Dziś -- Gofry Orkiszowe ;) z Borowkami własnej produkcji ;) Z Myślą o Mikołaju: 🥨🥨🥨🥯🥯🥯🥨🥨🥨🥯🥯🥯 Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ Zapraszam ;) 👍👍 Składniki 😊😊 1 i 1/2 szklanki Mąki orkiszowej 1/2 szklanki Mąki pszennej 2 szklanki mleka 3,5% 3 łyżki oleju 2 Jajka oddzielnie białka i żółtka 1 łyżka proszku(...)nagrzewam. Za pomocą pedzelka smaruję olejem blaszki . 5. Na rozgrzane blaszki gofrownicy wylewam 2 porcję ciasta. 6. Piekę ok 2 ☆3 minut aż będą chrupiące. 7. Podaję z ulubionymi dodatkami. Smacznego #deser #gotowaniepatki #gofry #dom #dladzieci #smacznydeser #mojegotowanie #smacznie #mojsynek #lunch #maleconieco
Gotowanie Patkigofrownicy. Pomimo, że lubimy chrupiące te także znalazły uznanie. Wymagają nieco nakładu pracy, ale efekt jest niesamowity. Najlepsze zaraz po zrobieniu, lekko chrupiące, jednak kiedy poleżą dłużej staja się miękkie. Ich chrupkość można uzyskać ponownie wkładając gofry do gofrownicy lub piekarnika z termoobiegiem. Składniki : 250 ml ciepłego mleka 300 g mąki pszennej – ja użyłam 450 85 g stopionego
Niebieski kubek z kawaPyszne chrupiące bez miksera na nietypowe śniadanie albo popołudniowy podwieczorek - gofry z mąki owsianej z dodatkiem maku. Do podania ulubiona konfitura, dżem lub bita śmietana - co, kto lubi. GOFRY OWSIANE Z MAKIEM Składniki: 150 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych) 150 g mąki pszennej 2 łyżki brązowego cukru 1,5 łyżki maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Bon appetit mon amieCukiniowe gofry z serem żółtym i mozzarellą; keczupem i pomidorem Chrupiące po brzegach, mięciutkie w środku z serową nutą, niebo ^^ Przepis
More food, love and dreamsUwielbiam gofry:) A ty? W tym połączeniu są pyszne, lekkie i chrupiące. Zapraszam po przepis:) SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżeczki cukru ( ewentualnie 1 łyżeczka ksylitolu) 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mleka 10 łyżek z górką mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka nasion chia owoce ( u mnie(...)miksując. Dodaj olej. Stopniowo dodawaj na przemian mąkę i mleko, oraz proszek do pieczenia. Ja na swoją gofrownicę dawałam po 3 łyżki ciasta i piekłam około 3 minuty. Gotowe gofry wyłóż na talerz i posyp lekko brzegi cukrem pudrem, daj owoce i posyp nasionami chia. Smacznego
Misz-masz by DomiUwielbiam gofry:) A ty? W tym połączeniu są pyszne, lekkie i chrupiące. Zapraszam po przepis:) SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżeczki cukru ( ewentualnie 1 łyżeczka ksylitolu) 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mleka 10 łyżek z górką mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka nasion chia owoce ( u mnie(...)miksując. Dodaj olej. Stopniowo dodawaj na przemian mąkę i mleko, oraz proszek do pieczenia. Ja na swoją gofrownicę dawałam po 3 łyżki ciasta i piekłam około 3 minuty. Gotowe gofry wyłóż na talerz i posyp lekko brzegi cukrem pudrem, daj owoce i posyp nasionami chia. Smacznego
Misz-masz by Domidokładnie ze sobą mieszamy. Gofrownicę rozgrzewamy, wylewamy odpowiednią ilość ciasta i smażymy do momentu, aż staną się lekko suche. Nigdy nie będą chrupiące, ponieważ zawierają w sobie warzywa, które nadają im wilgotnej struktury. Nam to nie przeszkadza. Gofry są przepyszne. Podajemy je ze świeżymi owocami i syropem klonowym. Rekomendacja? Dziecko 4 lata - 4 gofry, dziecko 2 lata - 2 gofry
MamaOskarkaPogoda fatalna, cały dzień leje więc postanowiliśmy przypomnieć sobie smak lata i na tapetę poszły gofry. Tym razem z przepisu koleżanki. Wyszły świetne, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Wszyscy łącznie z dziecięciem szczęśliwi :) Składniki: 125 g masła, 50 g cukru, pół paczki cukru wanilinowego, szczypta soli, 250 g mąki, 1łyżeczka proszku do pieczeni, 4 jajka, 1/4 litra śmietany(...)pieczeni. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać do uzyskania gęstej, puszystej masy. Do dość gęstego ciasta dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Tutaj przepis na nasze poprzednie gofry, które są bardziej biszkoptowe, treściwe
Państwo Wojtczuk gotująprzyznam się szczerze, że wieki ich nie robiłam. Zepsuł mi się piekarnik, a, że nie wyobrażam sobie kupnych słodkości to wybór padł na gofry, dobrze, że gofrownica jeszcze działa. Napiszę, że wyszły mi niezwykle chrupiące i pachnące, a podane z takimi dodatkami są po prostu obłędne w smaku. Bardzo polecam na podwieczorek, upieczcie, a nie będziecie żałować. Zapraszam:) Składniki: Ciasto(...)prawdziwa wanilią Bita śmietana: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Sos krówkowy: 30 dag cukierków krówek 4 łyżki mleka Dodatkowo: 10 dag orzeszków ziemnych Wykonanie: 1. Gofry: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i mleko, dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie pieczemy gofry
Izabelawkuchnisilikonową łopatką. Przenieść na kratkę do studzenia, by spokojnie odparowały. Położone, np. na talerzu zmiękną i zwilgotnieją- nie będą już tak chrupiące. Podawać na ciepło bądź zimno. U mnie z tahini i bananem. Smacznego! Rada: - jeśli gofry przywierają Wam do gofrownicy, wysmarujcie ją wcześniej olejem rzepakowym
Nastoletnie Wypiekaniemałych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto. Ja smażyłam gofry bez tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniu wtedy są najbardziej chrupiące. Dodatki: jajko, łosoś, twarożek, salsa z pomidorów z awokado
AZgotuj!tych waflach, że trzy dni się nimi objadaliśmy. I właśnie w środę rano przed wrzuceniem posta postanowiłam spontanicznie zrobić (trzeci dzień z rzędu) gofry na drugie śniadanie i jeszcze raz sprawdzić czy wychodzą chrupiące. To nasz hit tygodnia i coś czuję, że w sobotę jeszcze raz je zrobię. Zupa 13:00 Na specjalne życzenie Lili zupa z brukselką i zieloną
lady-och-mistrzyni.blogspot.comefektownie, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Bazę tortu tworzą intensywnie czekoladowe gofry, następnie przełożone kremowym nadzieniem. Taki tort to gratka dla miłośników czekolady (czyli mój Niejadek będzie w siódmym niebie ;) Czekoladowy torcik gofrowy Składniki: Gofry czekoladowe: 1) 250 g mąki pszennej(...)miksujemy mąkę, mleko, olej, żółtka, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą pianę i posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. 4. Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut aż będą lekko chrupiące i odstawiamy do ostygnięcia. 5. Przygotowujemy krem czekoladowy: podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści
Na kulinarnym poligonieŚniadanie na słodko, to niewątpliwie moje ulubione śniadanie. Świeże owoce, coś słodkiego i chrupiącego i jestem bardzo zadowolona. A i humor od razu lepszy od rana. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na pyszne czekoladowe gofry, jest to idealne śniadanie dla dzieci jak i dla dorosłych. Gofry robi się szybko, sprawnie i ku uciesze całej rodziny. Możecie je podać z wieloma składnikami
SMYKWKUCHNIposiadałam takiego gadżetu, a jest on uważam niezwykle przydatny, aby świeżo upieczone ciasto mogło swobodnie odparować. Taka kratka jest też pomocna przy pieczeniu gofrów, ponieważ układając je na takiej powierzchni mamy pewność, że będą chrupiące, a nie jak to często bywa miękkie. Także podsumowując jest to mały, niepozorny gadżet, ale za to bardzo praktyczny. NA ZDJĘCIU
Zdrowie na języku :Pjuż przy bramie. Idąc dalej spotykamy charakterystyczne wąskie uliczki upstrzone sklepami. Ta Grande Rue czyli Ulica Główna jest tam najszersza :) Przy okazji. Tamtejsze gofry nie są tak dobre jak nasze. W ogóle nie są chrupiące i smakują sodą. Natomiast pachną tak samo. Po ugryzieniu jest szok :) Wyżej już jest tylko lepiej. Na samym szczycie leży kościół, który ciut się rozrósł
Kryzysowa Książka Kucharska1200W, ale trudno taką dostać, a jeszcze lepiej gdy dodatkowo ciężka. Sama posiadam tylko wersję 700W z tych "nowoczesnych" i mimo to, te akurat gofry się w niej udały, ale!, tak jest ale..by były chrupiące polecam nakładać małe porcje ciasta, takie jak na zdjęciu powyżej
Karczma Honorietty