Węgierski kurtoskalacs , starocesky trdelnik i polski komin. Kurtosze robi się z ciasta drożdżowego, tylko mąka, mleko ,drożdże ,cukier i trochę masła. Ciasto się zagniata, formuje
Kulinarny karnet ChristopheraKolory. Zielony. Powiadają, że zielony jest kolorem nadziei. I symbolem nowego. Każde nasze spotkanie z Amber w TU I TAM zawsze budzi nadzieję. Na coś wyjątkowego
KUCHARNIACzyli ajerkuchy bez ajerów ;) Słodkie, puszyste, z ciasta podobnego do naleśnikowego, z zatopionymi w nich jabłkami, mniam! Miałam na nie super przepis od Babci - z mąki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMam dla Was kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso
Cooking MonsterMam dla Was kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso
Cooking MonsterDoughnuts Express ! Składniki: 0,5kg mąki3 łyżki cukru1 szklanka mleka125g masła3 jajka5 dkg drożdżykonfitura owocowakandyzowana skórka pomarańczycukier puder na lukierMasło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć
Kulinarny karnet ChristopheraChlebek bananowy jest już chyba członkiem naszej rodziny. Dziwnym członkiem, bo przejawem naszych uczuć do niego jest... zjadanie go w tempie ekspresowym. Robimy go na wiele
Wypisz Wymaluj"Rzeczy trwają dłużej niż ludzie". * Zbieram rzeczy. Zawsze lubiłam je gromadzić i wciąż to robię. Ale tylko te z duszą, ze śladem i wspomnieniami, jakie w
KUCHARNIANarwali bzu, naszarpali, Nadarli go, natargali, Nanieśli świeżego, mokrego, Białego i tego bzowego. Liści tam - rwetes, olśnienie, Kwiecia - gąszcz, zatrzęsienie, Pachnie kropliste po uszy I ptak
KUCHARNIANareszcie lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z
Kuchnia ŁukaszaWiecie już, że kocham maj. I bzy. I bezy. I karmel. I kawę. I długo by jeszcze wymieniać. I bardzo, ale to bardzo kocham rabarbar.
KUCHARNIAMarta po urodzeniu ważyła 4 kg. Teraz waży 15 kg. Ile lat ma Marta? Nie wiem. Nie znam Marty. Nie wiem czy jest niejadkiem
KUCHARNIABeza francuska, klasyczna, jest świetnym, delikatnym i bardzo wdzięcznym ciastem. Jeśli tylko opanujecie podstawy jej wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne
Karo in the KitchenChoć zdają się małe, potrafią przytłoczyć niczym wielki głaz. Ponoć mieszkają nad rzeczką, ale widzę je częściej na twarzach. Zdzierają uśmiech i żłobią zmarszczki. I
KUCHARNIAAdżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko symbolizuje słońce. Tak jak tradycyjne chaczapuri piecze się je w piecu opalanym drewnem. Jest bardzo chrupiące! Gdyby nie zbyt słony ser, byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia(...)suszone. Najlepsze były te świeżutkie, krótko suszone. Czurczchele możemy kupić w różnych wariantach (np. z winogron białych, ciemnych, z dodatkiem soku z granatu, czy bezcurkową). Oprócz czurczcheli na deser jada się przede wszystkim świeże i suszone owoce oraz orzechy. Popularna jest też baklava.Produkcja czurczcheliStragan z czurczchelami. Wiele smaków i rodzajów orzechów. Koszt jednej ok. 2 lari - 4 zł PodsumowanieJak widzicie
Poezja smaku