chleb z zakwas - 500 przepisów (strona:8/34)

Żubrowy chleb na zakwasie 136

odchodzi. Trawy nie zjadamy, zatem trzeba ją usunąć przygotowując kanapki z tego chleba. Chleb pachnie niesamowicie :) Przebijają się w nim wiórki marchewki i smak czarnuszki z poprzedniego marchewkowego chleba na zakwasie .   Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry . ------------ Podobne: Chleb amarantusowo(...)żołędziowy Szparagi aromatyzowane trawą żubrową Chleb na zakwasie ŻYRAFA

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb newski z kolendrą 165

Aromatyczny chleb żytnio-pszenny, na zakwasie żytnim, z zaparką zawierającą kolendrę i słód. Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę. Jego wykonanie wymaga pewnego doświadczenia w pieczeniu chleba. Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 0,65 kg. Zaczyn 1 12 g zakwasu żytniego  48 g mąki żytniej  typ 1150 36 g letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić(...)koszyku do wyrastania lub misce wyłożonej szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godz.  Przed pieczeniem chleb naciąć. Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 15 min. w temp. 230oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 170oC i  piec jeszcze przez 45 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno-żytni z orkiszem 105

oszczędność tego czasu jest. Niestety garnek ma też i wady. Póki co zauważyłem jedną mniejszą, drugą sporą niestety. Mniejsza jest taka, że nie zrobimy w takim rzymskim garnku chleba na zakwasie. Bo chleb taki - jak wiadomo - potrzebuje drugiego wyrastania i to często wielogodzinnego. A idea pieczenia w tym garnku jest taka, że moczymy ten garnek przed pieczeniem przez jakieś(...)ciastem na zakwasie przez kilka godzin to by przecież cały wysechł po tym moczeniu. A rzecz właśnie w tym żeby nie wysechł. Ale to problem mały jak dla mnie, bo i tak niezbyt często robię zakwasowce. A jak będę robił to innej foremki użyję. Ale problem jest również i większy... To dopiero mój drugi chleb w tym garnku

Marder&Marder Manufacture
Chleb mieszany ze słonecznikiem na zakwasie 113

Jest pyszny i to chyba jest źle, bo za bardzo smakuje i przez to zjada się go więcej. No ale cóż. Składniki: Zakwas Mąka żytnia Woda przegotowana Chleb 200 - 220 gramów zakwasu 600 gram maki pszennej 60 gram maki żytniej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soli 300 ml letniej wody Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie(...)robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram wody. Mieszamy, odstawiamy na 24 godziny ( w ciepłym miejscu ), ponownie dodajemy mąkę i wodę. I w ten sposób produkujemy zakwas. Jeżeli chcemy zrobić chleb nie dodajemy mąki przez 24 godziny. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto składamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy. Za trzecim razem ( ostatnim ) przy

Smaki Ewy
Bezglutenowy zakwas chlebowy 104

wielu lat piekę chleby na zakwasie i ciągle wymyślam różne propozycje pieczywa na co dzień i od święta. Postanowiłam spróbować z pieczywem bezglutenowym, bo coraz częściej słyszę od znajomych o przechodzeniu na dietę bezglutenową lub ograniczeniu jego spożycia. Jestem zwolenniczką chlebów na zakwasie, więc zaczęłam 1,5 tygodnia temu od wykonania zakwasu. Podaję, co robić, krok po kroku. Zakwas chlebowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenny z Bourke Street Bakery 120

najprostszych, drożdżowych. Takich co nawet dobrze wyrobić nie trzeba. Potem były te ciut trudniejsze, a ja ciągle chciałam czegoś więcej. Chciałam poczuć jak smakuje taki prawdziwy chleb, taki zakwasowy. Wyhodowałam swój pierwszy zakwas. Pieczenie nabrało innego wymiaru. Były dni chwały i niestety też upadki, jak to w życiu bywa. Pod koniec zeszłego roku mój zakwas skończył swój żywot.  Teraz(...)folder przepisów na chleby, które chce upiec. Na pierwszy ogień poszedł chleb z Bourke Street Bakery. Przepis znaleziony na blogu  Trufli . Chleb jest wspaniały. Ten smak, ten zapach, ta skórka :) Coś pysznego! Składniki: 405 g zakwasu pszennego, 765 g mąki pszennej chlebowej,  1/3 łyżeczki drożdży instant, 400 ml wody, 1 łyżka soli morskiej W misce umieszczamy zakwas, wodę

Plate of Joy
Prosty chleb żytni 202

Chleby żytnie mają tę zaletę, że bardzo długo utrzymują świeżość - nawet 5 - 7 dni. Najlepsze są na drugi lub nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Ten chleb  jest bardzo prosty do zrobienia. Nie wymaga wielu składników, nie trzeba zagniatać ciasta. W środku jest mięciutki nawet drugiego dnia. Polecam wypróbować. Oto jak ja to zrobiłam : Właściwie mąki żytniej nie trzeba(...)formować jak pszenna. Nagrzałam piekarnik do 240 stopni i w tej temperaturze piekłam 15 minut. Kolejne 25 minut w 220. *ciasta na chleb z mąki żytniej nie należy zagniatać, bo wypiek wyjdzie niesmaczny i gliniasty. Ja użyłam zakwasu wyhodowanego na bazie zakwasu razowego żytniego i tak go uzyskałam: Dzień 1 ( u mnie wieczorem) Do niedużego słoika odłożyłam łyżkę zakwasu razowego

apetytnapieczenie
Chleb na zakwasie pszennym z pomidorami i ognistą przyprawą 168

chleb wychodzi zły, jest pyszny tylko dłużej rośnie. Jak zrobić swojego "Franka" czyli zakwas pszenny znajdziecie tutaj [ klik ] a teraz zapraszam na chleb pyszny i zdrowy. Chleb na zakwasie pszennym z pomidorami i ognistą przyprawą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb polski na zakwasie 187

chleb! Chrupiąca skórka i mięsisty miąższ idealnie współgrały ze świeżym masłem i jeszcze ciepłą domową konfiturą truskawkową! Niebo! Idealne rozpoczęcie dnia! Przepis na chleb znaleziony na Moje Wypieki , w oryginale od Tatter . Składniki: 200 g zakwasu żytniego, 550 g mąki pszennej chlebowej (u nas typ 650), 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (u nas mąka(...)wyrastania lub włożyć do dużej keksówki lub dwóch mniejszych wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odkładamy do wyrastania w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 - 1 1/2 godziny. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z parą przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Jeśli pieczemy w keksówce lepiej wyciągnąć

Plate of Joy
Chleb żytni codzienny 141

wpisie pokazałam Wam jak przygotować zakwas krok po kroku i jak upiec z niego pierwszy chleb żytni. Teraz przyszedł czas na upieczenie chleba z zakwasu odłożonego do lodówki. To do dzieła:) Rozmnożenie zakwasu: 60 g zakwasu (tego odłożonego z poprzedniego pieczenia) 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury(...)niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 lub 960 (takiej użyłam) 700 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) pestki słonecznika do posypania

Moja Galeria Smaku
Co kupić na święta kulinarnemu freakowi – czyli 12 pomysłów na prezent świąteczny dla pasjonata (zdrowego) jedzenia! 182

naprawdę sporo – to w końcu 400 stron przepełnionych bezglutenowymi wypiekami. Nie wszystkie przepisy są skomplikowane, ale część z nich wymaga sporego zaangażowania. Znajdziecie tu przepis na bezglutenowy zakwas chlebowy, chleb na zakwasie, przepisy na pieczywo z różnych stron świata – naan, foccacia, tortilla, pizza. Jednak najwięcej przepisów jest na wypieki słodkie – znajdziecie tu zarówno różnego rodzaju batony jak i pierniczki, czekoladową

Fill The Bowl
Chleb żytni litewski z kminkiem 177

Źródło przepisu Zakwas: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 1,25 szklanki mąki żytniej 1150 150 ml wody Zostawić przykryty na 10-12 godzin w temp

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenno - orkiszowy na dwa sposoby 214

Chleb jest bardzo prosty do wykonania i zajmuje niewiele czasu. Piekłam go już wcześniej, więc podaję dwa przepisy. Sprawdź, który Tobie bardziej smakuje Propozycja pierwsza: Trzy szklanki mąki pszennej typ 750 i  szklankę mąki orkiszowej typ 850 przesiałam do miski, dolałam 460 ml wody - wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 20 minut. Dodałam łyżkę soli, 2 łyżki miodu(...)czasie dodałam płaską łyżkę soli i 1/2 szklanki zakwasu pszennego - zmiksowałam do momentu aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski. Przykryłam i ponownie odstawiłam. Po 20 minutach chwilę wyrobiłam i odczekałam kolejne 20 minut. Keksówkę wysmarowałam olejem, zanim przełożyłam  - ponownie wyrobiłam - przełożyłam do blaszki. Rosło podobnie jak wyżej wspomniany chleb, ale piekłam 10 minut w temperaturze 250 stopni

apetytnapieczenie
100% chleb na zakwasie z automatu 121

proszę, na moją blogową skrzynkę pocztową (chleby@op.pl) dostałem maila od Rafała. A w mailu przepis na chleb na zakwasie. Tak więc poniżej wkleję maila, w którym Rafał dokładnie wszystko opisał. Od siebie jeszcze dodam, że przepis (i chlebek na zdjęciu również) wygląda tak dobrze, że z całą pewnością przetestuję go osobiście :) "P ół roku temu zakupiłem automat Kenwood i postanowiłem(...)piec chleb wyłącznie na zakwasie. Najpierw wyhodowałem zakwas (obecnie ma ok. 2 miesięcy) i zabrałem się za próbowanie przepisów, jedne były lepsze, drugie gorsze. Po wielu testach opracowałem swoją recepturę. Wg mojego gustu oceniam go na 5. Oto przepis: 290 ml letniej wody (przegotowanej lub z butelki) 270 g mąki pszennej (ja do mojego dodaję 180 g pszennej

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania