ostra papryka, odrobina suszonego imbiru, sól, pieprz dodatkowo dodałam jeszcze kilka składników, skoro oczyszczamy lodówkę to poleciałam na całego: pieczarki, czerwona papryka, czarne oliwki, czerwona cebula i salami chorizo Przygotowanie: Mięso wołowe płuczemy pod wodą i wkładamy do rozmrożonego bulionu/wywaru rosołowego który nam zalegał w zamrażarce i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając
ClauditteMissCookingPodczas warsztatów przygotowywaliśmy i z zachwytem zajadaliśmy się: Portugalską zupą na doradzie i krewetkach – autor: Rui Miguel Dos Santos Moreira Małżami św. Jakuba z młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera
KUCHARNIAziarna ziela angielskiego olej do smażenia 2 duże cebule kawałek selera 30 deko szynki 1-2 ząbki czosnku, zgniecione sól, pieprz do smaku 1-2 marchewki 1pietruszka kiełbasa chorizo - 150 gramów Sposób przygotowania Groch wloski-cieciorke zalać ciepłą wodą poprzedniego dnia wieczorem. Rano wodę odlać, a cieciorkę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym
w mojej kuchniświeżych drożdży 1 jajo 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek z Hiszpańskich delikatesów 1/2 łyżeczki cukru Dodatkowo: salami, chorizo, ser żółty, cebula 1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja. 2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać
Apetyczna babeczkaEwentualnie paella , którą także polecam. Dzisiaj proponuję Wam przepis podstawowy na to danie, które już samo w sobie jest przepyszne. Ale można także do niego dodać pokrojone chorizo, marynowaną lub świeżą paprykę, cukinię... Składniki (na obiad dla 2 osób lub przekąskę dla 6): 50-60 dag ziemniaków 5 jajek 1 mała cebula ok. 6 łyżek oliwy sól
Zakręcony WidelecWędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Pieczywo Schiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch
Kulinarne przygody Gatitysałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjski Ale to jest pyszne! Kromki chleba z pastą przygotowaną z ciecierzycy i chorizo. 9. Roladki z papryki i koziego sera Malutkie roladki w sam raz na jeden gryz. Dobrze komponują się z czerwonym winem. 10. Hummus z południowych Włoch czyli dip z ciecierzycy
Chilli Czosnek i OliwaPapryczki pimientos de padron Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Jesienna sangria Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Sałatka z figami i boczkiem Prowansalskie pieczone pomidory Placki z pomidorów z Santorini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Roladki z cukinii Sałatka z bobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki
Chilli Czosnek i Oliwajeśli chce się smacznie zjeść to trzeba się postarać ;) Risotto jest pyszne dzięki swojej kremowej konsystencji, które uzyskało od Gorgonzoli. Jeśli ktoś z Was chciałby jakiś dodatek mięsa polecam chorizo, szynkę parmeńską albo zwykłe salami. Podsmażyć i hop do ryżu :) Składniki na 4-5 osób. Jeśli chcecie mniejszą porcję, dodajcie każdy składnik o połowę mniej: 400 g ryżu arborio
Bon Appetit Małgorzatyzazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo . Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem i cytryną
Chilli Czosnek i OliwaWędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina Czas przygotowania: ok 11 dni Składniki: 1200 g schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru niepełni
Kulinarne przygody GatityKolejny przepis na roladę z polędwiczki wieprzowej. (Polędwiczka z chorizo tutaj ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy
Stare GaryWędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Domowy baleron Czas przygotowania: marynowanie 7 dni, parzenie 120 minut Składniki: 1 kg schabu karkowego 1,5 litra wody
Kulinarne przygody Gatitywysiłkiem w domu, z tego, co akurat mamy w lodówce. W oka mgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki zapełniają się cieniutkimi plasterkami szynki serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być
Kulinarny karnet Christopheradodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem warzywnym z tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam z bloga Vanesy Mis recetas mas caseras . Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" Składniki: Ciasto 500 g mąki 200 ml letniej wody
Kulinarne przygody Gatity