ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:77/267)

Chleb przedświąteczny 182

każdego posta od pytania: i jak tam przygotowania do Świąt? To już naprawdę ostatnie dni, i mnóstwo rzeczy mamy na głowach. Listy zadań i zakupów są teraz ogromnie popularne - bez nich ciężko byłoby się w tym wszystkim nie zgubić... Mam jednak nadzieję, że wszystko robicie raczej z przyjemnością niż z obowiązku - bo inaczej magia Świąt pryska...Tuż przed Świętami(...)wbić jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dobrze odcisnąć owoce. Dodać do ciasta, jeszcze raz zagnieść. Gdy owoce będą już dokładnie rozprowadzone w cieście, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odsatwić do wyrośnięcia na 40-60 minut.Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kukurydziano-dyniowe scones czyli ekspresowe bułeczki 171

internecie i  poszukać jakichś inspiracji... znajdowałam przepisy na różnorakie ciasta, muffinki, placuszki i inne cuda, aż w końcu... tak, to jest to! Dyniowe bułeczki - bez użycia drożdży i bez zakwasu. W wersji ekspresowej. To scones - okrągłe ,,ciastka" z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. W oryginalnym przepisie, który znajdziecie  TUTAJ  dodano rodzynki(...)papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20-30 minut do miękkości. Po upieczeniu wybrać miąższ ze skorupy i zmiksować na gładkie purée. Do tego chlebka potrzebujemy 1,5 szklanki takiego purée. Resztę można zawekować w słoikach i wykorzystać później.  Do naczynia przesiać mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Wkroić zimne masło i wyrobić ciasto między palcami

Kuchnia Ellie
Marmurkowa babka cytrynowo-czekoladowa 182

też tacy, którzy nie wyobrażają sobie Świąt bez babki marmurkowej. Tradycyjna składa się z warstwy jasnej i kakaowej. Moja ma delikatny cytrynowy twist :) Jest pyszna, puszysta i niezwykle delikatna :) Nie zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka pół łyżeczki(...)Masa będzie dość lejąca.  Piekarnik rozgrzać do 160*C.  Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Wymieszać. Formę 29 cm x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód wyłożyć ciemną

Chocolate Muffin Blog
Babka piaskowo - makowa 205

pszenną z proszkiem do pieczenia. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego i też była pyszna

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
SZPLITRY DANUSI 397

środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach  do ciasta wyłożonych papierem do pieczeniaPieczemy w temp. 185st około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.  Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeśli dodamy niewielką ilość cukru do ciasta, są pyszne nawet bez lukru

Walijskie Pichcenie
Bułeczki gryczane z dynią i czarną porzeczką z soku jagodowego. 179

posypujemy pestkami, które dociskamy lekko do powierzchni bułek. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. Pieczemy na papierze do pieczenia w 190 stopniach przez 16-18 minut. Bułeczki wyśmienicie będą nadawały się do słodkich dodatków; dżem, czekolada, serek. Można zrobić je na wytrwano bez porzeczek

BaRepas
Ciasto mandarynkowe 136

oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki).  Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy(...)kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka albo śmietanki, następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wg uznania. ciasto po upieczeniu, bez polewyciasto z mandarynkami

Bon Appetit Małgorzaty
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2575

składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki30g cukru wanilinowego(...)powstaną nitki z karmelu to jest on już gotowy.Jeżeli chcemy uzyskać jakiś inny kolor to pod koniec gotowania dodajemy barwniki i mieszamy garnuszkiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia i wylewamy karmel. Gdy ostygnie łamiemy na pożądane wielkości.Biszkopt dzielimy na 3 równe części nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Całość dokładnie pokrywamy.Masę cukrową dokładnie rozwałkowujemy na posypanym

Pudełko rozmaitości
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 115

podobają:))Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 min. góra-dół. A oto gotowe bułeczki, bez dodatków i spulchniaczy.Słonecznik, lub inne ziarno można lekko przyrumienić na suchej, gorącej patelni. A jeżelimasz ochotę zrobić ciasto x 2, aby mieć więcej bułek, to pieczemy obie blachy w 200 ° na termoobiegu

Pasje Jolki
Chleb pszenny z mąką razową i pokrzywą 192

automatu do pieczenia chleba), można zrobić jeden większy bochenek. Na dno tej właśnie formy włożyłam kilka pokrzyw i do tej części ciasta dołożyłam garść świeżej, pokrojonej pokrzywy. Spód posypałam płatkami, a wierzch sezamem Ciasto w foremkach rosło u mnie niecałe 4 godz. Piekłam w temp. 230 stopni C, około 50 min. Ale pewnie każdy piecyk piecze inaczej. Sprawdziłam patyczkiem(...)zwykłe ciasto:) Chleby były bardzo smaczne i nie było przy nich dużo pracy. Ten z pokrzywą niewiele różnił się smakiem od tego bez pokrzywy, ale wyglądał efektowniej. No i może był jeszcze zdrowszy. Przepis pochodzi od Dany, dziękuję.Jako, że sezon na świeże zioła trwa, proponuję wspaniałe pesto z...pokrzywy.Z makaronem smakuje wyśmienicie

Proste Potrawy
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 194

obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można  je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki  wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki wg tego przepisu po upieczeniu trzeba  odrywać, jeśli chcemy mieć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Liebster Blog Award 196

mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz

Smaki Edyty
CIASTO "COMBER" Z ALKOHOLEM 248

cukru wanilinowego 16g 3 jajka – osobno żółtka i białka 3 łyżki kakao bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki wody Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej herbaty z dwóch torebek ½ szklanki mocnego alkoholu (np. brandy) Przesiewam mąkę i mieszam ją z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę umieszczam w rondelku i rozpuszczam(...)ubite białka, łączę delikatnie z pozostałymi składnikami. Przelewam do keksówki (najlepiej 25x12cm), którą uprzednio wykładam papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach przez około   45-55 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Herbatę mieszam z alkoholem. Ciasto po upieczeniu całkowicie studzę, po czym nasączam ponczem herbacianym, zostawiając ¼ szklanki na przygotowanie lukru, którym polewam   wystudzone

W kuchni Karmel-itki
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 186

dopiero był wyczyn! Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek upiekę żytni chleb bez foremki! Ciasto było mało chętne do formowania, raczej klejące. Z pomocą łopatek, skrobaków i innych różności, bez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść  do koszyczków. Wyrastały dłużej niż(...)wyszły dosyć płaskie ( na tle poprzednich wypieków), były bardzo dobre. W trakcie pieczenia pachniał kminkiem cały dom :)składnikizaczyn 363 g mąki  żytnia razowa301 g wody17g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe545 g mąki pszennej chlebowej317 g wody17 g kminku17 g soli4 g drożdży instant664 g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować

Stare Gary
Domowy sękacz 275

cukierni, ale bardzo podobny i pyszny! Jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa, bo lubię sękacze ;) Co więcej - ten sękacz smakował dwóm osobom, które w ogóle nie przepadają za ciastami, więc... taki mały sukces? ;) Składniki: 6 dużych jaj kostka masła 150-200 g masy marcepanowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru 50 g mąki pszennej(...)soli i cukrem na sztywną masę jak do bez. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy maślanej. Spód tortownicy wyłoży papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć około 4-5 łyżek masy i rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Piec około 4-5 minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania