już przy bramie. Idąc dalej spotykamy charakterystyczne wąskie uliczki upstrzone sklepami. Ta Grande Rue czyli Ulica Główna jest tam najszersza :) Przy okazji. Tamtejsze gofry nie są tak dobre jak nasze. W ogóle nie są chrupiące i smakują sodą. Natomiast pachną tak samo. Po ugryzieniu jest szok :) Wyżej już jest tylko lepiej. Na samym szczycie leży kościół, który ciut się rozrósł
Kryzysowa Książka Kucharska1200W, ale trudno taką dostać, a jeszcze lepiej gdy dodatkowo ciężka. Sama posiadam tylko wersję 700W z tych "nowoczesnych" i mimo to, te akurat gofry się w niej udały, ale!, tak jest ale..by były chrupiące polecam nakładać małe porcje ciasta, takie jak na zdjęciu powyżej
Karczma Honoriettyrozłożyło całą naszą trójkę. Gdy tylko gorączka ustąpiła, postanowiłam zrobić coś słodkiego na poprawę nastroju i wyciągnięcie reszty zasmarkanych domowników z łóżka. Gofry są dobre na każdą okazję, więc to właśnie je postanowiłam przygotować. Czekoladowe z chrupiącą niespodzianką w środku. Podane z kremowym serkiem i owocami. Nie musiałam nikogo namawiać na wypróbowanie, zniknęły w mgnieniu oka :) 5 sztuk: szklanka mąki
Mienta blogBardzo smaczne,delikatne i chrupiace gofry.W całości upieczone z mąki orkiszowej.Przepis bardzo podstawowy,ale na pewno zadowoli wszystkich gofrowych smakoszy.Smaczne z samym cukrem pudrem i każdym innym dodatkiem - polewą owocową,nuetellą dżemem,czy bitą śmietaną.Smaczne,ponieważ już samo ciasto jest przepyszne.Sposób przygotowania ma również duże znaczenie.Szczególnie smakują ,gdy przygotowane są z miękkiego,utartego masła.Składniki(...)mleko.Ciasto powinno być gęstepo 2-3 łyżki ciasta wykładać na rozgrzaną i lekko natłuszczną gofrownicę.Piec wg wskazań instrukcji ( u mnie 2,5 minuty) na złoty kolorpo upieczeniu odkładać gofry na kratkę kuchenną do ostudzenia ŻYCZĘ
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki orkiszowej, ze specyficzną, gęstszą strukturą ciasta w środku od płatków orkiszowych. Nie były tak pulchne i mięsiste jak typowe gofry drożdżowe, ale to wcale nie znaczy że okazały się gorsze. Po wstępnym ostudzeniu - bardzo kruche i chrupiące. Niestety po 2-godzinnym leżakowaniu - gdy zachciało mi się repety - były już dość miękkie przy chwytaniu w dłoń. W smaku całkiem znośne
Grunt to przepis!czyli niekonwencjonalne spojrzenie na smaki kojarzące się z typowym, wielkanocnym śniadaniem. Te wytrawne gofry są po prostu rewelacyjne! Miały być niebanalną potrawą i rzeczywiście zaskakują fakturą i smakiem – są chrupiące, z drobno pokrojoną, białą kiełbasą w środku, mają posmak lekko chrzanowy, zestawione zostały z lekkimi, świeżymi kiełkami z buraka, rzodkiewką i można je maczać w chrzanowych musach. Prawdziwa fuzja
Eat me! Fit me!Pożywne gofry z komosy ryżowej, a więc z pełnowartościowym białkiem, bez dodatku cukru, chrupiące, podane ze słodkimi, smażonymi truskawkami... poezja. Czego chcieć więcej :) Składniki (na dużych 8 szt.): 1 szklanka quinoi (komosy ryżowej) pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
Domowa Cookierenka Agiodrobiną oliwy z oliwek, tosty z mascarpone, brzoskwinią i tymiankiem albo chałka z masłem i daktylami powinny poprawić Wam humor. Polecamy Wam też gofry z ricottą i borówkami, bajgle z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, chrupiącą bagietkę z serkiem, łososiem i koperkiem, pastę z tuńczyka, jajek i białego sera, frittatę z czymkolwiek dusza zapragnie. Jeżeli macie dzień wolny, możecie spakować
GRUBY WAŁEKmieście, jakoś nie dorobiłam się gofrownicy. Więc kiedy prze świętami zobaczyłam w jednym ze sklepów foremki do gofrów postanowiłam je kupić by mieć wreszcie własne gofry. Ja wiem, ze nigdy nie będą takie chrupiące jak te z gofrownicy, ale taka namiastka tez jest jest dobra, tym bardziej ze foremki nie rujnują naszej kieszeni, szczególnie gdy robi się rzadko gofry. Przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikNiby klasyka, bo z bitą śmietaną i jagodami, ale nie do końca :) Gofry z dodatkiem kakao pięknie pachną czekoladą, a zawartość płatków owsianych sprawia, że są bardziej chrupiące. Do bitej śmietany i jagód dodałam także odrobinę czekolady rubinowej. Deser jest przepyszny, polecam :) 5 sztuk: 0/5 szklanki mąki pszennej 0/5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki kefiru 2 jajka 1/4 łyżeczki sody(...)ruby Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Resztę składników mieszamy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. W nagrzanej lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Śmietankę ubijamy z cukrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotowe gofry podajemy z bitą
Mienta blogpomocą łyżki. Rozgrzać gofrownicę. Powierzchnię do smażenia posmarować masłem lub olejem. Piec 4-6 minut w zależności od mocy gofrownicy. RADA :) Upieczone gofry ułóż na kratce tak, aby nie leżały na sobie. Gdy ostygną będą chrupiące :) Smacznego
Chocolate Muffin BlogCałkiem niedawno podałam Wam przepis na gofry jak z budki nad morzem a także łaciate gofry . Dziś przedstawiam Wam przepis na gofry w wersji wytrawnej z szynką i serem. Wyszły przepyszne, podobnie jak te na słodko tak i te wytrawne są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealne jako przekąska imprezowa, jako danie na kolację
Zrób to smacznieGofry na wodzie? Zazwyczaj robi się je na mleku! Ale uwierzcie- tych także warto spróbować. Chrupiące nie tylko zaraz po upieczeniu, ale i na zimno. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek. Ja jadłam je bez niczego, ale chłopakom do szczęścia wystarczyła konfitura malinowa i krem z białej czekolady. Z czym Wy je przygotujecie, zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań. Zapraszam(...)pieczenia. Ciasto łączymy za pomocą szpatułki z ubitymi białkami. Pozwalamy odpocząć ok 20 minut. Gofrownicę natłuszczamy przy pomocy silikonowego pędzelka odrobiną oleju, rozgrzewamy. Nalewamy porcję ciasta i smażymy gofry na złoty kolor. W zależności od mocy urządzenia będzie to od ok 3-7 minut. U mnie jest to ok 4 minuty. Podajemy z konfiturą, kremem czekoladowym i owocami
Kuchnia w czekoladziePrzepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z"budki". Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być. Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego tutaj . Swoje upiekłam na gofrownicy dużej mocy. Najbardziej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wpadł mi lany chrust. Zapytacie o smak...ani nie jest to wg mnie smak chrustu, ani pączków, coś bliżej gofrów o innej konsystencji. Wg mnie najlepszy jest cienki i mocno wypieczony - wtedy jest chrupiący, gdy zbyt krótko go posmażycie może być "gumowaty". Chyba najfajniejsze jest to wyciskanie wzorków na gorący tłuszcz :). Szybki w wykonaniu. Spróbujcie sami! Dla kogo: dla mających
Mania Wypiekania