Dobry, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką - taki chleb na śniadanie to ja lubię. Jak dla mnie najlepszy jeszcze ciepły z masłem - ale co kto lubi. Skład bardzo prosty, wykonanie nieskomplikowane,a efekt zadowalający. Na początek przesiałam do miski 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam szklankę otrąb pszennych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam i odstawiłam(...)przykryciem na 15 minut. Na tym etapie ciasto jest luźne, ale z czasem zgęstnieje. Po tym czasie dodałam łyżeczkę cukru, 1/2 łyżki drobnej soli i 2 łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam i wyrabiałam w misce przez ok. 2 minuty. Ciasto lekko się klei i jest luźne. Odstawiłam je łącznie na 15 minut - po tym czasie krótko wyrobiłam
apetytnapieczenieOstatnio zaczęłam częściej piec chleb. Robię nawet zakwas, ale przepisy z nim - później. Dzisiaj wersja na pieczywo szybkie (większość najlepszych wypieków wymaga kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu godzin). Uwaga! Znika mega szybko! :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKI CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Składniki: - 1/4 szklanki mleka - 25 gram drożdży świeżych - 1/2 łyżeczki cukru - 1 szklanka mąki żytniej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 łyżki
Życie zamknięte w smakuokazał się całkiem ciekawy, a chleb smaczny, długo świeży i miękki w środku. Dzisiaj piekłam go w małej blaszce i takie proporcje podaję: Do niedużej miski wsypałam kolejno : szklankę mąki żytniej typ 720, 1/2 szklanki otrąb żytnich, 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650, łyżeczkę soli i łyżeczkę kminku. Dodałam 2 łyżki w miarę gęstego zakwasu razowego i 230 ml wody
apetytnapieczeniemnie chleb jest pieczony raz w tygodniu i gdy się kończy, a następny nie jest jeszcze upieczony to nikt zbytnio się nie cieszy ze sklepowego. Tym razem przedstawiam chleb graham na zakwasie z dodatkiem słonecznika. Składniki: (proporcje na 2 foremki o wymiarach 31 x 14 x 6 cm) 3 łyżki dokarmionego zakwasu ( jak zrobić zakwas ) 1050 g mąki żytniej(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Do dużej miski wsypać: 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 700 g pszennej graham typ 1850, 350 g żytniej razowej graham typ 2000, otręby, dodać zakwas, miód, sól i 1200 ml ciepłej wody. Wszystko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów do wyrośnięcia na około
Kuchcik gotujePrzy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy chleb oliwkowy. Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie wykorzystać ten przepis, tym razem piekąc focaccie. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach. Focaccia z oliwkami Składniki na 2-3 sztuki: (wg. J. Hamelmana)Zaczyn płynny30 g aktywnego(...)soli200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na półWykonanie: Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki (garść oliwek odkładamy do położenia
Kulinarne przygody Gatitymoże to być miseczka 5-ciu kasz z białym serem i olejem lnianym tłoczonym na zimno , może to być jajecznica lub jajka gotowane na miękko z kromeczką domowego chleba żytniego na zakwasie , wszak za płotem chodzą szczęśliwe kury i znoszą dla nas szczęśliwe jajka. Tak więc pomysłów na pyszne, zdrowe, a co najważniejsze szybkie śniadania jest co nie miara(...)sumie to można taką szakszukę zajadać o każdej porze dnia. Przepis podany poniżej jest dla jednej osoby, szakszukę wyjadamy najlepiej prosto z patelni, a pozostałości wylizujemy lub "kawałkiem chleba będziecie nabierać to półpłynne cudo i pakować do ust, mimo że parzy, ścieka po palcach i kapie na ubranie" (jak mówi Agnieszka Kręglicka). Szakszuka domowa. Składniki: 2 jajka
Naturalna Kuchniaupiec. Bułki w sam raz na sobotnie rodzinne śniadanie. W piątek przygotujemy ciasto, a w sobotę rano domowników budzi aromat świeżo upieczonych bułek :) Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#27) . Składniki (na 9 bułek): 320 g mąki pszennej chlebowej 120 g mąki gryczanej 250 g maślanki (lub kefiru) 20 g świeżych drożdży(...)przestygnąć na kratce. Bułki gryczane Kupka z bułek gryczanych Miękisz bułki gryczanej Bułka gryczana solo z góry Bułki gryczane w kupie z góry inspirował przepis z książki Chleb domowy wypiek
Grahamka, weka i kajzerkaalbo chleb czystoziarnisty z SAM’a (lub ich nowy bezglutenowy chleb z nasionami chia!), albo smakowy chleb własnej produkcji. Bardzo marzę o tym, by kiedyś upiec chleb gryczany na zakwasie, ale niestety do tej pory brakowało mi cierpliwości :). Lubię wypieki szybkie, takie które można przygotować na niedzielne śniadanie gdy nadejdzie taka ochota. Dzisiejszy chlebek może i nie jest ekspresowy
Fill The BowlUwielbiam domowe pieczywo i właściwie rzadko zdarza się nam je kupować. Często hoduję żytni zakwas, czasem piekę chleb w piekarniku a w ostateczności sięgam po maszynę, kiedy nie mam czasu na kontrolowanie wypieku. Domowy chleb to jednak całkowicie co innego, takie pieczywo smakuje domem a zapach jaki się w nim unosi podczas pieczenia, świadczy o tym, że ktoś
Mango PapajaWypróbowałam kilka przepisów na chleb żytni na zakwasie ale zawsze coś było nie tak . A to bardzo kwaśny albo za słabo wyrósł a to był bardzo gliniasty. W końcu chyba znalazłam ten najpleszy. Chyba najlepszy bo cały czas piekę wiec może znajdę lepszy. Chlebek jest pyszny a przede wszystkim nie jest bardzo kwaśny. Uwielbiam słonecznik więc nie mogło go zabraknąć
Monia miesza i gotujezrobił. Świetnie smakuje z samym masłem, twarożkiem, dżemami, ale też z wytrwanymi serami i wędlinami. Upieczcie koniecznie! A na razie zobaczcie to cudo, które wyszło z blachy: ------ Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Puree z marchwi i kalafiora Bułki marchewkowe
Weekendy w domu i ogrodziepromocji, a co warto byłoby podciągnąć? Mimo wszystko Moja wizyta na tym jarmarku - udana. Zakupiona rewelacyjna kiełbasa (Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Jan Fołta w Markowej k/Łańcuta) i wyśmienity chleb żytni na zakwasie, wino gruzińskie oraz miód pitny z lubelskiego Apisa. Spróbowałem m.in. niezwykłej, wędzonej na zimno polędwicy z suma (Ryszard Siudy, Czernichów), skosztowałem delikatnego piwa niepasteryzowanego (Browar Koreb
Right Behind The KitchenBochenek pyszny, delikatny i bardzo efektowny. Proszę zakupić tylko mąkę z cieciorki i proszę razem ze mną wypiekać pyszne pieczywo. Naprawdę warto wypiekać swój własny chlebek
Moje Małe Czarowaniebardzo smaczne i robi się je z pieczywa pszennego np, bagietki, ciabatty, delikatnie posmarowanego oliwą z oliwek lub olejem. Podobne są do bruschetty, ale ją przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie. Są niewielkie i idealnie nadają się na przyjęcia jako przekąska albo na szybkie śniadanie. Można je podać z różnymi dodatkami - to już zależy od naszej fantazji kulinarnej. CROSTINI
Zakątek rozkoszy kulinarnychśpię. Dzień jest niestety za krótki, czasu ciągle za mało. Madzia śpi, jeden kot śpi, drugi kot poleciał gdzieś pohasać, a ja robię co trzeba. Czyli dokarmiłem zakwas (po południu chleb z niego będę piekł), wyrobiłem ciasto na chleb pszenny na drożdżach i teraz sobie ten chleb wyrasta spokojnie (zaraz idę wyrabiać ciasto na kolejne dwa - na grilla jedziemy
Marder&Marder Manufacture