Szybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej(...)Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami
upichconaschowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy na 175*C. Z białek ubijamy pianę (można dodać szczyptę soli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy po równo do obu blaszek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Uwaga- ciasto mocno się napompuje, ale potem straci swoje gabaryty(...)góry nogami i zdjęłam pergamin. Mam po prostu średnie doświadczenia z wyjmowaniem całkowicie wystudzonej bezy, więc wolałam to zrobić od razu. Blaty odkładamy do całkowitego wystudzenia. Czas na krem. Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, szybko ubijając trzepaczką. Masę ponownie stawiamy na piecu, tym razem na niewielkim ogniu. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą
les mirabellessprowadza do jednego (przynajmniej w moim wypadku) - do jedzenia :) Często w takich sytuacjach zastanawiam się co zrobić na takie okazje. Zazwyczaj są to jakieś muffiny, czasem 'suche' ciasta - takie bez kremów, a czasem właśnie różnego rodzaju ciastka - ponieważ łatwo je przewieźć, można je długo przechowywać no i co najważniejsze, zawsze wychodzą smaczne. Może skusicie się, by je wypróbować(...)ucieramy, dodajemy olej. W oddzielnym naczyniu łączymy sypkie składniki.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z suchymi składnikami, dodając je stopniowo do masy jajecznej.Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 10 minut.Studzimy na blaszce.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) Ciasto: 2 jajka 45 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru pół tubki barwnika niebieskiego w żelu Masa serowa: 600 g twarogu mielonego przynajmniej dwa razy 200 g śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wody(...)śmietany 30% 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: 100-150 g jagód/borówki amerykańskiej listki świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas
KreatywnePinydodając bakalie - ciasto będzie miększe i bardziej klejące niż ciasto kruche, powinno jednak bez problemu dać się zagnieść - ciasto zafoliować i schłodzić, lub od razu podzielić na dwie części i uformować w rulony o średnicy około 3,5-4cm (schłodzone łatwiej będzie uformować) - każdy rulon zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową, schłodzić w zamrażarce, aż ciasto stwardnieje(...)grubości 0,8-1cm, starając się nie zgniatać ciasta przy krojeniu, aby plasterki się nie deformowały - jeśli nie macie dużej blachy, na której zmieszczą się wszystkie ciasteczka, resztę ciasta należy przechowywać w zamrażarce (chyba, że pokroicie od razu oba rulony, wtedy ciasteczka mogą czekać na papierze do pieczenia w lodówce) - ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Smakołyki Berenikisłodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą konsystencję (niewielki dodatek do ciasta biszkoptowego). Jej dodatek w serniku (np. w postaci opakowania budyniu) poprawia wilgotność tego ciasta. Dawniej używana jako krochmal do zabezpieczania pościeli, bielizny i ubrań. Mąka kukurydziana – to mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych(...)zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną mąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią zagęszczać
Karo in the Kitchenpopołudniowej kawki, ze składników które zawsze są pod ręką. Muffinki są bez jajek co jest dobrą informacją dla osób na nie uczulonych :) Składniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 szklanka mleka Dodatkowo: łyżeczka kakao Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy(...)drugiej miski wlewamy składniki mokre i mieszamy, następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Dzielimy ciasto na dwie równe części i do jednej dodajemy łyżeczkę kakao (możemy więcej jeśli lubimy bardziej czekoladowe). Ciasto wykładamy na przemian po łyżce do papilotek. Pieczemy ok. 20-25 min. w 170 stopniach, do suchego patyczka
Pelusiowa Kuchniawyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryc ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając(...)krótszego boku z farszem a kończąc na boku bez jabłek - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby jabłka nie wypływały podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać
Grunt to przepis!bez cukru2 żółtka2 łyżki mlekaDo obtoczenia2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klikPrzygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ala piecze i gotujeniesamowicie delikatne ciasto! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu basmati - puszka mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 4 słodziki - 4 jabłka - 3 łyżki suszonej żurawiny - 2 banany - 2 białka - 1 żółtko - 70 ml jogurtu greckiego 1. Ryż ugotuj na mleczku kokosowym z dodatkiem wody, dodaj słodziki. 2. Gorący ryż wyłóż na tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia) 3. Jabłka obierz(...)upraż z dodatkiem słodzika lub miodu. Dodaj suszoną żurawinę. Wyłóż na ryż. 4. Banany zmiksuj z białkami, jogurtem i żółtkiem za pomocą blenderem. Masę wyłóż na jabłka. 5. Ciasto pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu. Pyszne! Buziaki
SMYKWKUCHNIprzestudzone ciasto, wyrównać - z mleka odlać 250ml, wymieszać z budyniami, resztę zagotować (jeśli używamy budyniu bez cukru, należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie)- ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką- drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto(...)brzegów formy tak, by budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia- ciasto delikatnie nakłuć widelcem, piec w 190-200 stopniach przez 50-60 minut- po upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem Szarlotka z budyniem dzięki różnorodności mas bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - jasna warstwa budyniowa wyraźnie odznacza się od masy jabłkowej i cynamonowego ciasta
Smakołyki Berenikiaktywności i nawet nie zauważam kiedy je zrobiłam :) Ciasto zagniotłam dzień wcześniej i chłodziłam przez noc. Dynię również upiekłam poprzedniego wieczoru. Potem wystarczyło dokończyć farsz, ulepić i usmażyć. Empanadas z pieczoną dynią i chorizoprzepis własnyna 10-12 sztukczas przygotowania: 10 min. zagniecenie ciasta + 2 godz. chłodzenie + 30 min. pieczenie dyni + 20 min. przygotowanie empanadas
Chilli Czosnek i Oliwamnie piec w kotłowni), przykryć papierem do pieczenia i zaczekać aż masa wypełni formę (gdy ciasto już zacznie wzrastać proponuję zdjąć papier by się nie przykleił...) Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy w tej temperaturze 30 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Następnie temperaturę obniżamy do 180*C i dopiekamy jeszcze
Smaczne Zdrowełyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 żółtka 3 łyżki masła Polewa: 1.5 tabliczki czekolady 2 łyżki mleka lub wody Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel Dodać kakao i mąkę z proszkiem , wszystkie składniki dobrze wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 szklanka mleko, 3/4 szklanki cukier 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soda, - ile potrzeba masa krówkowa, - ile potrzeba śliwki bez pestek odmrożone lub świeże, 1 szklanka śmietana 30% + 1 łyżka cukier puder + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej, - ile potrzeba czekolada mielona jajka, olej, mleko, cukier(...)dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki - 1 łyżkę ciasta na wierzch piec w 200C około 20-25 minut - zostawić do do wystudzenia żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody mieszając i ostudzić zimną śmietanę ubić
W Mojej Kuchni Lubię