Wiadomo, że słodkości poprawiają nastrój! Są rodzajem prezentu! Są w stanie wynagrodzić trudny, zmęczenia i kiepskie dni! Od czasu do czasu pokażemy Wam co my lubimy
Plate of JoyKremówka - któż nie zna tego deseru złożonego z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego kremem budyniowym, śmietanowym, czasem bezowym. Mimo, że do najmniej kalorycznych wypieków ona nie należy może czasem warto się skusić na taką małą przyjemność. Przepis z jakiego korzystam przedstawia kremówkę z masą budyniową i śmietanową i jest według mnie rewelacyjny.Kremówka z Bitą Śmietaną - Składniki(...)temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta. Masa kremowa:350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Następnie dodajemy śmietanę, nasionka wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią
Słodka StronaPączki z ziemniaków? Kiedy o nich usłyszałam byłam mocno zdziwiona. Ziemniaki jadamy przecież raczej na obiad i z deserem nigdy mi się nie kojarzyły. Ale zaraz potem przypomniałam sobie o chlebie z ziemniakami i o tym jaki wpływ miały na jego konsystencję oraz wilgotność. Niby chleb nie słodki, ale same pączki po usmażeniu przecież też nie a ciasto powinno być(...)rezultat zaskoczył pozytywnie chyba wszystkich. Gdyby nie wiedzieli, że w składzie jest tyle ziemniaków nigdy by tego nie zgadli. A pączuszki wyszły delikatne, mięciutkie w środku i z chrupiącą skórką - przepyszne! Teraz, w karnawale, postanowiłam przygotować je w domu co i Wam polecam bo warto. Przepis znajdziecie niżej. O odmianach ziemniaków i tym które do czego najlepiej się nadają pisałam
Smaczna Pyzadopingowaliśmy brawami. Przy Via Wenezia napotkaliśmy piękne bistro. Godne polecenia. W ogóle Miasto kusi mnóstwem cukierni i trudno się jest oprzeć. Cannolo Pyszny sycylijski deser. Mimo, że z Lombardii na Sycylię bardzo daleko, Włosi mają w cukierniach mają ciasteczka z całego kraju, z każdego regionu. Nie wiadomo co wybrać: Przepis na ciastka: Ciasto(...)Kawa capuccino wypita w PURO GUSTO. Bardzo polecam tą sieć kawiarni. Pyszna, niedroga kawa w granicach 2 euro, pyszne kanapki, kawałki pizzy, sałaty świeże i chrupiące z małymi kuleczkami mozzarelli TO MOJA DZIELNICA: Jak w Wenecji. Metrem wybraliśmy się do dzielnicy Naviglio. W tej dzielnicy nie można się
AZgotuj!jedna z łatwiejszych czynności cukierniczych, jakie można sobie wyobrazić. Tak więc - do dzieła! Bezy to chyba jeden z najlepszych sposób na spożytkowanie białek, pozostających z innych wypieków czy deserów. Tak było właśnie np. w przypadku CREMA CATALANA . BEZY - PRZEPIS PODSTAWOWY na około 50-60 sztuk (w zależności od wielkości tylki - końcówki ozdobnej) 4 duże białka (160g) 240g drobnego cukru(...)rękawa cukierniczego i wyciskam, pozostawiając między kleksami przerwę, beziki zwiększą swoje rozmiary, urosną. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę 45 minut w 140 stopniach Celsjusza. Gotowe beziki powinny być chrupiące z wierzchu i ciągliwe w środku. W przypadku, gdy beziki zaczynają robić się beżowe, zmniejszyć temperaturę i tym samym, wprost proporcjonalnie zwiększyć czas suszenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka PS: Białka
W kuchni Karmel-itkiMigdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! Ale zapach! Ale smak! A ciastka bombki je się oczami! Wreszcie nadszedł ten czas! Ten ukochany i wyczekiwany czas, kiedy
SMYKWKUCHNIKoktajle można pić przez cały rok. Zdrowe, sycące i smaczne. Latem przygotowywałam ich sporo, na maślance, którą tak lubię. Pamiętam długie kolejki ustawiające się do koktajlu
Moja smaczna kuchniamojprzepisna.pl | Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane
moj przepis naBałam się przygotowywać bezy, nie wiedziałam, co mi z tego wyjdzie, czy w ogóle coś wyjdzie. Ale zaczęły za mną chodzić, dopominać się, żebym je wypróbowała
dom-agi.plŚwietna alternatywa dla klasycznych gofrów. Możesz podać je na słodko lub w wersji wytrawnej. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Składniki
Wielki apetytPrzedświąteczna gorączka w pełni. Wielkie sprzątanie, ubieranie choinki, przygotowywanie potraw wigilijnych... i wiele innych zajęć, czyli jeden wielki, ale jakże przyjemny, chaos. Jednak w natłoku zajęć
peanutbuttermonsterkońca mnie zadowoliły. Zmieniłam więc to i owo, i okazało się, że takie są idealne. Z delikatnymi nutami cytryny i lawendy (nie są mydlane, nie bójcie się!), z cudownie chrupiącymi migdałami i ledwo wyczuwalnym smakiem miodu gdzieś w tle. Bajecznie, idealnie wiosenne, z kwiatową nutą. Skusicie się? Cytrynowo-lawendowe biscotti z miodową nutą Składniki: (na 12-15 sztuk) 2 jajka(...)połowie na drugą stronę. Ostudzić na kratce. Smacznego! Tak sobie myślę, że to połączenie smaków jest naprawdę znakomite. A może by tak wykorzystać je w jakimś innym wypieku lub deserze
Pożeraczka, czyli raz adobrzegruszki, morele. Spróbujcie go koniecznie, jest łatwe, szybkie (nie ma nawet potrzeby używania miksera) i niesamowicie pyszne. Przepis z małymi modyfikacjami zaczerpnęłyśmy z książki Pani Doroty "Moje Wypieki i Desery". Składniki1 szklanka oleju1 duże jajo (lub dwa małe)1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego600 g jogurtu typu greckiego500 g mąki1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo(...)Smacznego :) ( niestety w piekarniku bez termoobiegu ciasto tak bardzo nie zarumieni się na górze, ale jeśli ktoś posiada termoobieg po upieczeniu wierzch ciasta będzie naprawdę zachwycająco brązowy i chrupiący od cukrowej skorupki). * w innej wersji ciasto posypałyśmy prażonymi płatkami z migdałów i odrobiną brązowego cukru
Symfonia Smakówprzy okazji robienia zakupów na targowisku w Pornichet. Najbardziej smakują mi takie prosto z grilla węglowego, gorące, parzące palce. Oczywiście, z kasztanów możemy zrobić bardzo dużo różnorodnych potraw i deserów do których zrobienia wszystkich zachęcam. Tym bardziej, że ceny, które znajdziecie TUTAJ są przystępne, a przepisów z dodatkiem kasztanów jest bardzo dużo. Pieczone kasztany: Na jedną osobę(...)potrząsnąć, żeby kasztany upiekły się równo z każdej strony. Kasztany podajemy w łupinach i każdy sam je obiera. Upieczone, w środku powinny być delikatne, a z wierzchu lekko chrupiące
Kulinarny karnet ChristopheraGofry, które smakują jak te kupione z nadmorskiej budce :) Bez proszku do pieczenia, bez charakterystycznego sztucznego posmaku, który często czuć nawet w domowych wypiekach. Gofry rosną
Chocolate Muffin Blog