chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:59/76)

Chleb orkiszowy z ziarnami łyżką mieszany 144

Chyba rzadko coś tak cieszy jak własnoręcznie upieczony chlebek. Ten jest bardzo zdrowy i pyszny z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. A do tego jest bardzo

Andzia Pichci
Bułki z puree marchewkowym w Listopadowej Piekarni 170

Składniki na 12 sztuk średnich bułek - inspiracja przepisem ze strony King Arthur Flour ZACZYN: 3/4 szkl. wody - szklanka w tym przepisie, to 250 ml 1 i 1/4 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej - u mnie typ 1850, graham drobna 5g świeżych drożdży CIASTO WŁAŚCIWE: 15g świeżych drożdży 3 średnie marchewki - wcześniej ugotowane do miekkości 2 szkl. mąki pszennej   - u mnie luksusowa(...)skórki i zmiksować blenderem na gładkie puree. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, puree z marchewki, 2 szkl. mąki pszennej, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić mikserem za pomocą mieszadeł hakowych. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść z ciasta kulę i włożyć do miski

Grunt to przepis!
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 224

dnie i dokarmiamy.Do tej masy dodajemy szklankę mąki pełnoziarnistej razowej i mieszamy, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut w ciepłym miejscu.Po tym czasie pojawią się pęcherzyki powietrza. Zakwas lekko powinien pachnieć kwasem i być w smaku kwaśny.Całości powinno być ok. 0,5 litra zaczynu.Dodajemy szklankę ciepłej wody, mąkę i sól.Wyrabiamy, energicznie i krótko. Ok. 5 minut(...)Ciasto powinno być lekko luźne i lepiące, ale odchodzące od ścianek miski, stanowiące jednolitą masę. Jeżeli jest za lejące, dodaj mąki, a jak za suche wody.przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.Aby się łatwiej papier układał namocz go i zgnieć, stanie się podatny układanie. Foremki przykrywamy wilgotną ściereczką i zastawiamy w ciepłym miejscu. U mnie jest to lekko nagrzany

Pasje Jolki
BUŁKI GRAHAMKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 161

   Kolejne z pysznych bułek śniadaniowych- grahamki orkiszowe z ziarnami, obtoczone w płatkach, otrębach i mące. Pyszne, puszyste, bardzo konkretne, jak na domowe pieczywo przystało

Smaczne Zdrowe
Bułki kajzerki – domowe wypieki 142

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W sklepach, piekarniach można zakupić kilka a czasem kilkanaście rodzajów chleba i bułek. Pachną i wyglądają przepięknie jednak składniki z jakich są wykonane nie zawsze są zdrowe. Sklepowe pieczywo zawiera konserwanty, wzmacniacze smaku, zagęstniki i różne inne zbędne dodatki. Bułki kajzerki choć wyglądają przepięknie często są sztucznie napompowane, pełne są sztucznych składników a po ich zjedzeniu możemy(...)jakiegoś czasu zaczęłam piec własne pieczywo. Piekę własne bułki, własne chleby. Mąż woli klasyczne pszenne pieczywo: chleby i bułeczki, szczególnie bułki kajzerki posypane sezamem, makiem bądź siemieniem lnianym. Ja wolę pieczywo pełnoziarniste. Chleby pszenno-żytnie, orkiszowe z dodatkiem wszelkiego rodzaju ziaren, suszonych owoców np. słonecznika, siemienia lnianego, dyni, żurawiny. Chleb czy bułki za każdym razem mogą smakować inaczej, dzięki czemu

To Musisz Wiedzieć
Placki zamiast chleba 116

nazwałam, ponieważ powstały w odpowiedzi na brak chleba i chęci zejścia do piekarni. Którą, swoją drogą, mamy w bloku, w którym mieszkamy, a dodatkowo jeszcze dwie w bliskiej okolicy. Szczyt lenistwa. Żeby nie było, że ten szczyt taki wysoki. Placki są bardzo sycące. Z powodzeniem zastąpią pieczywo, nie tylko na śniadanie. Sprawdzą się na słodko i wytrawnie. Moje dzieci zjadły(...)łososiem. Kładąc więcej ciasta na porcje, placki wyrastają na tyle, by móc je traktować, jak płaską bułeczkę. 4 porcje: 1 szklanka naturalnego jogurtu, ok. 260 g 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, ok. 150 g 1 łyżka otrąb, dowolnych, 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Masa jest stosunkowo zwarta. Najlepiej nakładać ją przy użyciu dwóch łyżek

Kucharzyca
Kruche Ciastka Digestive z czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.150 251

Co uwielbiam przygotowywać (piec, gotować etc.) najbardziej??? Ktoś z Was wie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista choć moje dzieci zapewne by ja znały. CIASTECZKA!!! Piekę je

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe pieczywo na poolishu 159

próby. Są przepyszne i wyjątkowe. Poolish to kompromis pomiędzy drożdżami, a zakwasem. Chleb na zakwasie wymaga więcej pracy i czasu, więc kiedy go mam mało piekę chleb na poolishu. Pieczenie chleba zaczęłam od przygotowania poolishu. Poolish dojrzewał w pokojowej temperaturze przez 4 godziny. Potem dodałam wszystkie rodzaje mąki jakie miałam w domu i tak powstało ciasto, z którego upiekłam chrupiące(...)szczypiorku. Jest delikatniejszy w smaku i świetnie pasuje do żółtego sera. Bułki na poolishu 20 bułek Składniki: Poolish 300 g pszennej mąki 300 ml zimnej wody 5 g świeżych drożdży Bułki 600 g pszennej mąki pełnoziarnistej 100 g mąki razowej 400 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdży 500 ml zimnej wody 1¼ łyżki soli 100 g pestek słonecznika

codojedzenia
Chleb z ziarnami bez wyrabiania 131

100g mąki krupczatki 1 łyżeczka cukru 300ml ciepłej wody 170g mąki pszennej luksusowej (czasem daję pełnoziarnistą) 1 płaska łyżeczka soli 100g ziaren słonecznika 50g pestek dyni 50g siemienia lnianego 20g sezamu 1 łyżeczka czarnuszki 50g orzechów włoskich dodatkowo olej do posmarowania formy  Sposób wykonania: 1. Przygotować dużą miskę. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Dodać mąkę krupczatkę(...)odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 2. Po tym czasie dodać mąkę pszenną i sól, wymieszać łyżką i ponownie przykryć i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 3. Przygotować foremkę, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Wyłożyć ciasto na chleb, znów przykryć i odstawić na 45 minut do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 225st.C

Kuchnia domowa Ani
Chlebek turecki z suszonymi śliwkami 85

miodu i kawy i bakalii. Polecam ten wypiek doceniającym te składniki. Jak na drożdżowe ciasto, proste w wykonaniu. Coś pośredniego pomiędzy ciastem a pieczywem. Ani to chałka, ani to chleb, ani to piernik. Za wypieki pod szyldem chlebka tureckiego, zabierałam się wielokrotnie. Na sodzie, proszku, drożdżach, z rodzynkami, daktylami. Z rożnymi efektami. Ten jest taki, jaki chciałam by był(...)czekoladowego. Oszczędnie - z zakupami mam obecnie problem, osobiście nie zrobię ich przez najbliższych 14 dni. Ale o tym, nie tym razem. Dbajcie o siebie. Składniki: 450 gram mąki pszennej 50 gram mąki pełnoziarnistej 14 gram świeżych drożdży 300 ml mleka ( dałam troszkę mniej - tak z 260 ml ). 50 gram masła 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki miodu 1 łyżeczka cukru

Kronika Piekarnika
Jak zrobić pełnoziarnisty chleb bananowy z rodzynkami 99

całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz odżywczą przekąską. To przykład na to, jak niewiele potrzeba, by jeść smacznie i zarazem dokonywać zdrowszych wyborów. Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 3 średnie mocno przejrzałe banany (około 300g miąższu) 75g roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka roślinnego (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżeczka ekologicznego proszku(...)razie potrzeby dostosować czas oraz temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika.) Upieczone ciasto pozostawić w formie przez kilka minut, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Smacznego! The post Jak zrobić pełnoziarnisty chleb bananowy z rodzynkami appeared first on Blog o gotowaniu

Even Better Food
Jak zrobić pełnoziarnisty chleb bananowy z rodzynkami 98

całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz odżywczą przekąską. To przykład na to, jak niewiele potrzeba, by jeść smacznie i zarazem dokonywać zdrowszych wyborów. Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 3 średnie mocno przejrzałe banany (około 300g miąższu) 75g roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka roślinnego (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżeczka ekologicznego proszku(...)razie potrzeby dostosować czas oraz temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika.) Upieczone ciasto pozostawić w formie przez kilka minut, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Smacznego! The post Jak zrobić pełnoziarnisty chleb bananowy z rodzynkami appeared first on Blog o gotowaniu

Even Better Food
Jak zrobić pełnoziarnisty chleb bananowy z rodzynkami 130

całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz odżywczą przekąską. To przykład na to, jak niewiele potrzeba, by jeść smacznie i zarazem dokonywać zdrowszych wyborów. Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 3 średnie mocno przejrzałe banany (około 300g miąższu) 75g roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka roślinnego (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżeczka ekologicznego proszku(...)razie potrzeby dostosować czas oraz temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika.) Upieczone ciasto pozostawić w formie przez kilka minut, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Smacznego! The post Jak zrobić pełnoziarnisty chleb bananowy z rodzynkami appeared first on Blog o gotowaniu

Even Better Food
Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z bialą czekoladą czyli Niedzielne Śniadanie odc.86 169

Nic dodać, nic ująć. LATO! Przyszedł czas poziomek i jagód a z nim pora na JAGODZIANKI!!! Tym razem w formie ślimaczków. Trochę zdrowsze, orkiszowe i pełnoziarniste

Dzieje kuchennej Wiewióry