chrupiący deser - 1001 przepisów (strona:34/67)

Ciasto z orzechami laskowymi, gruszkami i czekoladą! /z CZEKOLADĄ 141

Przepysznie orzechowe ciasto z orzechów laskowych, z gruszkami i czekoladą! To ciasto mogę zaliczyć do mojej top listy "10", przepysznych ciast! Jest takie jak lubię najbardziej

SMYKWKUCHNI
Odwrócone ciasto z ananasem 196

Odwrócone ciasto z ananasem to sposób na wykorzystanie świeżego i dojrzałego ananasa. Pokrojonego w kostkę ananasa wykładamy na dno formy, którą wcześniej smarujemy roztopionym masłem z

Moja Delicja
Sałatka orzeźwiająca bez tłuszczu DELUXE 252

Witajcie! Orzeźwienie w środku zimy? Czemu nie!. Jeśli czujesz że czas zjeść coś lekkiego, zdrowego a zarazem uderzającego świeżością - spróbuj mojej sałatki :). Sałata masłowa, jarmuż, mięta

Kuchnia PROzdrowotna
Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 177

wieczór wigilijny gdy nie jemy mięsa, a aromat wędzonki można uzyskać dzięki kropli płynnego dymu (liquide smoke) . Takie gruszki można podać też w kolejne dni świąteczne już z chrupiącymi kawałeczkami wędzonej kiełbasy czy bekonu, bo one po prostu idealnie łączą się z takimi gruszkami i dla mnie są niezastąpione. Gruszka z rozmarynem pieczona w szynce parmeńskiej i cieście francuskim(...)przystawka, którą już kiedyś zaskoczyłam gości. Cynamon w dużej części świata jest przyprawą i nie może zabraknąć go w potrawie i nie dodaje sie go tylko do ciast czy deserów. Jest najzwyklejszą przyprawą dodawaną do dań mięsnych. I żeby cynamon zaczął kojarzyć się w końcu mojej siostrzenicy lepiej, do gruszek do których dodaję cynamon, podałam owy maślany ryż

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy 145

Dziś pierniki, które smakują łudząco podobnie do tych z mąki razowej, mimo że są zrobione z ciecierzycy. Są to ciastka, które potrzebują 2 lub więcej dni

Powiedz dietom nie
Urodzinowe ciasto z serem i jabłkami 144

Nie wiem dlaczego, ale im smaczniejsze ciasto tym gorzej mi na zdjęciach wychodzi ;-). W każdym bądź razie, zrobiłyśmy je z Miśką specjalnie dla mojej mamy z

greenscarf
Suflet owocowy 131

Mój pierwszy w życiu suflet ! Do zdjęcia już trochę opadł. Dość słodki, owocowy. Kto by pomyślał że jagody, rabarbar i śliwki tak dobrze ze sobą kontrastują

Garnkowe fanaberie
Jeszcze smaczniejsze naleśniki z serem 151

Naleśniki, uwielbiane nie tylko przez dzieci. Z serem, dżemem, owocami, polane sosem czekoladowym czy podane z bitą śmietaną? Jakie są Wasze ulubione? Dzisiaj okazało się, że

Moja smaczna kuchnia
Masło orzechowe 152

Maslo orzechowe to moje ukochane smarowidło. Idealne do kanapek, naleśników, placuszków i deserów. W dodatku zdrowe. Kiedyś zdarzało sie, że kupowałam je w sklepie, jednak o dłuższego czasu robię takie masło sama. Dzięki temu mam pewność, że w słoiczku mam 100% orzechów, bez dodatku wątpliwej jakości tłuszczu czy cukru. Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu. Robi się(...)naprawdę łatwo i szybko, w dodatku możemy zrobić kilka wersji,np. kremowe lub z kawałkami chrupiących orzechów, z cynamonem, z kawałkami czekolady...co kto lubi :) Przepis podstawowy 500 g orzechów ziemnych (waga orzechów bez łupinek) odrobina soli Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni często mieszając, aż się zarumienią. Możemy również kupić

Zawsze głodna!
Krem kanapkowy rafaello z białą czekoladą 150

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką Rafaello , więc to właśnie po kokos i migdały sięgam najczęściej.Kuleczki Rafaello już dla Was miałam , ciasto też ,  więc dziś niech

Ostra na Słodko
Domowa pasta AJVAR z suszonymi pomidorami 244

Przedstawiam Wam przepis na bardzo prostą pastę serbską AJVAR która urzeka smakiem i aromatem. Pieczony bakłażan i papryka łączy się z pomidorami i czosnkiem i w

Kuchnia PROzdrowotna
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 146

średniowieczu zajmowali się cukiernicy, patissiers . Ich lekkie pasztety, pates, zawsze składały się nie tylko z farszu, ale i ciasta, czyli pate , dzięki czemu po upieczeniu serwowane były w chrupiącej skórce, en croute . Już od XIV wieku pasztety pieczono z farszem z węgorza, makreli, gołębi, prosiąt, a nawet jeleni. Ponieważ przywiązywano dużą wagę do wyglądu wypieków, niejednokrotnie przybierały one kształt drobiu(...)wyborze przepisu. Kusiła mnie wersja serowa z pieczonymi warzywami, ale już ją znam i zwykle przyrządzam latem.  Terrina z łososiem pojawia się u nas wiosną, a owocowa jako deser na rodzinnych spotkaniach. Szukając nowej inspiracji natrafiłam na terrinę Marthy Steward składającą się wyłącznie z karmelizowanych gruszek. I tu zaiskrzyło - wszem i wobec wiadomo, że na hasło karmel rzucam wszystko

KUCHARNIA
Bananowe babeczki z blond czekolą 201

formie do babek czy keksów, lecz w papilotkach muffinkowych. To był dobry pomysł, gdyż jakiekolwiek ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a połączenie takiego właśnie środka z chrupiącą skórką jest bardzo smaczne. Ciasta jest trochę więcej niż na standardowe 12 muffinek, z góry uprzedzam :) Można użyć większych foremek, albo próbować piec partiami. No, chyba że ktoś ma większą formę(...)będę się rozpisywać ;) Jest tak pyszny, że znika zdecydowanie zbyt szybko :) przy następnym słoiku spróbuję określić ten (pyszny) smak ;) Każdemu łasuchowi polecam Czeko'lę :) Idealnie pasuje do deserów, ale też jako polewa do ciast i ciasteczek. Zerknijcie do sklepu Anielskie Przysmaki, na pewno znajdziecie coś dla siebie :)Smacznego!p.s. Od jednej z pań dostałam zapytanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 203

Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii, którego można by nazwać bardzo bliskim "kuzynem" francuskiego crème brûlée. Powstaje z mleka, żółtek i mąki kukurydzianej (w oryginale), którą ja zastąpiłam mąką ziemniaczaną, aby mączny smak nie był tak wyczuwalny, a cały rpoces(...)zagęszczania kremu stał się znacznie szybszy. Crema Catalana aromatyzowany jest otartą skórką z cytryny i korą cynamonu. Delikatny, cytrusowo-korzenny smak, lekka, kremowa konsystencja, chrupiąca skórka - poezja! Niestety, jak na studenta przystało, nie posiadam palnika. Wstawiłam więc krem na kilka chwil do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, pod ruszt. Nie ma tego efektu, jaki być powinien, ale i tak krem smakował wspaniale

W kuchni Karmel-itki
Owsiane ciasteczka z czekoladą 121

Ciasteczka owsiane są bardzo proste do upieczenia. Nie trzeba żadnych specjalnych zdolności cukierniczych ani manualnych. Wystarczy nie więcej niż godzina, a już zajadamy się kruchutkimi i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta florentyńska 84

Uwielbiam wszystko co migdałowe, więc ta tarta zrobiła od razu na mnie wielkie wrażenie. Widziałam ją tylko raz w zagranicznym programie kulinarnym (w tej chwili nawet

Wielki apetyt
Ciasto miodowo – orzechowe 383

Zdrowe, a pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania