chrupiący deser - 1001 przepisów (strona:37/67)

Kringel- estoński warkocz. 169

     Dziś zapraszam na kolejnego drożdżowego zawijańca, a mianowicie na Kringel, czyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów

Rozpustne gotowanie
MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 179

Mleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te

W kuchni Karmel-itki
Pierożki z jabłkami dla leniwych łasuchów 146

Tęsknie za latami, gdy jako mała dziewczynka spędzałam wakacje u dziadków na wsi. Bliskość natury do dziś pozostają głęboko w mojej pamięci. Uwielbiałam z samego rana

Mój Smak na Życie
Peynirli Sigara Boregi - cygara tureckie. 138

tylko kupuje gotowe to yufka. Wachlarz wykorzystania yufki jest szeroki .Są dwa rodzaje tego ciasta ,grubsze i cieniutkie. Grubsze stosuje się do potraw wytrawnych, a cieńsze do wytrawnych i deserów. W Turcji można kupić je wszędzie.  Świeżutkie,  mięciutkie i delikatne. Składniki. 4 trójkąty  ciasta yufka 100g sera białego słonego 2 łyżki natki pietruszki Olej do smażenia Wykonanie(...)grubości palca.Ciasto zwinąć w cygaro zaczynając od góry. Końcówki ciasta zwilżyć wodą, aby się nie rozwijały. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Te serowe rurki są pysznie  chrupiące .Są smaczną przekąską

Kulinarny karnet Christophera
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 178

mojprzepisna.pl | Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym Bardzo chciałam aby tort przygotowany z okazji Dnia Ojca był bardzo zbliżony do domowego batonika Snickers , jako

moj przepis na
Sernik z malinami na zimno z domowego serka waniliowego 249

WYKONANIA : - galaretkę rozpuszczam w 400 ml gorącej wody - odstawiam do lekkiego stężenia - żelatynę rozpuszczam w 7-8 łyżkach gorącej wody- w misce mieszam nutelle z płatkami kukurydzianymi (płatki super chrupią gdy się do nich dostanie w pucharku) po czym układam ich na dnie pucharka- ubijam śmietanę pod koniec ubijania dodaję cukier puder i powoli zaczynam dodawać po łyżce serka(...)minut - po tym czasie układam na serku owoce i zalewam już gęstniejącą galaretka odstawiam ponownie do stężenia galaretki - szybki i prosty sposób na wspaniały deser w wieloma strukturami :)Smacznego

Basia w kuchni
Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake 203

Rabarbar ze szparagami rządzą teraz niepodzielnie w mojej kuchni. Sam rabarbar jest też bardzo wszechstronny w zastosowaniu. Można go przygotować klasycznie na słodko, lub na słono

karmelowy
OGÓRKI MAŁOSOLNE 169

    Polski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie  po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki.     Gdy byłam

W kuchni Karmel-itki
Sałatka DZIAŁKOWICZA z owocami 243

Dzisiejszym tematem będą owoce prosto z działki: pyszne czereśnie, agrest, świeża mięta czy też płatki róży.  Przygotujemy idealną sałatkę na lato która będzie bez tłuszczu

Kuchnia PROzdrowotna
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 346

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z makiem i dobrze bo ja go uwielbiam. Dzisiaj świetna propozycja kruchych mini makowców. Ja przygotowuję je zawsze jeden dzień

Niezły Młynek
Pączki - chorwackie fritule 181

Skoro dzisiaj Tłusty Czwartek to i na moim blogu nie może zabraknąć pączkowych wypieków. Jednak zamiast tradycyjnych pączków zaproponuje Wam paczki naszych dalekich europejskich sąsiadów mianowicie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szyszki z ryżu preparowanego 135

Nieco zapomniana klasyka gatunku, szyszki to smak mojego dzieciństwa i ogrom wspaniałych dziecięcych wspomnień. Pamiętam jak przygotowywaliśmy je z rodzicami, gorąca masa parzyła łapki, a świeżo

Pyry na Gaz
Fornetti z rabarbarem 140

Uwielbiam ciasteczka fornetti!Ile razy przechodzę obok stoiska , gdzie je wypiekają , zawsze muszę się na nie skusić!Pamiętam je jeszcze z czasów ” młodości” , kiedy

Ostra na Słodko
Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 114

Uwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej z górą bitej śmietany i świeżymi, orzeźwiającymi całość owocami. Klasyczna Pavlova podbiła moje serce, kiedy pierwszy raz jej spróbowałam. Od tamtej pory upiekłam ich całkiem sporo, w różnych wariacjach smakowych i kolorystycznych. Moja ukochana(...)musicie mi uwierzyć - to smakuje fantastycznie! C. był zachwycony i pochłonął takie ilości, że wprawił mnie w szczere zdumienie. Ile ja zjadłam, nawet nie napiszę... Koniecznie musicie spróbować - deser idealny na pożegnanie rabarbaru i truskawek.Marshmallow Pavlova z rabarbarem i truskawkamiSkładniki:(na bezę 20-22 cm)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnegoowoce:350 g rabarbaru100

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny dyniowe z pestkami 144

Zaproszono mnie na wydarzenie z cyklu "Ciasto na niedzielę" [ klik ] a tym razem padło na muffiny. Myślałam ze nie dam rady czasowo ale jak

Moje Małe Czarowanie
Zimowy tort grylażowy 101

Tym razem z okazji urodzin mamy postanowiłam przygotować tort w zimowej stylistyce. Z zamierzenia miał wyglądać jak góra obsypana śniegiem. Długo kombinowałam więc jak osiągnąć zamierzony

Wielki apetyt
Deser RAJSKA WYSPA z ksylitolem 170

Egzotyka na progu wiosny? czemu nie! 3 najbardziej ciekawe smakowe owoce sprawią że od razu zrobi ci się cieplej. Świeża soczysta truskawka skąpana w bitej śmietanie

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka łososiowa z sosem koperkowym 230

Aromatyczny i sycący łosoś wędzony na gorąco polany lekko cytrynowym sosem z koperkiem to pokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin B6

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania