ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:106/267)

Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 204

śmietany kremówki 30 %  500 g serka mascarpone  4 łyżki cukru pudru  małe opakowanie cukru waniliowego  Dodatkowo:  400 g mrożonych wiśni bez pestek  cukier do smaku   kardamon  100 ml wina czerwonego   2 łyżeczki żelatyny  Nasączenie:  ok 700 ml wody  cukier  sok z cytryny(...)sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.  Biszkopt ciemny Ubijamy

Malinowe Pocałunki
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1857

ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a właściwie półkruchym) spodzie. Makowiec to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta, więc nie warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie ona bardziej zwarta niż masa z puszki, doprawiona według Waszych upodobań, a także bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Jeśli zaopatrzycie się w dostępny w sklepach już zmielony(...)makowce o długości ok. 28-30cm . Do pieczenia wykorzystałam keksówkę o wymiarach 30x11cm , ale makowce można piec również na dużej blasze, dość ściśle zawinięte w papier do pieczenia (1-2cm luzu między papierem a makowcem, inaczej strucla urośnie na boki i straci kształt). Makowiec zawijany z ciasta półkruchego Składniki: CIASTO 480g mąki pszennej 200g masła 120g

Smakołyki Bereniki
Crumble z jagodami 150

bądź 36% ubitej bez dodatku cukru listki mięty kilka świeżych jagód Przygotowanie: 1.Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Nie ugniatamy na gładkie ciasto. 2. Jagody umyć i  przełożyć do kokilek, posypać po pół łyżeczki cukru na jagody do każdej kokilki; na jagody nakładać kruszonkę aż po brzegi. Piec:  Aż kruszonka się przyrumieni: około

KreatywnePiny
Najprostsza i najlepsza pizza z grilla 196

usunąć z miski bez przyklejania. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto pokroić na 4 części i cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem, papryką i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pizzy i piec około 8-10 minut w temperaturze(...)Przed podaniem pizzę udekorować rukolą. Do przygotowania najlepszej pizzy z grilla polecamy używać kamieni do pieczenia pizzy. Najprostsza i najlepsza pizza z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Najprostsza i najlepsza pizza z grilla appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Ciastka pelnoziarniste a'la digestive czyli Slodki Czwartek odc.73 206

masła (lub bez mlecznej margaryny) łyżeczka soli 40 g cukru ok. 120 ml zimnej wody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Dodajemy tyle wody, by ciasto się skleiło. Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Powinniśmy zrobić to dość cienko. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekane jabłko w cieście francuskim z daktylami i miodem 131

pieczenia … i mamy gotowy wspaniały deser , który nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Takie jabłko świetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego!   SKŁADNIKI: - jabłko – 1 szt- ciasto francuskie – 100 g- daktyle bez pestek

Ostra na Słodko
KIESZONKOWA OWSIANKA Z OWOCAMI, PŁATKAMI JAGLANYMI, ORZECHAMI... I CYNAMONEM 575

trzeba, ale warto)Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć

Smaczne Zdrowe
Sernik z jogurtów greckich (dietetyczny) 1435

probiotyczne).     ja z uwagi na fakt, że bardzo lubię serniki na cieście kruchym (i dużo ćwiczę w ostatnim czasie ;-)) to upiekłam go na kruchym cieście (ale można upiec to ciasto bez spodu, jeśli bardzo zależy nam na maksymalnym "odchudzeniu" ciasta). Podobna rzecz ma się z dodatkiem cukru (szczegóły w przepisie). Jeśli dodamy więcej owoców(...)byle nie były to owoce z puszki - bo te są już w słodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania i odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Sernik  z jogurtów greckich PRZEPIS {tortownica: średnica 26 cm} Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pączki light - pieczone w piekarniku 403

drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam w misce, którą nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia przez ponad godzinę (w ciepłym miejscu).  Po tym czasie ciasto uderzam kilka razy pięścią w celu odgazowania. Ciasto rozwałkowuje na grubość około 2 cm i wycinam duże kółka(...)średnicy około 10 cm. kółek wyszło 10. W dłoniach lekko naciągam ciasto, które smaruję marmoladą. Składam  zawijając cztery brzegi pod spód i układam łączeniem do dołu. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 180-190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy i ulubionymi czekoladkami.Lukier

Bon Appetit Małgorzaty
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 247

This lemon tart is a french classic. I love that tangy taste and I hope you will like it too.Tatra cytrynowa to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam

Kulinarna rozmowa
Sernik latte macchiato bez pieczenia 72869

warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik latte macchiato bez pieczeniaSkładniki:spód 12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów)40g masła2 łyżeczki naparu z kawynapar(...)żelatyny3 łyżki wodybita śmietana150g śmietanki 30%1 łyżka cukru pudru0,5 łyżeczki żelatyny1 łyżka wody Wykonanie:- z kawy i wody przygotować napar, pozostawić do ostudzenia- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić i dodać do biszkoptów, wymieszać, dolać 2 łyżeczki naparu kawowego, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy (jeśli będzie się za bardzo kleić

Smakołyki Bereniki
Placuszki z ricottą i jabłkami 128

Tak, tak… znowu to samo! Placuszki śniadaniowe! Jednak tym razem bardzo kremowe, delikatne połączenie serka ricotta z jabłkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu 30 min 16

Ania i Marcin gotują
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 228

Jeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około(...)kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz

głodny alergik
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4200

21cm.Sernik gotowany na kruchym cieście makowymSkładniki:kruche ciasto makowe360g mąki pszennej160g masła120g cukru pudru100g suchego maku1 jajko1 żółtko3 łyżki (60g) śmietany 18%3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego90g masła70g cukru pudru50ml mleka 2 żółtka15g mąki ziemniaczanejolejek migdałowypolewa śmietankowa150ml śmietanki 30%50g białej czekoladygarść orzechów laskowych do dekoracjiWykonanie:- składniki na ciasto kruche powinny być zimne(...)KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko i śmietanę- składniki posiekać razem, zagnieść elastyczne ciasto- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować, schłodzić w lodówce- piekarnik nagrzać do 190 stopni- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia- jeden z kawałków ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować

Smakołyki Bereniki
Tort maślano migdałowy 328

Obiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych

mojewypiekiinietylko
Kajzerki 241

nawet nie wiem czemu :) Aż w końcu upiekłam. Oczywiście z przepisu Liski, która jest dla mnie skarbnicą, jeśli chodzi o wypieki. Prosto i bez zbędnego cudowania. Tak jak lubię :) Bo przecież w gotowaniu czy pieczeniu nie chodzi o to, żeby umęczyć się, upaćkać kuchnię i spędzić w niej pół dnia - najpierw na przygotowywaniu, potem na sprzątaniu. Tak mi się(...)zdaje, że większość osób nie lubiących kuchni, musiała sparzyć się na takich własnie przepisach, które zajmują "pół życia". Ja gotować lubię, piec też, ale nie koniecznie spędzać cały dzień w kuchni. Zresztą, chyba sami widzicie, że moje przepisy do specjalnie skomplikowanych nie należą ;) No ale wracajmy do kajzerek ;) Gotowi? zaczynamy

Codzienna kuchnia niecodzienna