chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:62/76)

SZYBKIE CIASTO BANANOWE FIT (CHLEBEK BANANOWY) 766

łyżeczki soli ·        ½ łyżki mielonego cynamonu + do posypania po górze ·        1 ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej DODATKI: OPCJONALNIE:  ½ filiżanki krojonych orzechów włoskich lub pekan, pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady, rodzynki, posiekane suszone owoce, świeże plastry bananów lub inne PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Wyłożyć papierem do pieczenia formę(...)ekstrakt z wanilii, sól i cynamon, wymieszać. Na koniec wsyp mąkę i wymieszaj dużą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i posyp jeszcze cynamonem. Może zrobić wzór zygzakowaty za pomocą małego noża lub patyka. Piec przez ok. 50 do 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Chleb bez dodatków zwykle potrzebuje mniej czasu, niż ten z dodatkami

Calzonella.com
Ciabatty "winogronowe" (na wodzie z fermentacji czerwonych winogron) 138

  1. Fermentowane winogrona (3-4 dni w t. pokojowej) 300 g - czerwone winogrona 300 g - woda 15 g cukier (jeśli winogrona nie są bardzo słodkie

Przepisy na domowy ser i chleb
Pełnoziarnista Margheritta, czyli jak uszczęśliwić wegańskiego dzieciaka w deszczowy dzień 241

miarą szklanka 200-250 ml): 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam typ „00”, czyli typowej mąki do pizzy włoskiej) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka soli łyżeczka cukru opakowanie 7 suchych drożdży 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego Sos (wystarczy na podaną ilość ciasta): puszka(...)przygotowany sos trzymać kilka dni w lodówce. Przygotowanie pizzy: W międzyczasie piekłam jeszcze 2 inne ciasta (ciężki weekend, musiałam odreagować), więc wyjątkowo wyrobiłam ciasto w maszynie do pieczenia chleba. Jeżeli takiej nie posiadasz do w podanych składników zagnieć ciasto, i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość (około 1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie, przełóż na stolnicę

greenscarf
Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood 166

Bardzo zdrowy, wieloziarnisty chleb z mąki orkiszowej jasnej i razowej na zakwasie, z dodatkiem ziaren superfood. Superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona  o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Zawiera mnóstwo witamin, antyoksydantów, minerałów i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Jej  własności są potwierdzone naukowo, mogą one chronić organizm przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Zaczyn(...)wody Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn. Ciasto cały zaczyn cała namaczanka 350 g wody 240 g mąki orkiszowej jasnej 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej  1,5 łyżeczki soli 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren dyni 50 g sezamu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste

Przepisy na domowy ser i chleb
Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym 137

szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag 0,5 szkl luksusowej Młynomag 200 g masła 2 żółtka sól szczypta proszku do pieczenia 200 g świeżych grzybów (opieńki kanie) 1 cebula olej do smażenia sól pieprz 300 ml śmietany 18% 2 jajka szczypta estragonu Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli. Wylepiamy formę do tarty(...)śmietaną z jajkami i wstawiamy ponownie do piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie

Gotowanie jest łatwe
Chleb z blachy bez zagniatania 91

poddanym. A ja, będąc jeszcze wolnym względnie obywatelem, mój cenny drożdżowy łup wykładając z torebki, postanowiłam - upiekę chleb. Ciężki, zdrowy, pełnoziarnisty. Dużą porcję, która przez kilka dni zagwarantuje nam możliwość omijania piekarni. I już odkrojona - nie piętka i nie kromka. Narożnik. Chleb w sporej blaszce upiekłam, by kanapki miały formę płaskich kwadratów. Idealnie się sprawdzi do pasty jajecznej z rukolą(...)zabicia czasu. Albo z powodu zamiłowania do dobrego, zdrowego pieczywa. Nie powstrzymuję się więc przed umieszczeniem poniżej przepisu na prosty i naprawdę smaczny chleb. Bez zagniatania, bez długiego oczekiwania na wyrośnięcie. Jeśli nie posiadacie zapasów mąki żytniej razowej ( z tym również może być problem, dziś na półce widziałam tylko orkiszową ), wykorzystajcie po prostu zwykłą pszenną. Poprosiłam córkę, by uczyniła przerwę

Kronika Piekarnika
Zakwas na barszcz biały 311

Jednak i jeden i drugi różni się między sobą. Zakwas na żur lub żurek przygotowuje się na bazie mąki żytniej razowej. Na barszcz biały zaś na bazie mąki pszennej razowej (najlepiej typ 2000), ale równie dobry zakwas wychodzi na mące pszennej pełnoziarnistej typ 1850. Oprócz tego warto dodać do zakwasu parę innych składników (np. czosnek i majeranek), by podkreślić głębie(...)mąki. Jednak zakwas bez dodatków nie będzie miał tak aromatycznego zapachu i smaku. Zakwas dodawać do barszczu białego lub żurku – z mąką czy bez mąki? Oczywiście wedle uznania możecie dodać do barszczu białego zakwas razem z mąką, dzięki czemu będzie on bardziej gęsty. Ja z reguły jednak przecedzam zakwas przez sitko, a zupę wolę zagęścić mąką pszenną o niższym

Kulinarne Przeboje
Ekologiczne produkty Allos! 143

morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład: wiśnie* 55%, syrop z agawy*, sok winogronowy*, zagęszczony sok jabłkowy*, zagęszczacz: mączka chleba świętojańskiego*, sok z cytryny*, wanilia burbońska *, naturalny ekstrakt z gorzkich migdałów Uwielbiam wszelkiego rodzaju konfitury owocowe z migdałową nutą, dlatego sos przypadł mi do gustu. Wiśnie amarena w syropie(...)wypiekach spotykam się po raz pierwszy. Jak dla mnie rodzaj użytych przypraw całkowicie zmienia smak każdego produktu, dlatego mogę powiedzieć, że ten chlebek ma w sobie "to coś". :) Skład: pełnoziarnista mąka żytnia* (68%), pełnoziarnista mąka amarantusowa* (20%), mieszanka ziaren 8% (sezam*, len*, gryka*, owies*), sól morska, kminek*, kolendra*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli

Poranek na słodko
Niedziela w (nowej, ciasnej ale własnej) kuchni 171

Dzień rozpoczęły przepyszne placki żytnie z jagodami. Wyjątkowo na kefirze i tylko z pełnoziarnistej mąki żytniej. Wyszły idealne. Na obiad cukiniowy placek z pstrągiem. Na 4 porcje obiadowe (lub 6 mniejszych) wykorzystałam: 1 cukinia, ok. 300 g starta na tarce 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g pstrąga lub innej ryby(...)deser pyszne ciasto z jabłkami i gałką lodów jogurtowych oraz maślanka z jagodami. Co na kolację? Jeszcze nie wiem, ale czekam aż wyrośnie pyszny chleb gryczany

Kucharzyca
Chleb z cebulą 235

Nie było mnie kilka dni...brak wolnego czasu dalej doskwiera....a przepisów nazbierało się do opublikowania... przedświątecznych, świątecznych .itd..i sama nie wiem od czego zacząć

Moje domowe kucharzenie
WEGAŃSKA TARTA NA BEZGLUTENOWYM SPODZIE Z ZIEMNIAKAMI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 174

bieganiu mąż zrywa tam torbę pokrzywy na pyszny, odżywczy, uzdrawiający, dotleniający sok. Później podczas spaceru z dziećmi szukamy ładnych okazów czosnku niedźwiedziego, który wykorzystujemy jako składnik pesto, pasty do chleba, zupy czy tej tarty. Te zielone listki o smaku i zapachu czosnku świetnie skomponowały się z ziemniakami, by utworzyć pyszny farsz do naszej wytrawnej tarty. Nie potrzebne były tu wyszukane(...)śpiewu ptaków, dotleńcie się i przekonajcie, co serwuje nam nasza matka Ziemia.  Składniki na tarte o średnicy 31 cm: Spód: 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (u mnie - zmielone na mąkę płatki), 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej (u mnie - zmielony na mąkę brązowy ryż), 3/4 szklanki mąki amarantusowej (u mnie - zmielony na mąkę amarantus), 3/4 szklanki zimnej wody, 1 łyżka

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem 116

Odkrywam na nowo domowe pieczywo, o którym zapomniałam na długi czas. Niestety wciąż nie mam zakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie

Słodkie inspiracje
Najnowsza gazetka Lidla - co warto kupić, a co ominąć szerokim łukiem? 172

chyba jeden z gorszych kitów, wciskanych przez producentów "zdrowej żywności" . Bezglutenowe nie znaczy zdrowsze, skład takich gotowców woła o pomstę do nieba. Zdecydowanie lepiej upiec swój chleb albo nawet przerzucić się na wafle ryżowe. Jeśli oczywiście musimy stosować dietę bezglutenową.  2. Owsianka Goody 1,49 z ł - coś w stylu produktu na raz, krótki skład, brak dodatku cukru . Generalnie(...)Crumble 7,99 zł - plus za dużą ilość owoców, minus za konserwowanie ich dwutlenkiem siarki oraz obecność cukru. Są lepsze mieszanki na rynku, nie wspominając o tych domowych. 5. Mąka pełnoziarnista pszenna i żytnia 2,59 zł - co tu dużo pisać - zamiennik białej mąki w przystępnej cenie. 6. Kasza pęczak 2,29 zł . - pęczak jest najbardziej wartościową kaszą spośród jęczmiennych

Powiedz dietom nie
Babeczki jajeczne z warzywami 119

słodki pieczony omlet z owocami ,  owsiane babeczki  czy proste  ciasta owsiane . W wersji wytrawnej z kolej moimi sprawdzonymi przekąskami są  tosty bez chleba , kawałek  domowego bezmięsnego pasztetu ,  pełnoziarniste bułeczki  czy warzywa z  domowym hummusem . Dzisiaj z kolej podrzucam jeszcze jeden przepis na ciekawą zdrową przekąskę, która świetnie sprawdzi się też w roli(...)dotrwać do kolejnego, zdrowego posiłku ;) BABECZKI JAJECZNE Z WARZYWAMI I SEREM FETA 4 jajka Warzywa: ugotowana fasolka szparagowa, papryka, kukurydza, pomidor, zielony groszek, oliwki 40 g sera feta Łyżka mąki pełnoziarnistej lub kaszy manny Przyprawy: oregano, bazylia, pieprz Jajka roztrzepać, dodać mąkę lub kaszę i około pół szklanki wody Warzywa posiekać w drobną kostkę, jeśli używamy mrożony groszek to zalać

HealthyCreations
Pszenno-orkiszowe bulki i pomidorowy hummus czyli Niedzielne Sniadanie odc.87 197

Pieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis(...)maki orkiszowej pełnoziarnistej 100 ml mleka (może być roślinne) 120 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży po 1 łyżeczce soli i cukru łyżka masła rozbełtane jajko do posmarowania dowolne nasiona do posypania W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 5 minut by ruszyły. Dodajemy mleko i masło a następnie dosypujemy mąkę i sól. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry