Autor: Piotr Kucharski Tytuł: "Chleb. Domowa piekarnia." Wydawnictwo: PASCAL Rok wydania: 2014 W ramach wstępu chciałam napisać, co skłoniło mnie do zakupu właśnie tej książki. Wszystko zaczęło się od postanowienia, że zacznę piec własne chleby. Wiadomo, że same chęci nie wystarczą, potrzebny jest jeszcze przepis. W przypadku innych wypieków, czy też dań, wystarczyło, że raz zrobiłam coś z czyjegoś przepisu(...)dzięki książce mogę nabyć niezbędną wiedzę dotyczącą pieczenia chleba? Czy książkę można łatwo otworzyć na danej stronie i korzystać z przepisu? Z wszystkich przeglądanych przeze mnie książek, właśnie "Chleb. Domowa piekarnia" Piotra Kucharskiego spełniały wszystkie kryteria, które mnie interesowały. Co najważniejsze, to właśnie dzięki tej książce zaczęłam piec i do dzisiejszego dnia nadal pieczę pyszne domowe chleby i dokładnie
Passions hobbies lifebędę za nim tęsknić. Choć zawsze zabieram go ze sobą, znika po paru dniach i później pozostaje po nim jedynie parę okruchów i tęskne wspomnienie. Chleb. Domowy chleb. Polski chleb. Jedyny taki na świecie. Najlepszy. Nie ma sobie równych. To pierwsza rzecz jakiej zawsze mi brak, gdy wyjeżdżam. To pierwsza rzecz, jaką zjadam zaraz(...)smakołyków, wymyślnych potraw, wonnych dań. Są pyszne, pełne przypraw, wyszukanych składników i intrygujących nazw. Ale jestem pewna, że wielu z Was, podobnie jak ja, bez wahania mając do wyboru domowy chleb i wykwintne danie, wybrałoby najstarszą potrawę świata. Czy wiecie, że wypiekany jest od ponad 12 tysięcy lat?! Najstarszy chleb, jaki udało się znaleźć archeologom pochodzi z Krety
KUCHARNIAWitam Serdecznie Kolejny chleb domowy w moim wykonaniu :) tym razem z płatkami owsianymi i miodem . Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 700 g 340 g mąka pszenna typ 650 114 g mąka pszenna razowa typ 1850 75 g płatki(...)podsypania około 3 łyżek folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowaniem Chleba domowego z płatkami owsianymi i miodem Przygotowanie : Do przygotowania chleba użyłam robota ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama . Do miski wsypuję płatki
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam Serdecznie Tym razem upiekłam chleb domowy mieszany na zaczynie . Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 630 g na zaczyn : 230 g mąki pszennej typ 650 140 ml ciepłej wody 5 g soli 1 g drożdży instant ( około(...)woreczek do nakrycia naczynia z zaczynem i ciastem aby ciasto nie obsychało Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania : Domowego chleba mieszanego Przygotowanie : Ciasto na chleb przygotuję ręcznie ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Najpierw przygotuję zaczyn: Do miski wlewam wodę
Uwaga Babcia Piecze ChlebDobry domowy chleb, pachnący, świeży i pożywny :) Skład: 1 kg mąki, 2 torebki kaszy, pół kostki drożdży, łyżka cukru, łyżka soli, dwie szklanki ciepłej wody, pół szklanki tłuszczu. Jak zrobić: zaczyn... z rozkruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i szklanki wody.Kaszę gotujemy na sypko, do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzona kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody
chleba naszegoPełnoziarnisty domowy chleb. Bez polepszaczy, wypełniony ziarnami i z gęstym, miękkim środkiem. Najlepszy na śniadanie, kolację i jako dodatek. Artykuł Pełnoziarnisty domowy chleb pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEprzepis – Chleb do żurku. Jednym z obowiązkowych dań wielkanocnych w naszym domu jest żurek. Od kilku już lat podajemy go w chlebowych „miskach”. Podam więc Wam przepis na domowy chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu (oba przepisy znajdziecie tutaj ). A przepis na najlepszą domową białą kiełbasę(...)wersję tutaj . Taka forma podania żurku w chlebie staje się coraz bardziej popularna, gdyż trzeba przyznać, że taki chleb jest jadalną ozdobą wielkanocnego stołu. Dzisiaj podam Wam przepis na domowy chleb do żurku i wyjaśnię, co zrobić aby kupiony w piekarni chleb do żurku nie przemókł podczas konsumpcji. Do jednego i drugiego wydrążonego bochenka nie można od razu wlewać gorącej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrzepaku), środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. Cena w Auchan to 4,72zł, w hipermarketach Leclerc 5,49. Ja kupiłam w Biedronce zestaw trzech gotowych mieszanek na sześć domowych chlebów, baltonowski poszedł na pierwszy ogień. Na opakowaniu znajduje się „dokładna” instrukcja jak przygotować chleb. O ile przy użyciu maszyny do pieczenia chleba nie będzie większych problemów(...)pieczeniu chleba pojęcia nie miał. Woda w 200 stopniach i tak szybko się zagrzeje. Chleb robi się naprawdę prosto, pamiętając o wszystkich podstawowych wytycznych dotyczących pieczenia domowego chleba, bez czytania niestety nie najlepszego przepisu na opakowaniu. Odważamy pół porcji mieszanki — 500g. Szykujemy ciepłą wodę — w wypadku ręcznego zagniatania potrzebne nam 310ml, jeśli pieczemy chleb w maszynie — 290ml. Do mieszanki
Karo in the KitchenChlebuś, pachnący, świeżutki i smakowity domowy chleb . Taki to najlepiej upiec sobie samemu do czego każdego serdecznie zachęcam. Pieczenie chleba to nie jest trudna ani skomplikowana sprawa jak się wielu osobom wydaje. Własny bochenek daje wiele radości i satysfakcji a do tego uczy pokory bo ciasto chlebowe bywa kapryśne. Pieczenie domowego chleba uczy też cierpliwości bo bywa, że ciasto przez(...)już dawno powinno przyrosnąć przynajmniej drugie tyle. Nie należy się tym zniechęcać tylko dać mu więcej czasu i przypilnować żeby miało ciepło a na pewno weźmie się do roboty. Domowy chleb to zapach w całym domu, zapach który kojarzy się z rodzinnym ciepłem i miłością. Przynajmniej ja mam takie skojarzenia. Dobre skojarzenia. Własny chleb to nie tylko zwykły pokarm
Smaczna Pyzawielokrotnie kusi mnie ze sklepowej półki swoją krągłością i pysznie wyglądającą skórką, zawsze wybieram ten z ziarnami, zdrowszy, pamiętając, że pod tym pięknym wyglądem kryje się sztuczne napowietrzanie. Jednak domowy chleb- to co innego. Kompletnie inna bajka, bo wszystko masz pod kontrolą TY. Niedawno, czując wiosnę w powietrzu, zrobiłam na obiad moje ulubione, zielone pesto i od razu wróciłam(...)lubiła kiedyś biały chleb. Cóż, nie ma chyba lepszej recenzji. W końcu każdy powinien od czasu do czasu pozwolić sobie na przyjemności. I taką jest właśnie ten chleb. DOMOWY CHLEB Z CZOSNKIEM I OREGANO Składniki: 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki drożdży 3 szklanki białej mąki
Gotowanie to kochaniePolecam domowy wypiek chleba, prosty przepis dla każdego kto ma piekarnik. Przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dosypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy 2 rozgniecione ziemniaki. W drugim naczyniu robimy zaczyn z 500 ml ciepłej wody, łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia, potem dolewamy wyrośnięty zaczyn
chleba naszegonaturalnego 1 łyżeczka cukru 2 g drożdży instant mąka do podsypania folia spożywcza foremka jakiej użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm Link do filmu z przygotowania: chleba domowego farmerskiego https://www.youtube.com/watch?v=ZzRxAMZAeHY Przygotowanie : Ciasto na chleb tym razem przygotuję ręcznie ale jeżeli chcemy to można użyć robota . W jednym jak i drugim przypadku kolejność przygotowania ciasta(...)chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 30 minut w temperaturze 200 stopni Jeżeli gór zbyt ściemnieje można wyłączyć grzanie od góry i piec tylko na dolnym ogrzewaniu Chleb domowy farmerski jest gotowy życzę udanego wypieku chleba . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebszybkość przyrządzenia i smaczny efekt! Z zasady odczuwam wstręt do automatów do chleba. Uważam, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż samemu wyrobiony, osobiście dopieszczony, w blaszce upieczony, chleb domowy :) Chleb piekę własnoręcznie od ponad roku, a zaczynałam od tego przepisu: Chleb z ziarnami na zakwasie . Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję(...)mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na ten rarytasik: Prosty przepis na chleb domowy . Przepis zawiera wszystko to co lubię: powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia. Musiałam go wypróbować - choć z lekkimi modyfikacjami - i się nie zawiodłam! Chleb wyszedł pyszny, a samo
Grunt to przepis!Pyszna książka kulinarna" to autorskie przepisy na zdrowe i szybkie dania na Boże Narodzenie, Wielkanoc, domowy chleb, ciastka i potrawy na cztery pory roku. Przepisy to kuchnia pięciu przemian, polega ona na tym, żeby dodawać składniki w określonej kolejności, żeby użyć produktów, które pobudzą w odpowiedniej kolejności wszystkie narządy wewnętrzne, dzięki czemu każdy zostanie nakarmiony tym, czego najbardziej potrzebuje. Przepisy(...)proste i kolorowe. Jak pisze Pani Beata - " Piekę domowy chleb na żytnim zakwasie, robię zdrowe ciastka z bakaliami i codziennie gotuję. Wystarczy kilka prostych składników - kasza, brokuł, orzechy, pomidor, listek laurowy, szczypta soli - żeby wyczarować pyszne i zdrowe dania ". Książka podzielona jest na rozdziały zgodnie z porami roku. Boże Narodzenie, to przepisy świąteczne
kruche babeczkipodsypania około 3 łyżek folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania chleba domowego - pszenny razowy https://www.youtube.com/watch?v=mScKpNeyAss Przygotowanie : Do przygotowania chleba użyłam robota ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama . Najpierw przygotuję zaczyn: Do miski(...)foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni Chleb domowy pszenny razowy na zaczynie pate jest gotowy , życzę udanego wypieku chleba i smacznego Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chleb