chleb ktory zawsze wychodzi - 148 przepisów (strona:7/10)

SMALEC WIEPRZOWY ZE SKWARKAMI I Z PYSZNYMI DODATKAMI 211

   Dziś najprawdziwszy smalec wieprzowy ze skwarkami i z pysznymi dodatkami, w kilku wersjach. Ostatnio Rodzinka zaczęła się troszkę buntować, że karmię ich dziwnymi rzeczami

Smaczne Zdrowe
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 139

najpierw? Kawa? Gimnastyka? Śniadanie? Najpierw cisza.  Moja ciszą, z którą budzę się pierwsza. Wykradam dniowi tylko dla siebie.  Ta cisza oddycha spokojnym snem domu.  Wychodzę z sypialni cichutko, na paluszkach, jakbym skradała się do ukrytego w lodówce tortu.  Poranna cisza jest jak wisienka, którą z tego tortu wyjadam. Tylko moja, bezwstydnie skradziona. Rozgryzana rozkosznie, powoli(...)Zarzucam ciepły szlafrok i trochę jak intruz przyglądam się przedmiotom, które zdaje się łączyć nocna zmowa milczenia. Zasnute mrokiem, otoczone zastępami cieni wyglądają jak szajka spiskowców, których nakryłam w środku tajnej narady.  Rozsuwam zasłony. Powoli. Lubię ich cichy szept, jakbym budziła je w środku snu, który chcą mi opowiedzieć zanim okna otworzą oczy i sen uleci w niepamięć. Przyglądam

KUCHARNIA
Mój tajemniczy ogród i krem z młodych ziemniaczków 165

szczerego zachwytu. Mogłabym już stamtąd nie wychodzić... Po dokładniejszej inspekcji okazało się, że takie tajemnicze ogrody są cztery - niby łatwo zauważyć, że żywopłot rośnie wokół czegoś , ale jednak nie tak prosto znaleźć wejście. Pamiętacie powieść Frances Hodgson Burnett Tajemniczy ogród ? Jao dziecko marzyłam, aby tak jak Mary, znaleźć takie niesamowite miejsce. Od zawsze mam słabość do wysokich żywopłotów i kutych(...)ktoś tyle czekał na młode ziemniaczki, że ma ochotę je jeść nawet na deser). Przepis z Hjemmets bedste mad , nr 6/2016 zaintrygował mnie dodatkiem wędzonego sera i zachęcił rzodkiewkami, które w sezonie jem codziennie w ilościach naprawdę zaskakujących. W oryginalnym przepisie autorzy proponują podanie zupy mocno schłodzonej - świetna wersja na upalne dni. Kiedy jednak słonko się obrazi i schowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
kluski szpinakowe w sosie pomidorowym 140

teraz jest dla nas przysmakiem :D U mnie jest tak ze skwarkami :P Jak smaruję chleb, to zawsze skwareczków na grubo a kiedyś? Blee :P Wrócę może do kluseczków :D Początkowo jak zaczynałam je robić rozpadały się podczas gotowania. Jednak im częściej robiłam tym wychodziły zgrabniejsze i szpinak wcale się nie odklejał od ciasta :D To co mogę doradzić(...)naczynia i wyłożyłam kluseczki. Zapiekłam pół godzinki w 200 stopniach i po wyjęciu posypałam startym żółtym serem. Pycha! Uwielbiamy takie smaki. Miłośnikom szpinaku jak najbardziej polecam. Natomiast Ci, którzy nie przepadają, niech skosztują choć odrobinę, może się przekonają

Pieprzyć z Fantazją
Pączki Ćwierczakiewiczowej 157

Pączki niesamowite. Kapryśne.  Trochę trzeba zachodu, aby tak luźne ciasto uformować a następnie wyrośnięte przenieść i upiec. Nie wyszły idealne, no ale w końcu garkotłukowi nie zawsze wszystko wychodzi prawda? Zmierzę się z nimi zapewne jeszcze raz, bo warto.  Są pyszne, nawet jeśli nie wyszły takie jakie powinny.  Przepis XIX wiecznej, niesamowicie popularnej w owych czasach(...)znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy.  Używam drożdży instant, które należy tylko zmieszać z mąką. Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto.  Masło dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około 1i 1/2 godziny. Najlepiej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rysiu, dzisiaj już nie ma uczciwej słoniny! Boczek pieczony 161

inną paść winiarską. Do tego dokupujemy dużo cytrusów i przypraw korzennych, ale nie za dużo i nie w Almie, bo hajs się musi zgadzać. Litr grzańca takiej produkcji wychodzi nam jakieś 7 zł po przeliczeniu składników. Maksymalnie 10 jak postanowimy zaszaleć i dodamy miód. Ten litr dzielimy na kubeczki po 200 ml każdy i sprzedajemy za 10zł. Hajs się zgadza(...)szczęśliwi. Mi to oczy łzawiły jak przechodziłam obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi.Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem czosnkowym

ladykitchen
Pszenno - gryczany na zakwasie żytnim z orzechem 118

Przepis Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Prosty chleb pszenny na zakwasie i/lub drożdżach 117

dobry i prawdziwy chleb, lubi sobie podrosnąć Zawsze jak przeglądam Instagram, zapisuję sobie ciekawe przepisy na chleb czy bułki, jednak jak przychodzi co do czego, to zwykle nie piekę z danego przepisu, a bo to za mało czasu, a bo to trzeba chleb nastawić dzień wcześniej, a ja przecież potrzebuję chleb na już. Szukałam i szukałam, z usypiającą Zośką(...)Naprawdę prosty. Chleb możemy upiec na samym zakwasie, jeśli jednak nie jesteśmy pewni jego mocy, możemy dodać 1 lub 2 łyżeczki suchych drożdży lub też jeśli mamy mocny zakwas, to pieczemy chleb na samym zakwasie. Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem. Nie trudno upiec chleb na drożdżach, ale trudno upiec chleb dobry, który wytrzyma kilka

Mieszam w Garnku
Rozgrzewająca zupa z kapusty 175

Mój Dziadek był mistrzem w gotowaniu zupy. Potrafił ją przygotować nawet na siekierze. Oczywiście do tej siekiery było mnóstwo dodatków, a zupa wychodziła zawsze wyśmienita. Nigdy nie mogłam wyjść z podziwu, jak za zwykłej siekiery można wydobyć tyle smaku i aromatu. Oczywiście wszystko do czasu. Nie będę czarować siekierą, więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy(...)drugiego stopnia - jasnozłotą – dodajemy ją do zupy. Zupę doprawiamy solą, dodajemy pokrojoną marchew z bulionu i zagotowujemy. Podajemy goracą, np. z pajdą świeżego, domowego chleba na owsiance . Każdy ma swoje ulubione smaki, które przekładają się na ulubione zupy. Jesienią i zimą często sięgamy po dodatki, które sprawią, że zupa będzie nie tylko smaczna, pożywna, ale i rozgrzewająca. Takimi nierozłącznymi

mojewypiekiinietylko
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 146

chce i ma w dupie wasze uczucia. Siądźcie wygodnie, pogłaskajcie przygotowany słoik i poczytajcie o tym, jak oswoiłam pieczenie chleba na zakwasie żytnim. Znana już Agata osiągnęła tak stan, w którym każdy mój jęk, że nie umiem piec chleba, wzbudzał w niej drgawki. Któregoś dnia, najpewniej szlag ją trafił, bo listonosz objawił się z paczką, w środku był woreczek(...)się parę razy, przystąpiłam do stawiania zakwasu, sama, od początku. Wyszedł! Mnoży się! Ma piękne dzieci i wychodzą na nim świetne chleby. Ciężkie, miękkie i wilgotne w środku, z chrupiącą skórką, bez grama drożdży i cukru. Gotowi? Więc proszę bardzo! Jak upiec chleb na zakwasie żytnim. Potrzebujemy słoik, najlepiej taki z wieczkiem na zawiasie (typu weka, takie z Ikei wąskie

ladykitchen
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 193

Krążył kiedyś po sieci taki „łańcuszek”, w którym dziewczyny pokazywały wnętrza swoich torebek. Tak sobie pomyślałam, że może by zrobić to samo z wnętrzami lodówek! Co byśmy tam zastali?! Strasznie jestem ciekawa! Dzisiejszy wpis poświęcony będzie właśnie temu chyba najważniejszemu sprzętowi w kuchni – lodówce! Nie będzie to wpis o pysznym jedzeniu, a o tym , gdzie(...)służy. Chleb przechowywany tam dużo szybciej zrobi się czerstwy, a owoce egzotyczne, pomidory, cukinia czy też rośliny strączkowe szybciej się zepsują ( p anujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM PAMIĘTAĆ PRZY PRZECHOWYWANIU PRODUKTÓW? Pamiętajmy przede wszystkim, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, np. zapiekanek z obiadu czy też zupy, którą mamy zamiar

Ostra na Słodko
Chleb z polentą oraz "Dom i dalekie ścieżki" 134

minut - uzyskamy dzięki temu lśniącą skórkę. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb na kratkę, by ostygł. Mijający tydzień był dla mnie dość intensywny i w pracy, i prywatnie. Ale udało mi się przeczytać przynajmniej jedną książkę. Skusiły mnie oleandry na okładce. Zawsze kojarzą mi się z latem w Hiszpanii. Ale książkę pt. "Dom i dalekie ścieżki" napisała Polka(...)ról w życiu prywatnym. Przez cały czas otaczana mnóstwem ludzi wiodła jednak bardzo samotne życie. Jedynymi stworzeniami, które obdarzała przywiązaniem były zwierzęta. Dopiero u schyłku swojego życia (tak naprawdę po wprowadzeniu się do Domu Cyryla, aktora znanego jej z przeszłości) zaczęła naprawdę wychodzić do ludzi, zrzucać pancerz osoby niedostępnej, niemrawie interesującej się innymi pensjonariuszami i pracownikami Domu. Książka jest dość

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem i dynią 165

smaczny i chrupiący, potem już lekko czerstwieje. Potraktowany tosterem jest ponownie świetny. Składniki - na 2 średnie foremki chlebowe 500 g mąki bezglutenowej - zawsze korzystam ze swojej mieszanki mąki i zawsze wychodzi idealnie 1 opakowanie drożdży suszonych - 7 g 3 garście ziaren słonecznika 3 garście ziaren dyni 2 garście ziaren sezamu 2 lekko czubate łyżki mielonego lnu 3/4 łyżki soli(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 60 minut.  Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Uwaga! Krojenie ciepłego chleba może skończyć się odgniecioną skórką. Należy to robić delikatnie albo poczekać aż porządnie wystygnie. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Łosoś z sosem zero waste teriyaki 119

gotowanie na bloga, mój mąż, który zawsze kupuje za dużo żywności i działka, gdzie nagle się okazuje, że mamy skrzynkę winogron czy topinamburu, które trzeba zjeść. Jest mi jednak bardzo przykro za każdym razem, kiedy muszę wyrzucić coś, bo za dużo kupiłam, za dużo nagotowałam, albo źle coś przechowywałam. Najgorzej jeśli to chleb albo warzywa z mojej działki. Najgorszy dzień(...)wyrzucić sporą część mojej szafki z zapasami. Dlatego chętnie biorę udział w szkoleniach i inicjatywach, które uczą jak marnować mniej. Sporo takich programów mają producenci sprzętu agd. Po prostu dlatego, że sprzedają urządzenia, które umożliwiają lepsze i dłuższe przechowywanie żywności. Ale jest jeden program, który idzie o krok dalej. #Tasteandshare   Żeby dowiedzieć się o nim czegoś więcej wzięłam udział

Ugotowane pozamiatane
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe 144

Choć upał aktualnie nam odpuścił, nie wątpię, że słonko jeszcze nie raz tego lata przygrzeje mocniej. Zgodnie z powiedzeniem "przezorny, zawsze ubezpieczony", gromadzę więc kolejne smakowite przepisy przynoszące ukojenie w upalne dni. Jedną z moich ulubionych potraw na wysokie temperatury jest gazpacho, czyli hiszpański chłodnik na bazie pomidorów . Gazpacho jednocześnie syci, chłodzi i gasi pragnienie - to prawdziwy kulinarny ideał! Gazpacho(...)wychodzi dużo) i modyfikując przy tym ich proporcje. Od siebie dodałam także papryczkę chilli, która według mnie bardzo przyjemnie przełamuje słodycz arbuza, ale jeżeli nie lubicie ostrych smaków, to po prostu ją pomińcie. Jak już wspomniałam, gazpacho to banalna do zrobienia zupa - składniki wystarczy niedbale pokroić, a potem zmiksować blenderem. Przy okazji przepisu na gazpacho wypróbowałam blender SilverCrest, którzy otrzymałam

Chilli Czosnek i Oliwa