chleb z zakwas - 500 przepisów (strona:28/34)

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie 150

Efekt mojego roztrzepania. Gdybym pamiętała o kupnie mąki chlebowej, to upiekłabym taki chleb , jaki już od dłuższego czasu piekę w każdy weekend. Tymczasem lekka modyfikacja i wyszedł mi chlebek zupełnie inny - cięższy, bardziej zwarty, ostrzejszy w smaku, ale i tak dobry. I już jest prawie cały zjedzony :) Składniki na dwie standardowe keksówki i jedną mniejszą: 400 g mąki pszennej tortowej(...)mąki owsianej 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 3 płaskie łyżeczki soli opakowanie 7 g drożdży suszonych łyżka miodu 600 g letniej wody 300 g czynnego zakwasu żytniego słonecznik łuskany do posypania masło i mąka do foremek Wykonanie: Do miski przesiałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól i wymieszałam. Na środku zrobiłam wgłębienie, wsypałam do niego suche drożdże, wlałam około

Kuchenne zapiski Edyty
Chrupiący chleb na zakwasie 159

mleka.  Smacznego! Składniki  (2 chleby ): 1 kg mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej, orkiszowej lub mieszanka) 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki otrąb  3/4 szklanki słonecznika 1/2 litra przegotowanej, ostudzonej wody 1/2 litra wody gazowanej 2 płaskie łyżki soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru 2 czubate łyżki zakwasu  PRZEPIS NA ZAKWAS <klik

Pora na pora i pomidora
Chleb orkiszowy wieloziarnisty 177

Jeden z lepszych chlebów jakie zrobiłam.  Przepis odkryłam dopiero dwa tygodnie temu dzięki Kasi, a już upiekłam 6 takich bochenków.  Jest wilgotny, z chrupiącą skórką, ogromną ilością ziaren.  Do tego wszystkiego naprawdę banalny w wykonaniu.  Powinien się udać nawet początkującym piekarzom.  Ciasto jest dość rzadkie, ale pięknie wyrasta i mimo moich początkowych obaw(...)zakalca.  Przepis   pochodzi z bloga Patrycji .     Składniki: Zaczyn : 2 łyżki zakwasu żytniego 150g wody 120g  mąki orkiszowej jasnej Ciasto właściwe: cały zaczyn 1/3 łyżeczki drożdży instant 330 g wody 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki

Sto kolorów kuchni
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 262

miał szanse przetrwania i prawidłowego rozwoju. Zakwas to naturalne drożdże, drożdże suszone to też naturalne drożdże. Skracamy znacznie proces powstawania babki używając tych drugich. Babka w niczym nie przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór

Karo in the Kitchen
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 142

Nie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady.  Dla mięsożerców ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb marchwiowy - Listopadowa piekarnia 155

Jak co miesiąc Piekarenka zaprasza wszystkich chętnych którzy w tym samym niemal czasie pieką a dokładnie w tym samym czasie publikują swoje wypieki. Amber ten chleb

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny Graham 146

smak pszennego chleba ,szczegolnie wlasnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju,niepowtarzalny.To jedna z pierwszych nieudolnych prob przyblizenia tego smaku grahama sprzed lat.Graham to nie jest,ale chlebek jest tak smaczny,ze dziele sie z Wami moim przepisem.Niezwykle prosty i bezproblemowy,bo upieczony w foremce i bardzo,bardzo smaczny.Skladniki na 1 bochenek:200 g zakwasu pszennego z maki graham350

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem 209

Pieczenie domowego chleba wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie to coś ale ogólnie mówiąc są pyszne.Tym razem chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki mogę(...)świetne mąki. Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g mąki żytnia razowa typ 2000 Młyn Kopytowa 400 g wody w temperaturze pokojowej 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka drożdży instant 2 cebule 3 łyżki oleju 1 szklanka ziaren słonecznika Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i ostudzić

Ala piecze i gotuje
Weizenbrot-niemiecki chleb pszenny wolnorosnący 115

zagniatać! Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie (jak paluszki z ciasta francuskiego) [ zapomniałam skręcić] posypać mąką i przykryć ściereczką. Jeżeli będziemy piec na blasze, to umieszczamy chleby od razu na niej - posypanej mąką lub otrębami. Pozostawić do napuszenia na ok 40-60 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stCMożna piec na blasze lub na kamieniu(...)naparować piekarnik (można umieścić na dnie pieca naczynie z wodą lub wrzucić garść kostek lodu). Wsunąć chlebki do upieczenia na 20-25 minut. Chlebek  dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja

Moje domowe kucharzenie
Maca, Pałanica, Podpłomyki – przepis 233

Historia podpłomyków jest bardzo stara. W starożytności już narody Bliskiego Wschodu wypiekały proste placki zrobione z mąki i wody oraz ciasta z poprzedniego dnia (zakwas). Żydzi, dla których używanie zakwasu było nieczyste wypiekali macę, czyli podobne placki jedynie z mąki pszennej i wody. Spożywano przy różnych uroczystych okazjach, składano je też tradycyjnie w ofierze. Często podpłomykiem nazywało się także wypiek(...)ujmował część ciasta i wsadzał do pieca mały placek średnicy 20-30 cm. Jego stan po określonym czasie pokazywał czy piec ma odpowiednią temperaturę i można wsadzać do niego chleb do wypieku. Proste do wykonania, nie wymagają wiele zachodu, warto spróbować zrobić je w domu. W dobie przetworzonej żywności warto wrócić do tego, co jadali nasi przodkowie :) Składniki 2 części

Mr. Taste
Bajgle cynamonowe z rodzynkami 161

Do lipcowego wspólnego pieczenia Amber tym razem zaproponowała nam pieczenie bajgli z przepisu z bloga http://gotujebolubi.pl/. Może nie jestem jakaś super fanką bajgli, ale

UgotujmyTo.pl
Zakwas na świąteczny barszcz 153

Witajcie,  Dziś mam dla Was prosty przepis na zakwas do barszczu. To już najwyższa pora aby go przygotować i wykorzystać w Wigilię. Testowo w nieco innej formie :) Mam nadzieję, że się Wam spodoba .  Gotujemy wodę z łyżeczką cukru.  Surowe buraki obieramy i kroimy w plastry, które zmieszczą się do naszego  słoika. Układamy w słoiku, obieramy czosnek(...)wrzucamy go do słoika, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Wodę z cukrem lekko studzimy, następnie zalewamy nasze buraki. Na koniec wkładamy skórkę z chleba razowego - słoik przykrywamy gazą - odkładamy w ciepłe ciemne miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie nasze buraki nabiorą nieco kwaskowatego smaku - wówczas możemy przenieść go do lodówki :) Tam może stać do 2 tygodni

dlaSmaQ
Chleb żytni na zakwasie i serwatce 138

odstawiamy. Na drugi dzień dodajemy 3 łyżki mąki i trochę wody, mieszamy i znów odstawiamy. Na trzeci dzień powtarzamy dodawanie mąki i wody.  Odstawiamy na kolejną dobę. Wieczorem zakwas przelać do miski, dodać ok 1/5 szklanki mąki żytniej, drożdże rozpuścić w szklance wody z jedną łyżeczką cukru, rozmieszać zaczyn. Przykryć ściereczką . Rano do zaczynu dodać serwatkę, resztę drożdży rozpuszczone(...)ręki .. ok godzinę. Gotowe ciasto posypać mąką i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Po ok godzinie wyjąć ciasto podzielić na 2-3 części czyli ilość chlebków. Uformować podłużne owalne chleby i ułożyć w formie lub keksówkach. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.. ok godzinę. Następnie rozgrzać piekarnik do temp 170 st . Chleb przed włożeniem do pieca spryskać wodą . Piec przez

Gotowanie jest łatwe
Żurek staropolski 124

kostkę. Usuwamy z wywaru seler. Dodajemy podsmażony por oraz podsmażona kiełbasę z boczkiem. Dodajemy ziele angielskie ( kilka ziaren) oraz kilka liści laurowych. Gotujemy ok 10 minut. KROK 8 Dodajemy zakwas do naszego żurku, po czym gotujemy ok 15 minut. Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy majeranek. Zdejmujemy z gazu. Do osobnego naczynia odlewamy ok pół szklanki naszego żurku i łączymy(...)Przed podaniem gotujemy jajka na twardo i każdemu do talerza czy miseczki przed podaniem wrzucamy przekrojone na pół lub ćwiartki jajko. Aby zupa była jeszcze bardziej syta podawaj z chlebem. SMACZNEGO

smacznieinatemat
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 160

wodą i ew. czosnkiem i liściem laurowym. Sama jeszcze zakwasu nie robiłam – jeśli macie w tym jakies doświadczenie podzielcie się nim. Taka anegdotka : Raz mój zacny mąż zakupił zakwas na żur (zgodnie z zamówieniem – w butelce)i nie zerknął na skład, ani nawet na nazwę… a był to żur o smaku bekonu… W składzie figurował aromat(...)podajcie go w specjalnym chlebku do zupy (pamiętajcie żeby przed wlaniem do niego żuru podpiec go chwilę w piekarniku) A na co dzień …ja lubię zagryzać żur świeżym chlebem z masłem, mój mąż jada go z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo a tata z gotowanymi, ubitymi ziemniakam okraszonymi skwarkami… Każdy ma swojego „smaka” Powodzenia

Kulinarna Patilogia