Święta tuż, tuż. W mojej kuchni od jakiegoś czasu czuć magię przygotowań. Przeglądam przepisy, planuję wypieki, potrawy, piekę ciasteczka i już nie mogę
Rozpustne gotowanieZnacie już pewnie moją miłość do ciasta drożdżowego ;), której już z resztą blisko do uzależnienia. A wiecie, że ciasto drożdżowe i rabarbar to
Rozpustne gotowaniewyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 min bardzo często mieszając, aby granola się nie przypaliła. Płatki i orzechy mają być zarumienione i chrupiące, ale nie przypalone. Po wyciagnięciu z piekarnika, odstawiamy blachę z granolą do całkowitego wystygnięcia. Do ostudzonych płatków dodajemy kostki suszonego ananasa i płatki kokosowe. Jemy od razu lub przechowujemy(...)Ekologiczne płatki mix 5 zbóż (płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe). Poddane obróbce hydrotermicznej, dzieki czemu nie trzeba ich gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania. Polecane do deserów i potraw kuchni orientalnej. Po ich zmieleniu uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych
Zawsze głodna!Święta! Dziś mam dla Was chipsy jabłkowe, takie do pochrupania przed tv albo po prostu jako zdrowa przekąska w ciągu dnia! Składniki; 6 jabłek cynamon (opcjonalnie) przyprawa do deserów w młynku (opcjonalnie) Przygotowanie; Jakiś czas temu temu w jednej sieciówce kupiłam suszarkę do grzybów i owoców. Jako,ze grzybów w tym roku było na lekarstwo postanowiłam urządzenie spożytkować(...)pisze jaki czas potrzebują dane warzywa czy owoce) Ja swoje chipsy suszyłam około 12 godzin. Suszarkę nastawiłam na noc, oczywiście można suszyć krócej ale ja chciałam aby to były chrupiące chipsy, takie które możemy kupić w większości sklepów pakowane w malutkich opakowaniach. Po tym czasie chipsy są chrupiące i jaaakie smaczne! Dodatkowo można delikatnie posypać je przyprawami. Cynamonem lub innymi
Radość kipiąca uśmiechem.Kiepski dzień, kiepski humor, kiepskie samopoczucie. Anatomia już pożera mój mózg i powoli odczuwam jego brak. Ładna pogoda i tyle nauki. Dlaczego pogoda tak często robi
Be Fit Be Strongjedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówki uwielbiają niemal wszyscy i doskonale sprawdzą się jako przepyszny, niedzielny deser. Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka - Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (domowego lub "kupnego") (po ok. 250 g) Masa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki(...)temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta. Masa Budyniowa: ok. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzamy żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną
Słodka StronaKoktajle królują tego lata na blogu. Jeśli chcecie poczuć lato np. zimą, warto zamrozić ulubione owoce. Dzisiaj przygotowałam koktajl z kolejnej porcji jeżyn, ostatnio, jak
Moja smaczna kuchniaPatrzyłam zza szyby piekarnika jak rosły, oddychały, ciasto żyło i się rumieniło. Opakowanie ciasta francuskiego 2 garście mielonych orzechów cukier trzcinowy
AZgotuj!śródziemnomorska jest najlepsza na świecie :) Koniecznie musicie kiedyś odwiedzić ten piękny kraj i zasmakować go :) Ciasto filo wypełnione fetą, szpinakiem, czy wspaniałym waniliowym nadzieniem z cynamonem, codziennie ciepłe i chrupiące, sprzedawane przez bardzo życzliwych Greków:) A oni zawsze dorzucali coś za darmo, albo sprzedawali z dużą zniżką:). Zapraszali do swojej restauracji - na ouzo, anchois z czosnkiem i pietruszką, brokuły(...)suszone na słońcu :) czarne i pomarszczone pyszności:) I tzatziki oczywiście! Kasztany jadalne Granaty Oliwa z oliwek domowej roboty. Można ją było kupić na każdym rogu! Przepyszna i lekka! :) Deser - obowiązkowy
Kuchnia Pani WiosnyWczoraj pisałam Wam o placuszkach z bzu czarnego a dziś proponuje racuszki akacjowe równie pachnące i przepyszne. Akacja kwitnie w tym roku przepięknie i tak pachnie
Moje Małe Czarowanierazem jednak miałam w lodówce jogurt, z którym coś trzeba było zrobić, a że słonka mieliśmy pod dostatkiem, postawiłam na lekkie, orzeźwiające lody.W mojej ulubionej książce o mrożonych deserach - Vidunderlige is variationer - znalazłam przepis na lody jogurtowe z kruszonką. Hmm... Zaintrygowały i mnie, i C., więc czym prędzej pobiegłam do kuchni.Nie robi się ich długo (pomijając co półgodzinne miksowanie), więc(...)jogurtu ze słodkimi okruchami chałki i orzechów w karmelu jest naprawdę wspaniałe - na upały, bo doskonale ochłodzi, i na poprawę humoru, bo nie sposób się nie uśmiechnąć do tych chrupiących kawałeczków. Polecam.Chrupiące lody jogurtoweSkładniki:(na 800 ml lodów)450 g jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 pomarańczy1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 białka2 łyżki cukru pudrukruszonka:150 g chałki lub biszkoptu25
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam się w efektach połączenia tych wyrazów, które nieustannie zaskakują zarówno swoją formą jak i genialnym smakiem.Były już muffiny z komosą ryżową i masłem orzechowym, więc teraz pora na naszą starą, dobrą kaszę jaglaną(...)Babeczki z jej użyciem pojawiły się w mojej kuchni po raz pierwszy i zapewne nie ostatni, bo zrobiły prawdziwą furorę. Mają bardzo ciekawą i przyjemną konsystencję- z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku mięciutkie i puszyste. Dorzucając do tego słodycz banana i aromat migdałów można się wprost rozpłynąć.Co się tyczy przygotowania- początkowo miałam spore obawy odnośnie ciasta, że będzie
peanutbuttermonstermojprzepisna.pl | Makaroniki pistacjowe Witam wszystkich serdecznie po krótkiej nieobecności. Udało nam się wyskoczyć na parę dni w góry, pojeździliśmy na nartach, pojedliśmy trochę góralskiej kuchni a
moj przepis naPomarańczowa, wielka dynia spogląda na mnie. Złowrogo? Szyderczo? A może przyjaźnie i zachęcająco? Rozglądam się dokoła.Liście przybrały piękną barwę. Tu miedź, tam czerwień złoto, gdzieniegdzie
W kuchni Karmel-itkidość twarde, ale po ugryzieniu środek był super mięciutki. Myślę, że mogłam je piec odrobinę krócej, ale mąż stwierdził, że efekt jest jeszcze lepszy bo on lubi jak „chrupie”. Jest to świetna opcja na ciasto na ostatnią chwilę, ponieważ można je ozdobić czymkolwiek lub podać nawet bez niczego. Chociaż ta polewa z kakao, świetnie tutaj współgra dlatego jednak(...)kcal. Babeczki migdałowe na każdą okazję Chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku Pyszna polewa czekoladowa na szybkich i łatwych babeczkach Migdały i kakao – świetne połączenie Deser idealny na ostatnią chwilę Smacznego!!! Źródło wpisu: Brunetka w kuchni
Relaxtime