w domu z prawdziwą wanilią , lub duża laska wanilii do sera http://www.skworcu.com.pl/1318,pl_wanilia-laski-waniliowe-burbon-sklep-internetowy-skworcu.html 1 duży budyń waniliowy- proszek 1 łyżka mąki pszennej luksusowej Młynomag Ponadto papier do pieczenia do pokrycia dna tortownicy oraz do podwyższenia jej brzegów. Robimy ciasto

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pomidorowy z oliwkami 133

wyrośnie…. a Małżonek już tupał nogą, bo potrzebował piekarnik do pieczenia swojej pizzy :)!  Nie powinna to być wina zakwasu, bo dokarmiłam go trzykrotnie zanim nastawiłam zaczyn…. Wyrabiałam też -tak mi się wydaje – wystarczająco długo…. Dodatkowo po tak długim wyrastaniu, mimo sporej ilości mąki ciasto przykleiło mi się do ściereczki i musiałam je lekko odrywać(...)chleb bez dodatków…. ale, jak to u mnie, w ostatniej chwili dorzuciłam resztkę oliwek i trochę suszonych pomidorów. Powinnam dodać ich zdecydowanie więcej, bo dobrze smakowały w takim połączeniu. Sam chlebek jest pyszny i warto było się trochę pomęczyć ;)!Bardzo jestem ciekawa chlebowych interpretacji tego przepisu w wykonaniu innych Piekących …:)!Dziękuję Wam za wspólne pieczenie

UgotujmyTo.pl
W domu: tarta z musem czekoladowym 242

dół) przez 20-25 minut, aż ciasto się zezłoci. W trakcie pieczenia przygotowujemy mus czekoladowy. Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszamy (do garnka nalewamy trochę wody, na wierzch stawiamy miskę z czekoladą, tak aby miska nie dotykała powierzchni wody). Czekolada ma być gładka, bez żadnych nieroztopionych kawałków. Żółtka oddzielamy od białek

Kuchnia w biegu
Nasi wciągnęli ajrisz, a my danisz :) - Ciastka danisze z rabarbarem 140

cukier z sokiem oblepił rabarbar słodkim syropem, a ja robię drugie wypełnienie - orzechy włoskie drobno siekam, - mieszam z łyżką miodu i - kwaśną śmietaną, jeszcze kilka kropli soku z cytryny Ciasto po około godzinie poza lodówką rozkładam na oprószonym mąką blacie, jeśli trzeba jeszcze trochę wałkuję, tak na pół centymetra. Część ciastek będzie mieć postać podobną do ciastek z sieci(...)papier do pieczenia. Większe około 20 na 30 centymetrów nacinam trochę choinkowo, nakładam masę orzechową i na nią rabarbar, składam dosyć luźno podklejając roztrzepanym jajkiem Odkładam na blaszkę. Przykrywam gotowe blaszki ściereczką na pół godziny. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, bezpośrednio przed pieczeniem smaruję ciastka jajkiem, większe posypuję krojonymi orzechami. Obie blaszki piekę równocześnie, bez nawiewu

I tu będę miała takie te
Chleb na maślance. Najprostszy 161

Pisałam już o tym, jak ostatnio polubiłam ciasta na maślance. Są niesamowicie wilgotne i mięciutkie, mają konsystencję po prostu idealną. Kupuję więc maślankę często, i piekę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik piernikowy 205

wystudzoną masę czekoladową   i wszystko wymieszać. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.   Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie(...)wymieszać i na końcu dodać budynie w proszku. Na upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po wystudzeniu, sernika można

Na słodko lub wytrawnie
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 146

nabytej od nas skromności, wolał się prezentować gorzej, aby nie wszystko w nim było idealne.Torcik składa się z budyniowego biszkoptu, masy migdałowej, kruchutkiej (a w zasadzie pokruszonej) bezy i masy kawowej (z kawy marcepanowej) - kolejność od dołu do góry.Niesamowity smak mas zawdzięczamy pysznościom od SKWORCU!  To właśnie tu dorwałyśmy przepyszną KAWĘ MARCEPANOWĄ (warto o niej poczytać(...)jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie.SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY:* Biszkopt - - białka, 4- cukier puder (1/2 szklanki),- mąka ziemniaczana (1 łyżka)- proszek budyniowy mały,- szczypta proszku do pieczenia (bg),* Beza - - białka - 4- cukier - 3/4 szklanki- sól - odrobinka* Masy kawowa

Wypisz Wymaluj
Chleb razowy na zakwasie 165

chleb znalazłam u Mirabbelki. Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wodyok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1,5-2 szklanki wody(...)składniki ciasta chlebowego.Całość mieszamy ok. 10 minut,  ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest  luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka. Ta ilość ciasta wystarcza na 2 keksówki, wypełnione w 2/3. Trzeba ciastu chlebowemu

Kulinarne przygody Gatity
Serniczki z gruszką i sosem karmelowym 122

Serniki są u nas uwielbiane pod każdą postacią. Sernik z różnymi dodatkami, bez dodatków, klasyczny, bądź wymyślny. Jak już wspominałam uwielbiam eksperymenty i nie boję się ich zwłaszcza, gdy mam trochę czasu. Owoce takie jak gruszki, czy jabłka idealnie pasują mi do pieczenia, stają się miękkie, a skórka w gruszkach jest prawie niewyczuwalna. Podpatrzyłam ten przepis u Kasi(...)przepis stworzony przez Kasię. Polecam, bo są łatwe i pyszne! Składniki na 5 serniczków w kokilkach o średnicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm: Ciasto: - 270 g mąki; - 150 g miękkiego masła; - 120 g cukru pudru; - 2 duże żółtka Masa serowa: - 500 g sera białego ; - 3 jajka; - 1 łyżka mąki ziemniaczanej; - 5 pełnych łyżek cukru

dom-agi.pl
SZYBKI PLACEK DROŻDŻOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 344

Jest to chyba najszybszy placek jaki znam, pod względem pieczenia jak i wyrabiania. Jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty i nawet na drugi dzień smakuje jak świeży. Placek drożdżowy jest bez wyrastania, ponieważ rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy(...)rozrobić z żółtkami. Pozostałe składniki prócz mąki(masło, mleko, oliwę) zagrzać i gorące wymieszać z mąką, żółtkami i zaczynem. Dobrze wyrobić (w moim przypadku chwila, nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego i zawsze wychodzi). Wyłożyć na blaszkę z papierem, na to owoce i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i cukrem trzcinowym-daję mniej do kruszonki(bardzo lubię

Smaczne Zdrowe