bardzo sporadycznie. Byłam ciekawa jak smakują takie ekologiczne, bo do tej pory miałam styczność z odmianą konwencjonalną. Różnica w smaku totalnie mnie zaskoczyła! Pistacje z powyższego zdjęcia są bardzo chrupiące i bardzo delikatnie solone. Urzekł mnie ich piękny, świeży i naturalny zielony kolor, który można zauważyć podczas wyłupywania ich ze skorupki. Są bardzo smaczne o intensywnym, prawdziwym smaku. TŁUSZCZ(...)proszku, więc jestem bardzo ciekawa jak wypadanie ta w płynie. WANILIA W PROSZKU Wanilia, zaraz obok cynamonu to najczęściej stosowane przeze mnie przyprawy do posiłków śniadaniowych, deserów, wypieków. Powyższa powstała poprzez zmielenie suszonych owoców do postaci proszku. Nie często spotyka się 100% wanilię (oprócz lasek wanilii oczywiście), zazwyczaj mamy do dyspozycji cukier wanilinowy, rzadko waniliowy, olejki aromatyczne
Zdrowie na języku :PCzęsto oprócz kulinarnych pytań dostaję od Was te bardziej osobiste : co robię na co dzień, czym się zajmuję, skąd tyle energii i …. ( chyba najczęściej zadawane
Ostra na SłodkoNowy rok to nowe wyzwania także te związane z odżywianiem, każdy z nas pragnie jeść zdrowo. Specjalnie dla Was przygotowałam zestawienie przepisów fit, które możecie wykorzystać
Moja smaczna kuchniaDishonored ze względu na dość mroczny klimat Dunwall i panującej tam zarazy nie rozpieszcza jadłospisem. Mięso z wieloryba pakowane w puszki w dość niesterylnych warunkach, węgorze
Nerds KitchenDzisiejszy przepis przeleżał w roboczych wpisach dwa lata. Przygotowałam go w pierwszych tygodniach istnienia bloga, ale nie miałam zdjęć. Potem, kiedy robiłam te ciasteczka, jakoś zapominałam
Codzienna kuchnia niecodziennaDla wielu pecetowych graczy najnowsza część serii gier o Batmanie jest niemałą zmorą ze względów technicznych. Pomijając jednak kwestię niezbyt udanego portu gry, jest to tytuł
Nerds KitchenCiepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie
W kuchni Karmel-itkiOstatnimi czasy coraz częściej sięgam po orientalne receptury, bawię się orientalnymi smakami, składnikami.Sprawia mi to duża przyjemność i satysfakcjonuje moje podniebienie. Ilość różnych aromatów, kontrastujących
W kuchni Karmel-itkipory tylko kilka deserów sprawia, że w oczach mojego syna widzę ten błysk w oczach, ten uśmiech :) Bezy to zdecydowanie jego jeden z ulubionych smaków. Tego dnia robiłam lody klonowe i tak przypadkiem powstały te bezy, bo zostały mi białka. Na temat tego przysmaku pisać dużo nie muszę, każdy wie jak działają na nas bezy, zapominamy o kaloriach, wyłącza(...)końcu wyłączyłam piekarnik, lekko uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam tam bezy do ostygnięcia. Czas suszenia zależy od wielkości jakiej mamy bezy. Ja podczas pieczenia próbuję, czy są już suche i chrupiące w środku :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Bezy potem wylądowały w moim Tiramisu Premium
Blondynka GotujeWróciłem wieczorem z pracy i tak jakoś mnie naszło na coś słodkiego. No wiem, złamałem się, a do Wielkiejnocy nie miałem mieć nic słodkiego w ustach
BaRepasDawno nie było nic o śniadaniach, a to przecież najważniejszy posiłek dnia. Przeglądając zdjęcia natknęłam się na przegapione fotki z czerwca, jeszcze z truskawkami, więc nie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEOstatnio w padłam w szał jeśli chodzi o produkcję ciasteczek i batoników proteinowych musli, w końcu mam odżywkę oraz musli-wpadło w moje ręce w ramach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprogu otula was delikatny powiew klimatyzacji. Stoicie więc przed ladą podziwiając cukiernicze dzieła i zastanawiacie się długo, które wybrać. W końcu decyzja zapada i wychodzicie ze zgrabnie zapakowanym deserem. W międzyczasie przewijają się Wam przez głowy myśli o tym, jak to cudownie pracować w cukierni i przebywać na co dzień wśród tych wszystkich słodkich pyszności. Owszem, macie rację(...)sobie wtedy o tych wszystkich piekarzach i cukiernikach, którzy takiego luksusu nie mają. Od razu zrobi Wam się chłodniej. Przepis znalazłam u Lo , i zakochałam się od razu. Te chrupiące, młode marchewki skarmelizowane w soku pomarańczowym, zdecydowanie podziałały na moją wyobraźnię. Gdy więc tylko nadarzyła się okazja, zabrałam się do działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJak "odchudzić" ciasto? Oto jest pytanie. Jak zrobić by chociaż troszkę było bardziej zdrowe a nie tłuczące i kaloryczne? No właśnie, chyba każda z nas zadaje
SMYKWKUCHNIAlpro – znanych i lubianych przez miliony na całym świecie!Przyznam szczerze, że złapałam się za głowę słysząc co będziemy przygotowywać – nie sądziłam , że z tych napojów i deserów można zrobić takie cuda!Już od samego czytania ciekła nam ślinka … a później od zapachów burczało w brzuchach!____________________________________________________________________________________________Podzieleni na grupy przystąpiliśmy do pracy.Ja , Marta i Aneta za zadanie(...)cielęcina … A na końcu to czego nie mogłam doczekać się najbardziej – sernik czekoladowy i panna cotta.Sernik był fantastyczny – z całą pewnością zrobię taki niebawem z domu! Chrupiący ciasteczkowy spód … delikatna masa … obłędny sos z granatu – niebo w gębie!Z wielką przyjemnością wzięłabym dokładkę gdyby nie to , że czas mnie gonił i musiałam uciekać
Ostra na Słodko