jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś i kupi kilka kur na rosół. Te sklepowe kury, to nadają się co najwyżej do ugotowania kapuśniaku. Dobrego rosołu się na nich(...)szefa kuchni tragedia. Dania się wysuszają, z de volaille wycieka masło. Na parowanie nie mogę przełączyć, ponieważ panierka na kotletach zacznie odchodzić. Dla mnie wydanie gorącego obiadu zawsze jest największym stresem. Zastanawiam się czasami, ilu gości na dużych imprezach zastanowiło się, jak kuchnia to robi, że w ciągu 20 minut wydaje około 300 - 400 dań. Nie ma takiej możliwości
Kulinarny karnet Christopherakobiet posyła tam niezbyt już młodą Francuzkę, by mogła znaleźć schronienie. Aby się odpłacić za dach nad głową, będzie usługiwać kobietom. Codzienne gotowanie błotnistej mazi z chleba i suszonych ryb nie jest jej spełnieniem, ale czując swą wdzięczność, należycie wypełnia swoje obowiązki. Zjednuje sobie również mieszkańców wioski, obdarzają ich uśmiechem, radością i pogodą ducha. Już dawno osada(...)kobietę trafia do tego samego wdowca. Zaczynają korespondować - w listach przemycanych między chlebkami naan dzieczyna opowiada fragmentami swoje życie. A mężczyzna zaczyna czynić to samo. Te dania, które wychodzą spod jej dłoni... To magia. Oglądając film, czułam ich zapach, aromat, miałam wrażenie, że wokół panuje indyjski skwar, a cały świat przenosi się do życia bohaterów. Jakbym stała obok
W kuchni Karmel-itkimąki żytniej – pierniki były drogim, eksportowym ciastem, miały przetrwać długo w nienaruszonym stanie między innymi wtedy, gdy przewożono je po świecie –nie mogły się popsuć. Swoje pierniki zawsze robię na mieszance 1:1 mąki pszennej i żytniej . Mąka żytnia pozwala znacząco zwiększyć higroskopijność ciasta, znacznie przedłuża jego świeżość. Sprawia też, że ciasto nabiera charakteru. Mąka pszenna typu(...)lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest
Karo in the Kitchenmiejscu. Dzięki temu kruche ciasteczka warto mieć zawsze w domu na wypadek np. niespodziewanych gości. Przed podaniem można je przełożyć masami. 3. Nowoczesność ciasta kruchego W niektórych przepisach na ciasto kruche dodaje się śmietanę np. 18%. Jeśli nie mamy w domu śmietany można ją śmiało zastąpić śmietanką do kawy. Ciasto wychodzi bardzo kruche. 4. Sekret udanego makowca strucla(...)smak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu, kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad
Ciastka - domowe słodkości