chleb z zakwas - 500 przepisów (strona:23/34)

Kwas buraczany ( zakwas do barszczu ) 228

goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu na barszczyk czerwony, ma ostatni dzwonek. Składniki:* 1 kg buraków* 1 kromka razowego chleba* czosnek* liście laurowe* ziele angielskie* ziarna pieprzu czarnego* przegotowana, zimna wodaWykonanie:Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry.W słoiku układać plasterki(...)warstwę buraczków. Całość zalać zimną, przegotowaną wodą, tak, żeby woda przykryła buraczki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba.Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.Po 4-5 dniach zakwas powinien być gotowy. Należy wówczas usunąć zgromadzoną na powierzchni pianę, a zakwas zlać do butelki/słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.Zakwas dodawać do czerwonego barszczu. Wzmocni on jego kolor

kolorowotorcikowo
Domowe Bagietki na drożdżach 212

Witam serdecznie Robiłam już bagietki na zakwasie pszennym to tym razem upiekłam bagietki na drożdżach . Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają tak naprawdę dużo

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb pszenny wieloziarnisty na zakwasie 148

Skoro niedzielne popołudnie, to musi się tu znaleźć przepis na kolejny chleb ;) Nie może być inaczej, zatem zachęcam do poczytania i spróbowania we własnym domowym zaciszu. To naprawdę łatwe :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku   ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 560 g mąki pszennej typu(...)ziarnisty potrzebuje więcej czasu na wyrośnięcie . Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć chleb do całkowitego ostudzenia. Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie z dodatkiem pestek dyni 107

Przynajmniej raz w tygodniu muszę dokarmić swój zakwas. Oczywiście najlepiej jest zrobić to przy okazji wypieku chleba. Tym razem nie poszukiwałam ciekawego przepisu w necie, ani książkach. Recepturę wymyśliłam sama, zamieszałam składniki i z niecierpliwością czekałam co z tego wyjdzie. Aż ręce mi się trzęsły z wrażenia, kiedy odkrawałam pierwszą kromkę :) Chlebuś wyszedł wspaniały! Wypieczona, chrupiąca skórka i porowaty elastyczny(...)mężem byliśmy zachwyceni, więc mogę polecić ten przepis ze spokojnym sumieniem :) Chleb pszenno-gryczany z pestkami dyni Składniki: 350 g mąki pszennej chlebowej typ 650 150 g mąki gryczanej 1,5 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka płynnego miodu 300 ml letniej wody 150 g aktywnego  zakwasu żytniego KLIK 50 g pestek dyni + do posypania wierzchu masło

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb Pumpernikiel- autentyczny Roggebrood 212

był obok ziemniaków głównym pożywieniem mieszkańców części Europy (min. Niemców, Holendrów i Belgów). Konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna i lekko krucha. Na chlebie nie tworzy się tzw. "skórka", ponieważ nie zawiera takich spulchniaczy jak zakwas czy drożdże. 7 powodów dlaczego powinniśmy jeść częściej oryginalny pumpernikiel z całych ziaren niż standardowy chleb z ziaren mielonych czyli z mąki: mniej węglowodanów

Sztuka gotowania w/g Samiry
Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45 193

Odkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 512

stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia.  Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis

SzczyptaSmaQ
Żytni chleb razowy z żeliwnego garnka czyli Niedzielne Śniadanie odc.28 165

bardzo ale zmieniłam proporcje maki i miałam przygody z prądem o których może kiedyś tu opowiem. Smaczny, lekko gliniasty i bardzo żytni, pachnący prawdziwym razowcem!Żytni chleb razowy z żeliwnego garnka1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenno-żytni na suchym zakwasie 252

soli 1 łyżeczka cukru 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki drożdży instant garść ziaren (słonecznik, dynia) do posypania chleba Przygotowanie: Zarodki/ otręby zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Mąkę typ 2000 i typ 720 wymieszać razem z zakwasem. Dodać letnią wodę i odstawić na godzinę, by mąki się zakwasiły. Po tym czasie dodać otręby, sól, cukier, mąkę(...)małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać ziarna słonecznika i dyni. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Po tym czasie wstawić chleb do piekarnika rozgrzanego do 250 ° C i piec przez 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 ° C i piec przez kolejne 35 min. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy

Domowa Cookierenka Agi
Chleb z jabłkiem i bananem 189

Składniki zaczynu : 35 g zakwasu, 160 g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa */ 135 g wody, 180 g tartego jabłka ze skórką. Składniki mieszamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na 12- 14 godz. w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 230 g mąki żytniej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej  ( u mnie pszenna typ 750) 300 g wody(...)temperaturze 210 *C. * Mąka sitkowa przygotowana przeze mnie   z mąki żytniej typ 720 i żytniej razowej typ 2000 /pół na pół/ przepis stąd  Chleb przygotowany przez Danusię rósł u niej około 80 min. Mój przez to, że w domu było chłodno pozostawiałam na całą noc. Wypróbuje go zatem jeszcze w sezonie jesiennym, gdy w domu jest cieplutko

Proste Potrawy
Orkiszowy graham na zakwasie 132

Dobrego chleba nigdy za dużo, ten bochen polecam serdecznie. Jest zdrowy, pyszny i łatwy do zrobienia. Polecam wszystkim laikom jak i wytrawnym wypiekaczom. Orkiszowy graham na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chlebki Arlekin 212

Bardziej nazwałabym je paluchami ale to jednak są chleby. Zobaczyłam je na włoskiej liście lutowej Panissimo "Na zakwasie i na drożdżach" i postanowiłam je upiec. Stworzone przez Consuelo Tognetti. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do zrobienia tylko trzeba się trochę zorganizować. Chlebki trzeba dobrze zrolować w papier aby nie rozwinęły się w trakcie wyrastania, natomiast ja zwinęłam trochę

Moje Małe Czarowanie
Chleb pełnoziarnisty 132

Chleb próbowałam upiec już wiele razy, jednak za każdym razem lądował w karmniku dla ptaków. Winę zrzucałam albo na zakwas, albo na mąkę. Natknęłam się jednak ostatnio na sporo przepisów na domowy chleb na drożdżach. Postanowiłam dać sobie ostatnią szansę. I było warto! Z pewnością będę jeszcze kombinować z różnymi dodatkami i typami mąki. Tym razem użyłam gotowej mieszanki mąk

Wrzosowa Polana
Normandzki chleb jabłkowy 171

jego motyw przewodni to jabłka. A na dodatek cudnie pachnie podczas pieczenia. Normandzki chleb jabłkowy Proporcje na 2 duże bochenkiCzas przygotowania wraz z wyrastaniem: 17 godzinSkładniki:Levain (zaczyn): 160 g mąki chlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 650 g  mąki chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody(...)przekładamy na łopatkę, szybko go nacinamy i wkładamy do piekarnika. Po 15 minut pieczenia temperaturę zmniejszamy do 225 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.Tę samą czynność powtarzamy z drugim bochenkiem. Obejrzyjcie piękne bochenki na innych blogach: Akacjowy blog Bea w kuchni Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji

Kulinarne przygody Gatity