chrupiący deser - 1001 przepisów (strona:32/67)

Poświątecznie marudzenie. Creme brulee na pociechę. I książka 108

deser - idealnie kremowy, cudownie delikatny, rozpływający się na języku. Z delikatną jaśminową nutą, która nadaje mu nieco orientalnego (tak mi się jakoś kojarzy) charakteru. Bajka. Jeśli nie macie wody jaśminowej (albo nie lubicie), możecie użyć różanej lub pomarańczowej. Albo zrobić tradycyjny - waniliowy. Lub poszaleć: kawowy, czekoladowy, dyniowy, a może kasztanowy...? Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Chrupiąca cukrowa skorupka zgra się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PLANT IS FOOD - podsumowanie akcji 149

włoskiego deseru. Rubinowe pestki granatu są zaś ukoronowaniem dla zmysłów: smaku i wzroku. :) SAŁATKA Z BURACZKOWYM MAKARONEM I PRAŻONYM KALAFIOREM Olka, która notuje swoje cuda na blogu Kulinarne zapiski Olki , pochwaliła się swoim osiągnięciem na miarę kuchni fusion . Jej sałatka z buraczkowym makaronem i prażonym kalafiorem jest ucztą nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Chrupiący kalafior, prażone

Food Square
Śliwkowo-daktylowe cake popsy w karmelowej chmurce! 175

Wyjątkowe i zjawiskowe ciasteczka na patyku. Na wyjątkowy, magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Nie tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka owsiane. 144

     Macie ochotę na coś pysznego, słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli tak, to zapraszam na ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych z dodatkiem mąki żytniej

Rozpustne gotowanie
Muffinki z truskawkami 135

Mam jeszcze spory zapas mrożonych owoców, szczególnie truskawek. Lada moment pojawią się już w moim ogródku świeże truskawki, dlatego sukcesywnie zaczęłam wykorzystywać te zamrożone. Tym razem

Z miłości do słodkości
Tarte Tatin 189

Dziś przedstawię klasykę kuchni francuskiej – Tarte Tatin. Jedno z najłatwiejszych ciast jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis mojego ulubionego ulubionego Michela Rouxa składa się tylko z 5

karmelowy
PĄCZKI PIECZONE Z RÓŻĄ 245

Tłusty Czwartek to bardzo lubiany przez wielu dzień. Nic dziwnego, sprzedaje się wtedy niebagatelnie wielkie ilości pączków, które my pochłaniamy z apetytem. Zresztą, nie tylko pączki

W kuchni Karmel-itki
Bezglutenowe muffiny z borówkami 132

Przepis ten dedykuję wszystkim osobom będącym na diecie bezglutenowej (szczególnie tym, które muszą stosować ją nie z własnej woli, a z konieczności) spragnionym pysznych wypieków. Muffinki

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy Twix. 450

 Czy widzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak

Kuchnia Łukasza
Restauracji BelEtage – degustacja 197

deser... nie dziwie się obu panom, że chcieli zobaczyć nasze miny... gdyż prezentował się fantastycznie. Były to lody orzechowe zapieczone w bezie z truskawkami macerowanymi w pudrze truskawkowym. Genialny smak i prezentacja i uśmiech na naszych twarzach na jego widok mówił wszystko... lody wspaniałe, kremowe z dużymi kawałkami orzechów. beza z wierzchu i od spodu delikatnie chrupiąca, w środku delikatna

sierotka maRysia w kuchni
Chleb razowy na drożdżach 199

mojprzepisna.pl | Chleb razowy na drożdżach Bardzo prosty i bezproblemowy chlebek na drożdżach. Z dużą ilością ziaren oraz z mąką razową pszenną i żytnią. Bardzo sycący, bogaty

moj przepis na
,,Lody bakaliowe z nutką złocistego miodu’’ 123

Gorąco? Szukacie orzeźwienia w te upalne dni? Mam dziś dla Was coś na ochłodę a mianowicie lody domowej roboty. Przygotowałam je dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i

Podróż w kulinaria
Szarlotka sypana 96

To ciasto doskonale nadaje się,gdy nie mamy zbyt wiele czasu na zajmowanie się sowim wypiekiem.Nie trzeba do niej wyciągać miksera ani wyrabiać ciasta.Banalne,pyszne ciasto

Wielki apetyt
Mazurek dekadencki z bezikami 131

Co to by były za święta bez mazurków. Cudownych, polskich, słodkich, kolorowych ciast. Dlatego już teraz warto sobie przygotować plan jakie mazurki podamy na świąteczny stół

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasteczka z tahini 124

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam

Ostra na Słodko