chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:66/76)

Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 163

większości sklepów można kupić gotowy)- 60 g (6 x Łyżeczka) Chleb żytni razowy – 90 g (3 x Kromka) Szczypiorek – dowolna ilość Czas przygotowania: 2 minuty   1. Chleb posmaruj hummusem. 2. Nałóż rzodkiewkę, pomidorki, kiełki i szczypiorek.   DRUGIE ŚNIADANIE K:181.7 / B:4.1 / T:2.0 / W:36.1 / Błonnik:4.3   WEGAŃSKIE LODY BANANOWO – TRUSKAWKOWE Borówki amerykańskie(...)Błonnik:14.0   MAKARON Z PESTO I RZODKIEWKAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Pesto zielone z bazylii – 60 g (3 x Łyżka) Makaron spaghetti pełnoziarnisty – 200 g (4 x Porcja) Tymianek świeży- można pominąć Sól (biała) – 3 g (3 x Szczypta) Rzodkiewka – 120 g (8 x Sztuka) Czas przygotowania: 20 minut

Powiedz dietom nie
Sernik malinowy 104

Czas czytania: 3 min Jeszcze jeden przepis na sernik tym razem będzie to sernik malinowy w malinowym kolorze, kolor pojawił się na zamówienie mojej córki, która

SprawdzonaKuchnia.pl
Śródziemnomorskie paluchy chlebowe – z oliwkami i rozmarynem 360

wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie chleba i bułek w domu naprawdę potrafi relaksować, a zapach świeżego pieczywa wydobywający się z piekarnika działa jak aromaterapia. Wieczorem odważamy potrzebną ilość każdej z mąk, mieszamy wszystkie razem. Dodajemy drożdże i sól. Do suchych składników wrzucamy posiekane drobno oliwki i rozmaryn. Mieszamy(...)wina – do dżemu się nie nadają. Warto zrobić je chociaż raz, tym bardziej że ciasto jest niewymagające i przyjemnie się z nim pracuje. SKŁADNIKI 285g mąki pszennej bułkowej, typ 650 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 45g mąki żytniej razowej ½ łyżeczki drożdży ½ łyżeczki soli 200ml wody 90ml piwa 1 łyżka octu winnego ¼ szklanki posiekanych czarnych oliwek (12-15 sztuk) 1-2 łyżki

Karo in the Kitchen
Chrupaki :) 264

surowców wolnych od GMO. Zapraszam na zapoznanie się z moim testem smakowym :) CEBULA + SER mąka pszenna * ser ementaler (19%) * mąka pszenna graham * słonecznik (8%) * mąka żytnia razowa drożdże * siemię (2%) * sezam (2%) *sól morska (2%) * suszona cebula (2%) * mąka słodowa jęczmienna * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn) * mielona papryka (0,3%) W każdym chlebku widać nawet dość sporą ilość(...)tłustego posmaku. Całość komponuje się bardzo smacznie. DYNIA + SER mąka pszenna * mąka żytnia razowa * dynia (11%) * ser ementaler 11% (mleko, stabilizator - chlorek wapnia, kultury bakterii) * mąka pszenna graham * siemię lniane (5%) * mąka kukurydziana * gluten pszenny * drożdże * oliwa z oliwek * sól morska * sezam (1%) * mąka słodowa jęczmienna * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn) Po otwarciu opakowania można poczuć delikatny zapach

Zdrowie na języku :P
Proste obiady na 7 dni # 7 - Odbierz bezpłatny PDF! 166

jarmużu pociętego na kawałki (ja kupuję taki od razu umyty i pokrojony) 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 opakowanie serka wiejskiego 4-5 kromek czerstwego chleba (może być białe lub z mąki żytniej) 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Przygotowanie: Zagotuj średni garnek wody. Najpierw wrzuć do niego różyczki brokuła i gotuj na półtwardo, ok. 6 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową(...)porcji, dlatego w tej wersji dodałam do nich jeszcze startą marchewkę, aby mogły się nimi cieszyć dwie osoby :) Składniki / na 2 porcje: 120 g mąki (u mnie pełnoziarnista) 100 ml wody 2 jajka pół łyżeczki suszonego czosnku pół łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga brokuła (która została z wtorku) 2 średnie marchewki oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 149

różnych zakątkach, rozmaity, różnej wielkości i kształtu, różnego smaku. Żytni, razowy, biały, pełnoziarnisty, pszenny, z masłem, margaryną i całym wachlarzem produktów tzw. kanapkowych. Mowa oczywiście o chlebie. Zarówno bardzo pospolity, jak i wyszukany i orientalny. Dla jednych zbędny, dla innych konieczny. Tak, czy inaczej wspomniany już chleb jest niewątpliwym i niepodważalnym królem porannego, jak i również wieczornego talerza(...)chleb coraz mniej pulchny. Na czym polega fenomen chleba? Odpowiedź banalnie prosta: jest łatwy do przyrządzenia z pospolitych produktów. Smaczny, dobrze smakujący z bardzo szeroką gamą dodatków. Na słodko, na słono - nie ma znaczenia, chleb jako dodatek, albo główny składnik wiedzie prym na talerzach całego świata. Chwała mu i cześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami   Bez dodatku drożdży . Wersja

Moja Mama Gotuje
Pain Auvergnat – chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji 86

świeżych drożdży 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej CIASTO poolish 240 ml wody 10 g słodu (nie miałam, dałam miód gryczany) 10 g miodu 3 g świeżych drożdży 400 g  mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli Wykonanie POOLISH Dzień 1 – wieczór – wlewamy wodę do miski, mieszamy z drożdżami i mąką. Przykrywamy i pozwalamy fermentować do następnego(...)dobrze posypanej mąką stolnicy, na krążki o mniej więcej takiej samej średnicy jak duże kulki. Układamy krążki na dobrze posypanych mąką większych kulkach ciasta i pozwalamy wyrosnąć przez kolejne 10–20 minut (przykrywamy je miską lub plastikowym pojemnikiem). Posypanie mąką dużych kulek przed założeniem krążków ciasta zapobiega ich „przyklejaniu się” i ładniej unoszą się podczas pieczenia. Alternatywnie możemy delikatnie posmarować

Tajemnice Smaku
Bułeczki mini 97

Czas czytania: 2 min Bajeczne mini bułeczki, bardzo smaczne, maślane i pięknie pachnące. Świetne na śniadanie z twarożkiem, kremem czekoladowym lub dżemem domowym. Jak to bywa

SprawdzonaKuchnia.pl
Pita z mąki pełnoziarnistej 413

sobą i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli mąka zbyt mocno wchłonęła wodę i ciasto jest za suche, dolejcie odrobinkę. Jeśli jest za mokre, dodajemy troszkę mąki. Ciasto uformować w kulę, pozostawić w misce, pod przykryciem, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na 8 w miarę równych części. Uformować(...)jako, ser, majonez, pomidor – i mamy kieszonkową kanapkę. Bez nadziewania pita przyda się na przykład do tureckich jajek na jogurcie czy do pałaszowania shakshuki . SKŁADNIKI 3 szklanki po 250ml mąki pełnoziarnistej (około 430g) użyłam Lubelli 3 ziarna 320ml ciepłej wody (1 ¼ szklanki o pojemności 250ml) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki drożdży instant ( 1 opakowanie

Karo in the Kitchen
Tureckie bułeczki śniadaniowe. Poğaça 239

jeść z samym masłem i są dla mnie idealne. Poğaça – bułeczki śniadaniowe z Turcji Jeśli byliście kiedykolwiek w Turcji, to zapewne kojarzycie widok kilkunastu rodzajów bułek, bułeczek i chlebów czekających na Was na śniadaniowym bufecie. Wśród nich były zapewne słynne tureckie bajgle, czyli simit oraz właśnie bułeczki poğaça . Te delikatne, puszyste bułki są uwielbiane tak samo przez turystów(...)warto zjeść w Turcji Tureckie bułeczki śniadaniowe poğaça – wskazówki Bułeczki bazują na drożdżach, więc warto pamiętać o najważniejszych zasadach przydatnych podczas przygotowywania każdego ciasta drożdżowego. Mąka . Do wypieku tych bułeczek polecam mąkę 550 lub 650 – ciasto jest bardzo elastyczne, mięsiste, a jednocześnie puszyste. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Podstawowa zasada przy cieście drożdżowym. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki

Na-talerzu.pl
Chlebek ziołowy i stare zdjęcia kontra nowe 104

Jedną z wielkich zalet blogowania jest to, że poznajemy fajnych ludzi z podobnymi pasjami. Razem wpadamy na ciekawe pomysły, potrafimy się wspierać, służyć dobrą radą, a

Mienta blog
Wytrawne ciasto z gruszkami 115

mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta pieprzu 100 g słodkiej gorgonzoli ok. 50 g orzechów włoskich Do miski przesiej mąkę pszenną i orkiszową. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Gruszki umyj i pokrój w kostkę. Gorgonzolę(...)dnem służy mi głównie do przygotowywania ciast z kremem oraz ciast kruchych. Przeważnie używam takiej o rozmiarze 28 cm x 23,5.   Keksówkę używam głównie do pasztetów oraz chleba. Czasem przygotowuje w niej również ciasta dla mniejszej ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma

365 dni dookoła kuchni
Wytrawne ciasto z gruszkami 157

mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta pieprzu 100 g słodkiej gorgonzoli ok. 50 g orzechów włoskich Do miski przesiej mąkę pszenną i orkiszową. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Gruszki umyj i pokrój w kostkę. Gorgonzolę(...)dnem służy mi głównie do przygotowywania ciast z kremem oraz ciast kruchych. Przeważnie używam takiej o rozmiarze 28 cm x 23,5.   Keksówkę używam głównie do pasztetów oraz chleba. Czasem przygotowuje w niej również ciasta dla mniejszej ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma

365 dni dookoła kuchni
.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 174

jogurtowe białkowe* waniliowo-kokosowe** lody z bananem~ *z waniliową odżywką białkową **z mąką kokosową Kilka prostych składników a cieszy :) Zgodnie z obietnicą dzisiaj napiszę trochę o wyjeździe do Norwegii i podzielę się zdjęciami. Wczoraj zorientowałam się, że mam ich bardzo dużo i postanowiłam podzielić je na dwie części. Od razu mówię, że nie zwiedzałam dużo. Oczywiście bardzo żałuję(...)kupiłam też ciasteczka (drożdżowe? dzisiaj spróbuję i jutro napiszę co to jest dokładnie ;)) z cukrem waniliowym. Ogólnie jedzenie tam było cudowne! Codziennie rano dostawaliśmy świeży, jeszcze gorący, pełnoziarnisty, domowy chleb. Prze-py-szny. Bardzo podobało mi się to, że kucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw

breakfast of dreams
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 210

zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych składników. Śniadanie Pierwsze śniadanie to podstawa. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Daje energię do nauki, do pracy. Jajecznica na śniadanie z kromką chleba żytniego z masłem, ogórkiem i rzodkiewką to zdrowy pomysł na śniadanie dla dziecka. Jeśli rano bardzo się spieszymy, zróbmy koktajl na jogurcie naturalnym z Bacówki: szklanka jogurtu, do tego ulubione owoce(...)kolejnym dniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron, to kupujmy pełnoziarnisty albo gryczany lub z grochu. Podajmy go z sosem warzywnym. Bacówka proponuje szeroki wybór dań garmażeryjnych i makaronów, przygotowanych z wyselekcjonowanych składników, bez chemicznych dodatków i konserwantów, z których możemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!