dłużej tym lepiej. 3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 1 opakowanie chleba pumpernikiel 3 jajka ugotowane na twardo 2 średniej wielkości, upieczone buraki 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku 1 łyżka tartego chrzanu sól(...)lodówki, aby całość się przegryzła. Podajemy skropione olejem. 10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem 100 g mąki pszennej 100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży 2 szklanki mleka 3.2% 1 żółtko i 1 białko 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru masło
SMYKWKUCHNIzużywa aż 20-25 % energii dostarczanej organizmowi. W trakcie wzmożonej aktywności umysłowej powinniśmy więc pamiętać o tym, aby regularnie dostarczać mu "paliwa" w postaci źródeł węglowodanów złożonych - mąki z pełnego przemiału, pieczywa pełnoziarnistego, kasz, brązowego ryżu, pseudozbóż (amarantus, gryka, komosa ryżowa), roślin strączkowych, nasion i pestek, warzyw korzeniowych. Choć w czasie nauki często mamy ochotę na słodycze, to niestety dodadzą(...)udział w prawidłowym przekazywaniu impulsów nerwowych, są potrzebne do wytworzenia osłonek mielinowych, wspomagają metabolizm glukozy, która jest źródłem energii dla mózgu. Do źródeł witamin z grupy B zaliczamy: kasze, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, mięso, orzechy oraz jajka. Do jadłospisu warto również włączyć witaminy A, C i E o właściwościach antyoksydacyjnych, które chronią mózg przed działaniem wolnych rodników. Znajdziemy je między
Chilli Czosnek i Oliwanaturalnego II dzień, 11.00 i 23.00 30g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 30g wody III dzień, 11.00 i 23.00 30g mąki żytniej razowej typ 2000 wymieszanej 1:1 z mąką pszenną typ 500 30g wody IV dzień, 11.00 i 23.00* 30g mąki żytniej razowej typ 2000 wymieszanej 1:1 z mąką pszenną typ 500 30g wody * O 23.00 wyrzuciłam(...)zakwasu, resztę dokarmiłam w tych samych proporcjach V dzień, 11.00 i 23.00 30g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 wymieszanej 1:1 z mąką pszenną typ 500 30g wody VI dzień, 11.00 i 23.00 30g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 wymieszanej 1:1 z mąką pszenną typ 500 30g wody Na 7 dzień zakwas już bardzo widocznie
Karo in the KitchenNapój sojowy o smaku bananowym Dostępność: Tesco, Auchan Składniki: woda, obtłuszczone ziarno soi (5,8%), cukier, sok bananowy (1,2%) z zagęszczonego soku, aromat, maltodekstryna, węglan wapnia, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), sól morska, regulator kwasowości (fosforany potasu), witaminy: B2, B12, D2, naturalny aromat. Cena : 3,49zł / 200ml Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna: 58 kcal Tłuszcz(...)Sól: 0,13 g Alpro Napój migdałowy o smaku waniliowym Dostępność: Tesco, Auchan Składniki: woda, cukier, migdały 2,3%, inulina, fosforan triwapniowy, naturalny aromaty waniliowy, sól morska, stabilizatory: mąka chleba świętojańskiego, guma gellan, emulgator: lecytyny ze słonecznika, witaminy: B2, B12, E, D2. Cena: 13,99zł / 1l Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna: 29 kcal Tłuszcz
Zielona Kuchnia