ciast bez pieczenia - 4000 przepisów (strona:113/267)

Szybki biszkopt z truskawkami i czekoladą na każdą imprezę 199

ekstraktu waniliowego 1 mleczna czekolada dobrej jakości, posiekana  pół szklanki wiórków kokosowych + do posypania około pół kilo/kilo truskawek, bez szypułek, przekrojonych na pół Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce połącz masło, jogurt i cukier, utrzyj, aż masa będzie jasna i puszysta.  Dodaj(...)wymieszaj.  Przelej masę do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub do silikonowej foremki (są świetne!). Na wierzch połóż truskawki, w przerwy między nimi powtykaj pozostałe kawałki czekolady. Posyp wierzch wiórkami kokosowymi. Piecz około 1 h, aż wierzch będzie delikatnie chrupki, a patyczek wetknięty w środek ciasta suchy.  Po wyjęciu z piekarnika, zostaw ciasto w foremce około

Gotowanie to kochanie
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1086

   Ciasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami

Smaczne Zdrowe
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 230

marmolada, konfitura, czy inne, można również dodać kajmak, kostkę czekolady, to na co macie ochotę), zlepiamy ku górze i formujemy okrągłe pączki. Pączki układamy na papierze do pieczenia dołem od sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni(...)ciepłej wody  Wszystkie składniki mieszamy energicznie do konsystencji gęstego syropu. Gdy wyciągniemy pączki z piekarnika od razu podlewamy je lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia i zjadamy ze smakiem i bez wyrzutów, w końcu to Tłusty Czwartek

BaRepas
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 222

miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie 15 minut dłużej. W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/ nagrzaną blachą

Stare Gary
Ciastka z jabłkami i cynamonem. Szybkie drożdżowo-śmietanowe ciasteczka 254

elastyczne ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5mm. Wykrawać koła o średnicy równej długości kawałków jabłek. Na jedną połówkę koła kłaść kawałek jabłka i przykryć drugą połową, nie sklejać boków tylko lekko docisnąć z góry do jabłka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp. 190 stopni C bez termoobiegu

Maślane ciasteczko
Ryżowe Racuszki 184

same bez jakichkolwiek dodatków . Składniki: ¾ szklanki ryżu 2 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miękkiego masła ½ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Wykonanie: Ryż ugotować. Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę. Do jajek dodać śmietanę, jogurt, masło i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać ugotowany

Mama Gotuje
Koperty z jabłkami 150

bez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Przed wałkowaniem warto podzielić je na mniejsze porcje (w zależności od tego, ile mamy miejsca na stolnicy), ponieważ ciasto możemy rozwałkować dość cienko, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia. Jabłka

Za drzwiami kuchni
Łatwe owsiane ciasteczka bez jajek 190

ciasteczka bez jajek' Składniki (na ok.9szt): - 2 dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych - 2 łyżki kakao - dowolne dodatki (posiekane orzechy, rodzynki, czekolada, jagody goji itp) Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, kakao i dodatki (u mnie jagody i posiekana biała czekolada). Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Następnie, łyżką nakładać porcje ciasta. Formować okrągłe

CookYourself
Zielona pizza 192

posypać nią ciasto. Następnie bierzemy umyty szpinak na patelnię (bez tłuszczu), solimy, pieprzymy, podsmażamy go z drobno posiekanym czosnkiem i paroma łyżkami mascarpone. Przekładamy szpinak równomiernie na pizzę. Siekamy surowego brokuła na małe kawałeczki i również układamy na pizzy. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Ścieramy ser na tarce i posypujemy po wierzchu. Krok 3 Piec około pół

CoolinarniePL
W obliczu eksperymentu. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. 175

waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód:  Zagniotłam kruche ciasto.  Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę.  Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek, które ubiłam  na sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym,  mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek(...)wylałam na podpieczony spód. Wstawiłam do gorącego pieca. Piekłam godzinę  w 180 stopniach pilnując, aby wierzch zbytnio się nie spiekł. (w razie zbytniego brązowienia, przykryć wierzch folią aluminiową) * Mleko można zastępować innymi wariantami smakowymi, ja akurat miałam karmelowe na stanie. Ilość zależy od upodobania  i stopnia słodkości - o dziwo nie jest mdły i zbyt słodki, nawet przy

W kuchni Karmel-itki
Babka jogurtowa z lukrem cytrynowym 211

foremkami w kształcie biedronek mam o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru(...)średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę: 370g mąki pszennej 250g masła 200g cukru (bardzo korzystną cenę na cukier znajdziecie TUTAJ ) 200g jogurtu naturalnego 45g wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki soku z cytryn Skórka otarta z dwóch

Kolizje Smaków
Pomidorowe serce. I historia z dreszczykiem 212

można włożyć do piekarnika. Tu jednak nie jest ona potrzeba, bo niczego się najpierw nie podsmaża. Pomidorki w zalewie octowo-klonowej najpierw godzinę pieczemy, żeby wydobyć ich cudownie słodki smak i aromat, a następnie przykrywamy kruchym ciastem. Efekt, muszę przyznać, niebanalny. Danie cudownie proste w przygotowaniu, a smak zupełnie wyjątkowy. Jedyne drobne ale , to, moim zdaniem, zbyt duża ilość octu(...)zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. W tym czasie umyć i osuszyć pomidorki. Na dno formy wlać syrop, ocet i oliwę, dodać sól i dokładnie wymieszać. Na tej mieszance ułożyć pomidorki, jeden przy drugim. Na wierzchu rozłożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobniutko posiekany rozmaryn. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tradycja w formie pleśniaka 180

mięśni. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając. Na grubej tarce trzemy do formy jedną porcję białego ciasta, na niej rozkładamy porcję powideł, następnie trzemy porcję ciemnego ciasta, nakładamy równomiernie pianę z białek i przykrywamy startą porcją białego ciasta. Wyrabianie ciasta, ubijanie piany i tarcie gotowej masy wymaga trochę kondycji- jeśli nie mamy w pobliżu męskiego bicepsa polecam pływanie(...)basen zdziałało cuda i teraz moimi miniaturowymi rączkami mogę ugnieść każde ciasto;). Pieczemy 45 minut. Miejscami piana była naprawdę imponująca:) Kiedy pleśniak był gotowy trzeba było poczekać aż wystygnie. Najlepiej smakuje na zimno, łatwiej też się go kroi. Kiedy odczekałam swoje, z kawą i wielkim kawałem ciasta usiadłam na schodku przy tarasie i wystawiłam twarz do słońca. Na trawniku baraszkował

les mirabelles
Panettone 162

wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców i skórek. Ciasto zagniatamy w kulę, wkładamy do dużej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 godzin. Ciasto zwiększy swoją objętość trzykrotnie(...)Wyrośnięte ciasto wyciągamy na blat, rozciągamy je na kwadrat i składamy rogami do środka. Wkładamy do foremki, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – tym razem na 2,5 – 3h. Na foremkach powinien zrobić się "grzybek" z ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, babkę nacinamy na środku tworząc X, kładziemy łyżkę zimnego masła i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy

Gotowanie i blogowanie
Jabłecznik budyniowy 197

składnikibiszkopt* 4 jajka* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/2 szklanki mąki pszennej* 4 jajka* 1/2 szklanki cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 1,3 kg jabłek

Mix smaku