Chleb Pumpernikiel- autentyczny Roggebrood
Chleb Pumpernikiel- autentyczny Roggebrood
Pumpernikiel (Pumpernickel) zwany w Holandii Roggerbrood lub w Niemczech Roggenbrot, to bardzo zdrowy i pożywny chleb żytni bez drożdży i może być jasno brązowy lub bardzo ciemny, wręcz prawie czarny. Jest to zależne od receptury i dodawanej melasy lub syropu, które zabarwiają ciasto na brązowo. Najzdrowszy jest ten pieczony z całych i łamanych ziaren żyta a nie z samej mąki. Czyli taki chleb jest praktycznie z żyta nieprzetworzonego. Dawniej pieczony tradycyjnie chleb uzyskiwał bardzo ciemny kolor poprzez kar... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Sztuka gotowania w/g Samiry
Autor
Samira.nl
Kocham gotować niebanalnie i stosować oryginalne przyprawy omijając z daleka paczkowane mixy-gotowce.
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
chleb, ciasto, płatki owsiane, owsiane, mielone, chleb z ziarnami, ziemniaki, chleb na drożdżach , ciasto z bezami, chleb na zakwasie, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia, pieczone ziemniaki, przepisy na kruche ciasto, kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto kruche
Inne przepisy z Sztuka gotowania w/g Samiry
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję