Pomysł na ten chleb powstał trochę przymusowo, bo kończył mi się termin przydatności kefiru i nie wiedziałam do czego go zużyć. Ponieważ miałam już wyjęty zakwas razowy pomyślałam o razowym chlebie z dodatkiem kefiru. Obawiałam się tylko, że wyjdzie za kwaśny w smaku, ale tak się nie stało. Jak dla mnie jednak mógłby być bardziej słony, ale to już kwestia(...)póki co trzeba korzystać. Jak zrobić ten chleb ? Ja zaczęłam wieczorem około godziny 22-giej. Do dużej miski przesiałam 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850, dolałam 3/4 szklanki kefiru i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę soli i szklankę zakwasu razowego żytniego ( konsystencji jogurtu greckiego - czyli
apetytnapieczeniepamiętam stary dom gdzie się wychowałam i moją Babcie, która na zapiecku miała zakwas, który sumiennie dokarmiała, a potem formowanie bochenków, palenie w chlebnym piecu i zapach chleba...piękne wspomnienia. Z zakwasem nie zawsze mi było po drodze, mimo usilnych starań nie chciał ze mną współpracować, ile zrobiłam zakalców na zakwasie wiem tylko ja :). Ewa, która jest bardziej doświadczona(...)wysmarowania foremki + ziarna słonecznika do posypania boków formy Bezcenny zapach dzieciństwa.... Wykonanie: 1. W trzech osobnych miskach przygotowujemy trzy namaczanki na 16 godzin przed pieczeniem chleba. W pierwszej misce łączymy: zakwas żytni, mąkę oraz wodę, szczelnie zamykamy i odkładamy. W drugiej misce: uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika zalewamy gorącą wodą z dodatkiem soli, szczelnie zamykamy i odstawiamy
Apetyczna babeczkaFacebooku o Światowym Dniu Chleba sama nie miałam pojęcia co upiekę. Po raz pierwszy biorę udział w tej akcji - http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition . Myślałam o jakimś chlebie na zakwasie, ale z drugiej strony nie każdy zakwas posiada. Chciałam, aby był to chleb dla każdego! Taki codzienny, szybki i niewymagający doświadczenia. Chciałam, aby każdy mógł podjąć swoje wyzwanie
Plate of Joyogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia
Stare Garywybierzecie na te święta? Kupny żurek w proszku bądź płynie, czy przygotowanie zakwasu samemu? Ja już wybrałam, teraz pora na Was. Potrzebne nam: - szklanka mąki żytniej - gruba kromka chleba razowego na zakwasie - 3-4 ząbki czosnku - 3-5 liści laurowych - 3 ziarna ziela angielskiego Poza tym: - litr gorącej przegotowanej wody - wielki słoik (około 2 litrowy) - gaza lub podziurawiona folia aluminiowa(...)ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz rozgniecione ząbki czosnku. Całość zalewamy litrem gorącej, ale nie wrzącej wody i dokładnie mieszamy. W tak przygotowanej miksturze moczymy kromkę chleba - koniecznie razowego na zakwasie, inaczej zakwas nie nabierze odpowiedniej kwasowości. Słoik przykrywamy gazą lub folią aluminiową (w tej drugiej robimy nożykiem dziurki, żeby zapewnić dostęp powietrza) i zostawiamy
W poszukiwaniu inspiracjisklepu możemy go w pełni dopasować do indywidualnych upodobań. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5 litra zakwasu) 125g (10-12 łyżek) mąki typ 1850 lub 2000, najlepiej żytniej 1,2 litra chłodnej przegotowanej wody pół kromki chleba razowego ze skórką 2 duże lub 4 małe ząbki czosnku 2 liście laurowe ok. 10 ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego(...)temperaturze pokojowej. Zakwas powinien być gotowy do użycia po ok. 3 dobach, chyba że temperatura w pomieszczeniu jest za niska – wówczas może to potrwać nieco dłużej. Z gotowego zakwasu usuwamy chleb, czosnek i przyprawy – odcedzając przez durszlak (ale nie przez gęste sito, gdyż mąka ma pozostać w zakwasie) lub po prostu wyjmując łyżką. W każdym jednak razie używamy narzędzi plastikowych
Kulinarna PokusaKiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych(...)przepuszczalną pokrywką... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i Panissimo. Składniki: 50 g otrąb pszennych80 g płatków owsianych120 g pestek dyni100 g mąki żytniej razowej120 g ziarna słonecznika70 g nasion siemienia lnianego70 g ziaren sezamu10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia)12 g soli700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki
Grahamka, weka i kajzerkadwóch mniejszych (18x10x7). Trzeba pamiętać, że mniejsze foremki należy parę minut wcześniej wyjąć z piekarnika. Na koniec mała zabawa słowna - po raz pierwszy, w sensie poztywnym, schrzaniłem chleb :D Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego 180 g mąki pszennej chlebowej 110 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw(...)grzałkę, aby spody chlebków ładnie się podpiekły. Upieczony chleb (pukanie w jego spód daje głuchy odgłos) wyjmij go z foremki i całkowicie ostudź na kratce. Jeden większy i dwa mniejsze Chlebowa perspektywa z krzakami i niebem w tle Kromki w artystycznym nieładzie A to schrzaniony miękisz inspirował przepis Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem
Grahamka, weka i kajzerkachleb razowy na świeżym zakwasie Przepis ten chciałbym dedykować wszystkim, którzy pragną spróbować swoich sił, w pieczeniu własnego pieczywa na zakwasie. Właśnie wczoraj zakończyłem wyrób zakwasu , z pszennej razowej mąki (poprzedni miał niestety... wypadek). Jest to świeży kilkudniowy wyrób i z wielu stron słychać, że pierwsze wypieki się nie udadzą, gdyż zakwas jest jeszcze za słaby (radzi się(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy 2,5 szklanki mąki pszennej i 1,5 szklanki żytniej, oraz sól, całość mieszamy łyżką dodając tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto
Miód i pieprzżytni. Smakuje wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno do sera, wędlin czy dżemów. Chleb pieczony na zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie. Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate), z moimi modyfikacjami. Dodałam ziarna(...)wyrastania chleba, zarówno w misie jak i w blachach, inaczej powstanie nam skorupka na samym wierzchu ciasta. Drukuj Chleb pszenno-żytni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn (dzień wcześniej) 360 g mąki żytniej chlebowej 720 300 g wody 2 łyżki zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 230 g mąki żytniej chlebowej 720 300 g mąki pszennej chlebowej 850 (ja dałam
Mieszam w Garnkuzasmakuje. Składniki: 450 ml wody 2,5 łyżeczki miodu 300 g mąki pszennej typ 405 (ja daję zwykłą 480) 400 g mąki pszennej typ 1850 2,5 łyżeczki zakwasu do chleba w proszku 2,5 łyżeczki soli 1 i 3/4 łyżeczki drożdży instant ewentualnie: 50 g pestek dyni lub słonecznika Przygotowanie: Do formy wlać wodę o temp. pokojowej, następnie miód(...)osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki, zakwas i sól. Mieszankę wsypać na wodę. Na środek mieszanki wsypać drożdże. Ustawić program "Razowy" lub "Chleb pełnoziarnisty", wybrać gramaturę chleba - duży (1 kg). Po sygnale dodać pestki dyni lub słonecznika. Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy i położyć na metalowej kratce, aby wystygł. Źródło tutaj . W piekarniku: Wszystkie suche składniki wymieszać
Domowa Cookierenka Agizwykle po swojemu i oto podaję przepis na chleb wagi 1000 g, pyszny i syty. Ma ładną strukturę, chrupiącą skórkę i nie sypiący się środek. Smakuje trochę jak chleb na zakwasie, powoduje to dodatek maślanki. Coś mi mówi, że chleb ten można upiec również w sposób tradycyjny, w piekarniku, w keksówce. Składniki 350 ml maślanki 2 płaskie łyżeczki soli
Z Kuchni Do Kuchnijuż ma frika na punkcie chleba, co rusz eksperymentuje i wyszukuje przepisów. Czasem jednak nie mam czasu na chleb na zakwasie, dlatego lubię takie ekspresowe pieczywo. Szybkie i smaczny chleb, znaleziony u Małgosi Składniki: 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 75 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 650 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka ciepłej
Delicious TitbitsŚwieże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności
codojedzeniawolisz lżejszą i mniej kwaśną wersję żuru - zakwas owsiany będzie idealny! Zobacz również przepis na -----> żytni zakwas na żur , Żur , świąteczny żurek z chrzanem w chlebie Owsiany zakwas na żur - przepis: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 litr wody 3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 łyżki wody
Moje Qulinaria