kawałek pożywnego ciasta z orzechami i rodzynkami. Pudełka śniadaniowe (lunchboxy) dają nam wiele możliwości. Ja, jak wiecie nie wychodzę do pracy i drugie śniadanie jem w domu, razem z mężem, bo razem pracujemy. Przygotowuję zawsze wspólne jedzenie dla dwóch osób. Nie bawię się w a co byś dzisiaj zjadł? , bo zwyczajnie nie mam na to czasu. Podejmuję decyzję sama, dzień(...)stole i to co jemy. W weekendy nie ma mowy o jakimś planie :) Przedstawiam Wam dzisiaj sałatkę, która jest prosta, szybka i jest jedną z naszych ulubionych. Wychodzi jej sporo, więc zawsze zostaje na kolację ku uciesze syna, bo też bardzo ją lubi :) A jakie są Wasze propozycje na drugie śniadanie? Chętnie o tym poczytam. Może macie jakieś ciekawe podpowiedzi
Posadzone i zjedzoneodżywiać na 12 godzin przed planowanym pieczeniem chleba, on jest zawsze gotowy do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwas z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 litrowe słoiki. Można go przechowywać do kilku tygodni, a gdy jest już bardzo stary (kilkanaście tygodni) można(...)pracującego zakwasu jest niesamowitym przeżyciem. Zbijam go a on pracuje nadal... Aż buzuje... Polecam wszystkim, tym którzy chcieliby a się boją (myślą, że się nie uda) szczególnie. Ten zakwas zawsze wychodzi, zawsze super pracuje. Zapach pieczonego na nim pieczywa jest po prostu nieziemski, cuuudowny. Ten aromat uzależnia. :-)I etap, otrzymanie tzw.bazy:- ok.45g (1 bardzo kopiasta łyżka) mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000
Smaczne Zdroweuniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również zawartość błonnika to spora zaleta, ale dotyczy głównie mąki razowej/pełnoziarnistej, ewentualnie graham. Chodzi tu przede wszystkim o nierozpuszczalną frakcję włókna pokarmowego (o podziale na część rozpuszczalną(...)idealny produkt spożywczy nie istnieje. Zawsze znajdzie się jakaś rysa - wysoki indeks glikemiczny, pestycydy, substancje antyodżywcze, fruktoza, wysoka kaloryczność, zanieczyszczenia, skłonność do zakwaszenia organizmu itd. Obecnie mamy modę na demonizowanie pszenicy, za kilka lat niezdrowe będzie żyto czy jęczmień. Nie popadajmy w paranoje - epidemia chorób cywilizacyjnych nie wzięła się ze sporadycznego spożycia kromki chleba na śniadanie. Wzięła się stąd
Powiedz dietom nieZ podanych składników wychodzi ok.10 gołąbków. Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone
prawdziwe jedzeniechyba każdy. To taki polski fast food. Z pysznym, domowym cierpiącym chlebem i kawałkiem ogórka to niebo w gębie. Ostatnio takim domowym smalcem poczęstowała mnie znajoma osoba. Smalec był wyborny. Okazało się, że robi go od wielu, wielu lat wg przepisu nieżyjącego już Macieja Kuronia i zawsze smalec pierwszy schodzi na każdej imprezie. A sekret tkwi w powolnym topieniu się(...)Dlatego jak zwykle musiałam to przetestować i taki też smalec zrobiłam. Mówię wam pycha! Innego już nie zrobię. I w końcu skwarki nie są twarde, bo z mielonej słoniny wychodzą bardzo delikatne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj trochę inne kotlety ziemniaczane. Kotlety z twarogowym farszem. Idealne na bezmięsny obiad. Tak samo dobre jak mięsne i tak samo syte. Z początku może być
Marder&Marder Manufacturepodawała ją z dżemem i kromką pszennego chleba, której kawałki zawsze topiłam w mannie. Teraz wolę pałaszować ją ze świeżymi owocami i razowcem, ale mimo upływu lat nadal lubię zatapiać kawałki chleba i łyżeczką szukać ich w miseczce ;) ~ Kasza manna na napoju kokosowym z bananem i chlebem razowym ~ Składniki: 60g kaszy manny 400 ml napoju kokosowego(...)zwykłego mleka) łyżeczka masła opcjonalnie jakieś słodzidło + banan lub inne dowolne dodatki kromka chleba Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mannę przelewamy do miseczki, dodajemy owoce, kawałki chleba i wszystko razem mieszamy :) P.S. Manna z tego przepisu wychodzi baardzo gęsta, dlatego jeśli wolicie rzadszą, należy zamiast 400 ml dać 500 ml napoju/mleka
Kuchenny Skrawek Niebazawsze jest robiony "na oko", trochę mąki pszennej, trochę żytniej, otrębów, ziaren i gotowe. Może przekonam Mateusza, żeby jednak spisywał proporcje? :-)Zatem w weekend ja się zabrałam za pieczenie i postanowiłam upiec precle, takie prawdziwe, domowe, zawijane. Pomogły mi w tym bardzo dwa źródła, kopalnie wiedzy o wypiekach i o chlebie czyli blog Doroty i książka Hamelmana "Chleb(...)preclami, to właśnie ten wypiek był jego pierwszym zajęciem w piekarni, zrobił ich tysiące, więc chyba można mu zaufać? :-)Oba przepisy są do siebie bardzo podobne, a precle wychodzą przepyszne, więc nie pozostaje Wam nic innego, niż zabrać się do pracy i je również upiec! :-)Zapraszam!Inne przepisy na pieczywo :-)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćdietę. Od ponad miesiąca odżywiam się w ten sposób, bo tak należy nazwać tą dietę i obmyślałam jak napisać o tym posta bujając się w hamaku na tarasie, który wychodzi z kuchni, gdy usłyszałam charakterystyczny dźwięk czajnika – aha, jest punkt 17, Gabi pije herbatę. Szybko policzyłam i mnie olśniło, że przecież od wielu lat mieszkam z żywym jeszcze dowodem(...)więc sami rozumiecie. Śniadanie o 9 i to konkretne to 4 kromki chleba, kawa i herbata. 12.00 kawa i coś słodkiego lub owoce. 14.00 obiad. 17.00 herbatka i codziennie! jogurt naturalny. Przez cały dzień do tego pół litra wody. I tak od zawsze. Przy wzroście 165 waży 52-55 kg, do tego niewiele się porusza, takie tam łażenie
greenscarfprzedmioty, które przetrwały swoich właścicieli. Wśród rzeczy znajdował się niezwykły różaniec z chleba. Zastanowiłam się – jak ważny musiał być Bóg i jak dużą dawał nadzieję, że więźniowie poświęcili odrobinę chleba, którą otrzymywali, by wykonać ten różaniec. Zwiedzając multimedialną ekspozycję odpoczęłam przed kolejnym etapem wędrówki. Potem obejrzałam baraki mieszkalne, krematorium i rowy egzekucyjne. Siadłam w cieniu Mauzoleum i zadumałam się(...)nauczyło nas bestialstwo nazistów i cierpienia niewinnych? Dlaczego z taką łatwością dziś sięgamy po broń i epatujemy nienawiścią? Zawsze, za każdym razem kiedy jestem na Majdanku, zadaję sobie te same pytania i nie umiem znaleźć żadnej odpowiedzi. Za każdym razem wychodzę spośród baraków zadumana nad kondycją ludzkości. I za każdym razem idę drogą od Mauzoleum ku bramie, jakbym odbywała własną
W mojej kuchniłososiem, serkiem i jajkiem Składniki: chleb tostowy, łosoś wędzony, kremowy serek, żółtko jajka, sól, pieprz, opcjonalnie: szczypiorek Wersja z łososiem jest wykwintniejsza, ale nadal prosta. Wędzonego łososia układamy na chlebie posmarowanym kremowym serkiem (może być naturalny lub smakowy) wokół rantów – w formie gniazdka. Do środka wbijamy żółtko jajka. Posypujemy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem. Wkładamy do opiekacza, nakładamy delikatnie(...)bidonie. Królewskie śniadanie na weekend Weekend to czas, kiedy celebruję śniadanie . Jest wtedy czas, aby było wyjątkowe. To samo uważa mój mąż, dlatego rozpieszcza mnie wtedy czymś, co zawsze zamawiam w hotelowych restauracjach, najulubieńszym ze wszystkich śniadań, czyli kanapką z jajkiem w koszulce. Jajko w koszulce można zrobić tradycyjnie – ugotować w wodzie z dodatkiem octu, ale jest też sprytny
Poezja smakunikt nie gotował wody, by zakisić buraki lub ogórki w beczkach, a robiono to na wielką skalę – w ten sposób po prostu konserwowano żywność. Do zakwasu zawsze używamy wody surowej i wychodzi doskonały. Jeśli oczywiście chcecie, możecie gotować, ale to zbyteczny trud. Aby przyśpieszyć kiszenie barszczu: Buraki obierz i pokrój na jak najcieńsze plasterki. Dzięki temu szybko wypuszczą(...)razu, potrzebny będzie starter. Dobrze sprawdzi się woda z ogórków kiszonych (około 100 ml na 3 litrowy słój). Jeśli macie zakwas z buraków, będzie jeszcze lepszy. Nie polecamy używania chleba – może spleśnieć. Zawartość słoja zalewamy solanką – łyżka soli rozpuszczona w litrze zimnej wody. Składniki powinny być całkowicie przykryte. Słój zamykamy, ale nie szczelnie – zakwas musi oddychać, gazy
Kulinarna Polskadodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji smażonej, z podsmażoną na masełku cebulką i wyszło przepysznie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Pierogi z kaczką i figami (około 20-25 pierogów(...)drobną kostkę 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki wina porto, lub innego słodkiego 1 jajko 2 kromki chleba tostowego, pokrojonego w drobną kostkę Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto
karmelowywarto ją odświeżyć . Zraziki są delikatne , przepis nieco zmodyfikowany pod dzisiejsze gusta , ale smakowity . Mięsko wychodzi kruchutkie , soczyste i pachnące jabłkami ..mniam . Uwielbiam wieprzowinę przyrządzaną w taki sposób , moje dzieci zjadły i owszem , nawet sporo , ale jakiś szczególnych zachwytów nie wyraziły . Cóż , nie zawsze jest pełnia szczęścia , z tego połowicznego , też trzeba się cieszyć " class="wp-smiley" style="height(...)majeranku 2 łyżki miodu 1 szklanka cydru sól , pieprz do smaku łyżka smalcu nadzienie : 30 g wędzonego boczku 1 soczyste średniej wielkości jabłko 1 mała cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku Składniki na farsz , mielimy maszynką o grubych oczkach , dodajemy sól , pieprz , mieszamy i odstawiamy . Plastry łopatki , rozklepujemy ciemniutko z obu stron , solimy , pieprzymy
Ogrodnik w podróżyspacerowym rytuale, w swoim świecie. I zawsze uśmiechnięty. Zawsze… Kobieta ze sklepiku z przepięknymi rękodziełami na półkach uśmiecha się miło… Łabędzie w rzece zajadają się rzucanymi im skrawkami obwarzanków… Mija południe, więc białe, drewniane stoliki przed knajpkami zapełniają się głodnymi, zachęconymi roznoszącym się zapachem jedzenia… Dzieci wychodzą ze szkoły. Widzę, jak niska, ciemnowłosa dziewczynka z wielkim(...)wielkim kubkiem, a ja potakuję z uśmiechem. Po chwili siadam w „moim” miejscu, a na stoliku pojawia się waniliowa kawa. W drodze powrotnej kupuję wiosenne kwiaty, dobry chleb i … ananasa. Zrobię z niego pyszny mus, mus ananasowy z mango. Pozdrawiam wiosennie Składniki: na 2 porcje 1/2 świeżego ananasa 1 dojrzałe, miękkie mango mięta do dekoracji Wykonanie: Owoce
Raj dla Podniebienia