bazie sera ale co najważniejsze - bez sera. Czy tak można? otóż można! Książka zawiera bardzo dużo przepisów na przeróżne dania. Są to ciasta, babeczki, ciasteczka, zapiekanki, zupy, chleby, naleśniki a nawet pizze czy gofry. Jak się okazuje - mit który głosił ,że weganie jedzą tylko trawę, został obalony. Oczywiście to żart, ale naprawdę można ułożyć sobie rewelacyjny jadłospis(...)następne przepisy z ich zastosowaniem. Na końcu książki znajduje się tabela wegańskich produktów zastępczych. Jeśli ktoś planuje przejść na dietę wegańską , ta książka jest właśnie dla Niego! Jak zawsze tak i tym razem postanowiłam przetestować jeden z przepisów i tym razem padło na bardzo zdrowe i sycące ciastka a nawet ciacha. Bo jedno spokojnie zastąpi głód. W smaku bardzo przypominają
Radość kipiąca uśmiechem.tartego parmezanu2 pomidory2 ząbeki czosnku kilka gałązek tymiankukromki pełnoziarnistego pieczywa (ilość wg upodobania)Złote zasady przygotowywania rosołu:1. najlepszy rosół wychodzi z jak największej ilości rodzajów mięs z kością (z wołowiny, indyka i kury, kaczki)2. mięso powinno być świeże (czyli nie mrożone) a najlepiej(...)domowego chowu,3. mięsa powinno być tyle, aby woda delikatnie je tylko zakrywała,4. mięso zalewamy zawsze zimną wodą - dzięki temu białko zawarte w mięsie nie zetnie się od razu, a cały smak mięsa przeniknie do wywaru,5. natomiast: mięso do rosołu
Bon Appetit Małgorzatywieprzowego, wołowego, baraniny i mieszanych mięs mielonych. Mama robiła podobne nawet z drobiowego mielonego lub w delikatnym, jasnym sosie; po prostu wariacje na temat. ;) Zawsze smakowały, wspaniałe również na zimno z kawałkiem chleba i maczane w musztardzie. Chociaż w przepisie zobaczycie bardzo wiele różnych przypraw, również pikantnych, nie bójcie się ich użyć w podanych ilościach; mięso przejdzie zapachami i aromatami(...)Oryginalnie chorwackie ćevapčići zrobione są z mieszanki wołowiny i jagnięciny, ewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się
Kuchnia PrezydentowejTo jedno z najpopularniejszych, zaraz po schabowym, dań często pojawiające się na polskich stołach. Nie mogło zabraknąć ich także i u mnie. :) Kotlety mielone to moim
Cooking Monsterdwóch osób, które sporo jedzą z tendencja do robienia raczej więcej jedzenia niż mniej -niektórzy są dziećmi czasów braków i niedoborów w handlu uspołecznionym:), dzięki czemu w zamrażalniku zawsze czekają na rozmrożenie gotowe dania własnej roboty) Podwójna pierś z kurczaka 250 g filetu z indyka (lub z kurczaka jeśli ktoś woli, ale indyk jest lepszy) 500 g mrożonej ryby (dorsz(...)makaron, po tortille – kupienie placków nie wchodziło w grę. Po długich poszukiwaniach, testując różne receptury, udało nam się wreszcie trafić na właściwy przepis, z którego placki wychodzą jak marzenie. Prawie zawsze Z tortillą jest w końcu jak z każdym innym ciastem – ma swoje humory i raz wychodzi idealne, a kiedy indziej zupełnie przeciętne. Jeśli nie macie czasu
Niedzielny kucharzZimno jak w maju, chciałoby się powiedzieć. Co zrobić… Najlepiej coś pysznego:) Na słotne, deszczowe dni najlepszym sposobem jest dobre jedzenie i towarzystwo. Dobre towarzystwo pojawi się natomiast zawsze, kiedy na stole jest dobre jedzenie:) Na ten weekend podsuwamy Ci kilka pomysłów na dania proste, a nietuzinkowe, które znają wszyscy, ale w domu raczej mało kto je robi. Jeśli(...)domu. Polecamy przepisy na super proste pity , bez żadnych wyszukanych składników, tylko mąka, drożdże i woda. Chlebki wychodzą rumiane, pulchne i pachnące. Spośród rzeczy robionych w domu, własne pieczywo jest produktem najpiękniejszym. Bo nic tak nie pachnie jak świeżo upieczony chleb. Serdecznie pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu. Zapraszamy na naszego bloga i jeśli podobają Ci się nasze przepisy zapraszamy, żebyś
Niedzielny kucharzprzygotowujemy posiłki, nawet jeśli nie są skomplikowane, to przecież posmarować masłem chleb, czy pokroić warzywa czymś musimy. Zwykłe marketowe noże dają radę, owszem, ale tylko przez pierwsze kilka dni, a później bez ostrzenia nie ma szans nic pokroić, no chyba że palca, bo to akurat tępym nożem najlepiej wychodzi :D Warto więc zainwestować i zakupić porządne noże, które posłużą(...)świetnie ze wszystkim radzą. Przyznaję, że myję je czasem w zmywarce- zwłaszcza nóż szefa kuchni, jeśli ma do czynienia z siekaniem ciasta, czy to na makaron, czy na kruszonkę. Zawsze jednak mają swoją "działkę" w koszyczku, więc nie dotykają nawet innych sztućców. Noży mam w domu już kilka, ale te naprawdę są najczęściej używane. Pozostałe tylko w wyjątkowych sytuacjach
Kuchnia w czekoladziediecie bezglutenowej brakowało nam trzech rzeczy: chleba, makaronu i pierogów . I tak jak z chlebem już nam się udało, z makaronem też (tym bardziej, że można kupić pyszny w Biedronce), to z pierogami było ciężko. Próbowałam się mierzyć z ciastem bezglutenowym , ale to była ciężka przeprawa, wielki wysiłek i raczej mizerny skutek. Można było się natrudzić, ale przy farszu dość(...)zwartym, który by nie wyciekał bokami, bo pierogi się ciężko kleiły i rozpadały i w ogóle wychodziło ich całkiem mało. A mnie oprócz ruskich marzą się i inne pierogi, z serem na słodko, z owocami, z mięsem czy z kapustą i grzybami, że o uszkach wigilijnych nie wspominając. Więc zaczęły się próby tworzenia ciasta, które by jakoś te glutenowe przypominało
Kawa z mlekiemW Polsce króluje fasolka po bretońsku – w Stanach zjednoczonych i na Wyspach Brytyjskich – „baked beans”, czyli fasolka pieczona, wykorzystywana głownie jako dodatek do innych potraw. Moja
Karo in the Kitchenprzyjechaniu z wakacji. Pewnie część z Was zna te zasady, część się do nich stosuje, a część chciała bym się stosować, ale im ( tak jak mi kiedyś! ) nie wychodzi. Nie wiem czy wiecie, ale od tego jak przechowujemy żywość w lodówce i zamrażarce zależy nasze zdrowie, no i wspaniały smak przygotowanych przez nas potraw ( co dla nas wielbicieli gotowania jest(...)przechowywać produkty o krótkiej trwałości- takie jak pokrojoną wędlinę, twarogi, sery, serki, a także przygotowane wcześniej domowe potrawy – zupy, mięsa czy też gulasze ( p amiętajmy jednak, by garnek zawsze był szczelnie przykryty pokrywką ). DOLNA PÓŁKA / SZUFLADY Tutaj temperatura wynosi ok. 10 C i jest wyższa wilgotność – j est więc to idealne miejsce do przechowywania owoców czy też warzyw
Ostra na Słodkowięc zrobić własny pasztet, tym bardziej, że sami decydujemy jak go doprawimy. Poniższy przepis znalazłam na blogu pod linkiem: Pasztet słoikowy , zmieniłam jedynie dodane przyprawy. Z poniższego przepisu wychodzi około 11 słoików po 300 ml (u mnie 7 słoików o większej pojemności). SKŁADNIKI 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże udka z kurczaka 2 piersi z kurczaka 500 g wątróbki(...)jakiegoś powodu dodacie za mało soli lub pieprzu, to nic straconego. Pasztet można doprawić również bezpośrednio na kanapce lub przełożyć sobie zawsze niewielką ilość do miseczki i tam doprawić i wymieszać. Na powyższych zdjęciach pasztet na swojskim chlebie pszennym razowym z ziarnami, zaś na zdjęciu poniżej moje dzisiejsze śniadanie, czyli pasztet na upieczonych wczoraj grahamkach
Passions hobbies lifekleistą plamę. Jednak w porę udało mi się powstrzymać dezerterującą grykę :) Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej dla cierpliwych Po 38 godzinach oczekiwania chleb wjechał do piekarnika. Po niewiele ponad godzinie wyjęłam pachnący bochenek, którego cudowny aromat rozszedł się po całej kuchni. Eksperyment zakończył się wielkim sukcesem! Chleb ma rewelacyjną konsystencję, jest zwarty, nie rozsypuje się podczas krojenia. W środku(...)wilgotny a dodatkowo ma pyszną chrupiącą skórkę. Ma delikatniejszy smak niż chleb z samej kaszy gryczanej. Polecam wszystkim, bo jest banalnie prosty do przygotowania, choć niewątpliwie wymaga cierpliwości. Kilka podstawowych zasad pieczenia bezglutenowego chleba z kaszy Tak samo jak w przypadku chleba gryczanego tak i przy wypieku chleba z kaszy jaglanej i gryczanej trzeba zastosować się do kilku prostych wskazówek
Book of spellsleżala sobie spokojnie w szpitalu w Auguście, na oddziale ortopedycznym, i to była jedyna możliwość aby sobie po prostu odpoczęła. Leżała już 2 dni, a teść jadł, salami, szynki, chleb, oliwki, sery, wino. Aż porządnie zatęsknił za makaronem. Akurat nikogo nie było z rodziny , kto by mógł mu przynieść ten makaron. Nawet jakby był to..by się nie odważył(...)jego przekroju znajdzie się biała , surowa wielkości łebka od szpilki kropeczka...to wtedy jest al dente. Ale ja tam się nie bawię w takie analizy i al dente zawsze mi wychodzi. Bo to od makaronu zależy czy będzie al dente czy nie. A MALMAwie co robi i z czego robi..a ja wiem dlaczego ten właśnie makaron jest ECCELLENTE
Z Kuchni Do KuchniDzień dobry, Dziś chciałam Was uraczyć kolejnym prowansalskim przepisem. Jest naprawdę świetny. Niezależnie czy wśród Waszych noworocznych postanowień znalazło się to o lepszym/zdrowszym odżywianiu, czy też
Chilli Czosnek i OliwaChlebek bananowy jest już chyba członkiem naszej rodziny. Dziwnym członkiem, bo przejawem naszych uczuć do niego jest... zjadanie go w tempie ekspresowym. Robimy go na wiele sposobów i zawsze tak samo chętnie się nim degustujemy. Dziś, przedstawiamy nasz ulubiony - pieczony w słoiczkach. Gdy zamknięty w piekarniku rośnie w szkle, w całym domu unosi się zapach tak piękny, że zdarza(...)własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków.Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku". :) Dzięki temu nasz chlebek wychodzi z niego jak po maśle. W sumie... on dosłownie wychodzi jak po maśle. Wątpię jednak abyście
Wypisz Wymaluj