chleb bez wyrastania - 539 przepisów (strona:12/36)

Chleb pszenny z dynią na zakwasie 183

danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około  2 godziny.Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego(...)wodą) przez około 10 minut, a następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec już bez pary (wyjąć z piekarnika naczynie z wodą) przez kolejne 25 minut.Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,77 kg bochenek chleba.Moje puree z dyni było mocno

Gospodyni Miejska
Chleb na zakwasie z ziarnami 132

bez którego chleb raczej nie wyjdzie jest ZAKWAS. Poza ziarnami można dodać również suszone pomidory, orzechy,  wędzone lub suszone śliwki, żurawinę , rodzynki, cebulę, bazylię itp. itd. Co kto lubi :) Zamiast wody gazowanej można dodać piwo ale wówczas zamiast cukru miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta(...)chleb ok 1godz. i 15 min. Prostą metodą aby sprawdzić czy chleb jest gotowy, jest wyjęcie chleba z formy, obrócenie do góry dnem i postukanie w niego. Powinien mieć taki głuchy dźwięk :) Można włożyć też drewniany patyczek i sprawdzić jego lepkość. Jeśli stwierdzisz że nadal jest nie upieczony wsadź go do formy, do góry dnem lub już zupełnie bez

Jemy Pijemy
CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 254

Kolejna odsłona chlebka orkiszowego. Tym razem bez dodatku mąki żytniej , 100% orkiszu. Chlebek , który wychodzi dosłownie każdemu, Baaardzo łatwy i baaardzo szybki do przygotowania. Wystarczy , że mamy pod ręką drożdże w lodówce i mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś(...)Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm , wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka. Bardzo mocno wyrasta dlatego nakładamy tylko do połowy formy.Sprawdza się jako chleb tostowy, głównie po to powstała ta wersja chleba. Gwiazdor podarował nam nowy toster więc pokombinowaliśmy skład chlebka a'la tostowy. :-)Składniki: - 550g mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Chleb litewski, z dodatkiem marmolady jabłkowej (Sventine duona) 140

Chleb pszenno-żytni, na zakwasie żytnim, z dodatkiem marmolady jabłkowej, miodu i kminku. Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 1 kg. Przepis pochodzi ze strony hlebopechka.ru  Zaczyn 38 g zakwasu żytniego  112 g mąki żytniej  typ 720 112 ml letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym(...)podanych składników wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godz. Następnie ciasto rozciągnąć i złożyć. Pieczenie bez formy Ciasto uformować w bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub misce wyłożonej szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godz.  Pieczenie

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb polski na zakwasie 189

tartą. Odkładamy do wyrastania w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 - 1 1/2 godziny. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z parą przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Jeśli pieczemy w keksówce lepiej wyciągnąć z niej chleb wcześniej, aby się dobrze dopiekł bez foremki.  Upieczony chleb

Plate of Joy
Prosty chleb z octem 151

ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" Sypkie składniki wymieszać razem w dużej misce. Mąkę pszenną można najpierw przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powietrza i chleb lepiej wyrasta . Dodać ciepłą wodę i ocet. Wymieszać dokładnie z resztą składników - ja tu użyłam dużej, drewnianej łyżki . Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję, tak że łyżka spokojnie sobie poradzi(...)posypka z otrąb orkiszowych . Wstawić do nagrzanego piekarnika - 1/3 wysokości mierząc od dołu, bez termoobiegu, grzałka góra-dół - i piec w 250C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec jeszcze 30 minut.  Nie otwierać piekarnika w trakcie! Nie wyjmować chleba z piekarnika od razu po upieczeniu! Po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim chleb

Grunt to przepis!
Chleb orkiszowy wieloziarnisty 177

kilka godzin do wyrastania.  Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu dość obficie wodą.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut  Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać przez około 45 minut.  Wyjąc chleb z formy i postukać od spodu.  Powinien wydawać głuchy dźwięk.  Jeżeli jeszcze chleb nie jest dobrze upieczony, wstawić ponownie(...)piekarnia (tym razem już bez formy) i dopiekać 5 - 7 minut.  Gotowy chleb studzić na kratce

Sto kolorów kuchni
Chleb bez zagniatania pieczony w garnku 150

Chleb  bez zagniatania dla początkujących, nie wymagający dużo pracy, zawsze się uda i jest pyszny 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1 1/2 filiżanki ciepłej wody 3 szklanki mąki, plus nieco więcej do posypania. Można użyć żytniej, pszennej, mieszanej lub dowolnej 1 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: 1.  Do dużej miski wlać wodę, rozpuścić w niej drożdże. Dodać mąkę(...)sól i dobrze wymieszać. Ciasto zrobi się lepkie i kudłate. Przykryć miskę folią spożywczą. Niech wyrasta co najmniej 8 godzin, a nawet 12 do 18, w temperaturze pokojowej, około 21. 2.  Ciasto będzie gotowe, kiedy na powierzchni będzie dużo pęcherzyków. Na posypanym blacie kuchennym lub stolnicy umieścić ciasto, złożyć je na raz lub dwa. Przykryć luźno folią spożywczą

Anioły w kuchni
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 215

chlebie baltonowskim – na opakowaniu znajduje się ‘dokładna’ instrukcja jak przygotować chleb. O ile przy użyciu maszyny do pieczenia chleba nie będzie większych problemów, o tyle producent zagalopował się z opisem pieczenia chleba w piekarniku. Po pierwsze – podano zdecydowanie za krótki czas zagniatania (5 minut, mikserem – serio?). Po drugie – nacinanie chleba zaproponowano w połowie wyrastania (a tego się nie robi

Karo in the Kitchen
Razowy chleb pszenny z jogurtem 195

wyrastania na 3 godziny, ale co godzinę je „złóż”, czyli ponaciągaj od zewnątrz do wewnątrz, dzięki czemu nabierze lepszej struktury. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i otrębami lub posyp płatkami np. owsianymi jak ja. Rozgrzej piekarnik do 210-220 C, piecz chleb przez około 50 minut na środkowej półce piekarnika bez

greenscarf
Chleb orkiszowy na zakwasie II 122

porządku jest. Tylko dlaczego mam jej jeszcze z 10 kilo?! :) Ja chyba znienawidzę chleby orkiszowe :) Dodam jeszcze też, że ten chleb ma w tytule "II", bo mam już tutaj  bardzo podobny chleb, właściwie z identycznymi składnikami. Tylko, że ten teraz znacznie krócej wyrasta, przez co, mimo identycznych składników, smak jest inny. Polecam wypróbowanie obu przepisów. 500 g mąki orkiszowej

Marder&Marder Manufacture
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ I JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 525

siemię lniane, skropiłam delikatnie wodą i odstawiłam pod przykryciem do wyrastania. Chlebek bardzo miło mnie zaskoczył, bowiem już po 2h zaczął się unosić. Myślałam, że urośnie niewiele, jak to chleby bezglutenowe, a tu taka niespodzianka... po 4h wstawiłam go do piekarnika, tak pięknie wyrósł... Rósł dokładnie tak samo jak chleby na zakwasie... Wyrośnięty chlebek wstawiłam do piekarnika nagrzanego(...)razu zmniejszyłam temperaturę do 200*C i piekłam 60 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Chleb wystawiłam z piekarnika, wyjęłam z formy, usunęłam papier do pieczenia, i odstawiłam  na desce do odparowania. Po całkowitym odparowaniu włożyłam go do papierowej torby i odłożyłam do chlebaka. Po 3 dniach chlebek nadal jest pyszny, wilgotny i co najważniejsze nie kruszy

Smaczne Zdrowe
Chleb z trzeszczącą skórką na zakwasie 201

letniej wody;1 łyżka soli;1 łyżeczka białego cukru;Cały zaczyn;Ewentualnie - 1/2 łyżeczki drożdży suchych Instant - jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce się przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez drożdży. Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną(...)minut) - filmik obrazujący składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com.Następnie uformować bochenek (filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 - 2,5 godziny.Po

Gospodyni Miejska
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 301

wyrastało w zbyt wysokiej temperaturze i zbyt szybko, wtedy nabierze kwaśnego posmaku. Pamiętajcie o jednym: jeśli w przepisie jest napisane, że ciasto powinno podwoić swoją objętość i przewidziany jest na to (teoretycznie) określony czas, a ciasto rośnie wolniej, to dajcie mu po prostu więcej czasu aż podwoi swoją objętość. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe? Optymalną temperaturą dla chleba jest(...)zapachem. Do ciast drożdżowych wytrawnych (np. pizza, focaccia) dodaje się olej lub oliwę. Nie polecam stosowania najtańszej margaryny. Tłuszcz dodaje się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze - w lodówce. Jest to dobry sposób dla tych, którzy lubią na śniadanie gorące pieczywo, nie koniecznie ze sklepu. Uwaga: nie jest to sposób

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana 137

wyrastania pieczywa to włóżcie do niego uformowane ciasto chlebowe. Bochenki odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny. Garnek żeliwny albo patelnię żeliwną czy też kamień do pizzy nagrzać w piekarniku do 220 stopni i przełożyć na nie wyrośnięty, okrągły bochenek chleba. Naciąć go ozdobnie i wstawić go do nagrzanego piekarnika. Bochenek w podłużnej blaszce wstawiam po prostu, bez

Pieguskowa Kuchnia