chleb bez wyrastania - 539 przepisów (strona:18/36)

Bułeczki jogurtowe 231

Pyszne i szybkie bułeczki w sam raz na śniadanie, doskonale smakują z dżemem. Bułki te są bez drożdży, bo tych akurat nie miałam, więc szukałam

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Bułeczki jogurtowe 231

Pyszne i szybkie bułeczki w sam raz na śniadanie, doskonale smakują z dżemem. Bułki te są bez drożdży, bo tych akurat nie miałam, więc szukałam

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach 183

podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej niż w przepisie. Zwracam na to uwagę bo po wyjęciu z lodówki, ciasto w zależności od temperatury w domu musi najpierw się ocieplić a dopiero potem zaczyna(...)chleb jest bardziej pulchny. 1 łyżeczka z pełną górką waży 11g i stanowi 2% mąki użytej do wypieku tego chleba. Ważymy mąkę zważmy i sól. Soli można dodać mniej niż 2% jeśli dodajemy do ciasta zioła albo Np. zamiast wody maślankę czy serwatkę. Pamiętacie chleb toskański w Weekendowej piekarni w 2009r? To był chleb pieczony bez soli. Ja piekąc

Leśny Zakątek
Struan- słodki chleb szkocki 190

ostatniego wyrastania dopóty, dopóki ciasto nie osiągnie górnych rantów foremki – około 2 godzin. Oczywiście długość wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C. Wstaw foremki z chlebem do piekarnika i piecz około 45 – 50 min. Pod koniec pieczenia kontroluj, czy chleb nie zaczyna się zbyt mocno przypiekać, przykryj go wtedy folią aluminiową. Na czas ostatnich(...)minut pieczenia przełącz piekarnik na dolną grzałkę, aby spody bochenków ładnie się przypiekły. Po upieczeniu się chleba wyjmij go z foremek, górę posmaruj odrobiną masła i obsyp resztką cukru z cynamonem, jeśli Ci coś zostało. Odstaw bochenki na kratce do całkowitego ostygnięcia. Uwagi: – w razie braku polenty, można użyć kaszy kukurydzianej – zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę (albo mieszankę rodzynek

Proste Potrawy
Chleb z ziarnami na zakwasie 256

Chleb z ziarnami na zakwasie...Okrągły, pachnący bochenek chleba.Na bazie mąki pszennej.Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej.Pełen ziaren: słonecznika, siemienia lnianego i sezamu.O chrupiącej skórce i miękkim, delikatnie orzechowym wnętrzu.Pyszny, domowy!Składniki:Zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego;85 g letniej wody;70 g mąki pszennej (u mnie typ 650).Namaczanka:40 g ziaren siemienia lnianego;110 g ciepłej(...)obrazujący składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com.Następnie uformować bochenek (filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny.Po tym czasie chleb

Gospodyni Miejska
Chleb orkiszowy razowy z mlekiem (na zakwasie) 158

polecam sztywnego trzymania się przepisu, który zaleca wyrastanie przez 2 godziny i 17 minut z zegarkiem w ręku. Naprawdę nie o to chodzi. Później pojawia się frustracja i pretensje do połowy świata, że przecież dwie godziny i dokładnie 17 minut, żadne 15 czy 16, pilnowałam/pilnowałem! To nie pilnuj. Chleb tego nie lubi Myślę, że sezon jesień/zima(...)będzie lało jak z cebra i skończymy z (dziką) frustracją, spektakularnym zakalcem i pretensjami, że nie tak to miało wyglądać! Teraz możemy z powodzeniem wybrać kaloryfer, a chleb pięknie wyrośnie. Bez nerwów. Chyba, że lubicie się denerwować Jeśli szukacie innej wersji chleba, przepisy możecie znaleźć tutaj . Chleb orkiszowy razowy z mlekiem (na zakwasie) składniki na 1 bochenek

Fitkot
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 202

pieczenia. Wzorek z koszyczka został, przyjemnie rustykalny. Dodatkowo chleb gwiaździście nacięłam- ten zabieg to nie tylko dekoracja- nacinanie pieczywa sprawia, że chleb nie popęka niekontrolowanie w dowolnie przez siebie wybranym miejscu. Pamiętacie, jak mama krzyczała „znowu uśmiechnięty chleb kupiłeś?” Ten się nie uśmiechnie- nie pęknie, jeśli go natniecie.   Skórkę wyrośniętego pieczywa przed pieczeniem nacinamy równomiernie skalpelem lub żyletką(...)głębokość około 4-5 mm. Nóż się do tego nie nadaje- żyletka jest naprawdę idealna. Piekarnik wg instrukcji z opakowania nagrzałam na 230⁰C bez termoobiegu i w takim piekiełku chleb wylądował na najniższej półce piekarnika na 10 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 180⁰C i chleb przenosimy na środkowa półkę piekarnika na 50 minut.   Dodatkowo

Karo in the Kitchen
Japoński sposób na pieczywo – paluchy serowe metodą tangzhong +FILM 246

kulki i dajcie im odpocząć na blacie jakieś 10-15 minut. Po tym czasie formujemy długie bułeczki. Rozłóżcie je na papierze do pieczenia, dodatkowo lekko wysypanym mąką, niech ciasto wyrasta drugi raz, znowu do podwojenia objętości. Przykryjcie je lnianą ściereczką lub folią spożywczą, zostawcie w cieple na 40 minut do godziny. Żółtko ubijcie lekko z dwoma łyżkami mleka, posmarujcie pędzelkiem(...)puszyste i lekkie. Do tego stopnia, że pochłonęliśmy połowę bez jakichkolwiek dodatków. Najwyższą aprobatą było to, że kot domagał się i swojej porcji na spróbowanie, a potem dopraszał się o kolejne. Dostałam parę pytań o mleko w proszku, które było używane tutaj, jak i w tym przepisie na CHLEB KANAPKOWO-TOSTOWY   Dodatek mleka w proszku stanowi naturalny ulepszacz

Karo in the Kitchen
Domowy pszenny chleb 173

przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;)Składniki:300 ml mleka,1,5 łyżki oliwy,500 g przesianej mąki pszennej,1,5 łyżeczki soli,1 łyżeczka(...)które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu. Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki z mąki Szymanowskiej 114

Uwielbiam domowy wypiek chleba i bułek, polecam mąkę Szymanowską, bo jest doskonała i bardzo dobrze wyrabia się z niej ciasto, bez żadnych dodatków wypieka się  super smaczne pieczywo. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, ~500 ml ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży,  1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem,... Z rozkruszonych(...)hakami do ciasta około 2 minut. Następnie wyrabiamy ręcznie, aż uzyskamy  ciasto, które odchodzi od ręki i od miski. Tak wyrobione przykrywamy i odstawiamy na 60 min. -- Po wyrastaniu lekko zagniatamy ciasto. -- Wałkujemy na grubość 1,5 - 2 cm i wycinamy krążki, które wykładamy na blachy. Przykrywamy szmatką na 20-30 minut, potem przed samym włożeniem do  rozgrzanego

chleba naszego
Pâte fermentée razowe 146

bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest to, że zawiera ono sól. Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane w lodowce. Musi zostać zużyte w ciągu 48 godzin. W domowych warunkach chyba lepiej przygotować pâte za każdym razem świeże, praca włożona w jego przygotowanie nie jest duża, a efekty wypiekania chleba(...)robienia chleba, aby temperatura ciasta zrównała się z pokojową. Pâte uformowane w kulę, i włożone do szczelnego woreczka lub plastikowego pojemnika, możesz zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy, jednak najlepiej przechowywać nie dłużej niż tydzień. Po wyjęciu ciasta i jego rozmrożeniu możesz kontynuować pieczenie chleba. Pamiętaj, że ciasta już rozmrożonego nie wolno drugi raz zamrażać. Pâte przygotowane do wyrastania. Pkt.2.P

Grahamka, weka i kajzerka
BUŁKI ORKISZOWE -NASZE ULUBIONE 171

jakiś czas robię moim domownikom przerwę od chleba (zwykle jadamy chleby na zakwasie ), wówczas najczęściej eksperymentuję i tworzę nowe bułki, by nie było monotonii. Te dzisiejsze są po prostu powalające. Tak genialnych bułek jeszcze nie mieliśmy, choć niewątpliwie małą zasługę ma tutaj sposób pieczenia (z parą wodną), to największą jest niewątpliwie użyta mąka. Od jakiegoś już czasu bazuję na mące(...)ciepłej wody - 10g soli (u mnie himalajska) Zaczyn: Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 1-2 łyżki mąki oraz ok.50-100g (ml) ciepłej (nie gorącej) wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera umieścić pozostałą mąkę (ja odsypuję do osobnego naczynia ok.50g i dodaję pod koniec mieszania), oliwę, sól oraz wodę, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, ja wyręczam się

Smaczne Zdrowe
BUŁKI GRAHAMKI- NAJLEPSZE 167

obiad, jako dodatek do zup lub domowych burgerów. Jako urozmaicenie naszych codziennych chlebów na zakwasie, co jakiś czas pojawiają się kolejne bułki. Bywa, że wracam do starych przepisów, ale bywa i tak, że tworzę coś nowego. Ostatnio naszło mnie na bułki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, tym razem bez dodatku ziaren. Powstały bardzo delikatne, super puszyste (to za sprawą użytej(...)orkiszowych) - 400g (ml) ciepłej (letniej) wody zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać łyżkę mąki (z powyższych ilości) oraz 50ml ciepławej (nie gorącej) wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania, na +/- 10 minut. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, tj. resztę mąk, oliwę, sól oraz otręby. Wlać resztę ciepłej wody oraz dodać zaczyn. Całość dokładnie wymieszać. Ja nie wyrabiam długo, mieszam

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 158

ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości. Po godzinie wyrastania, ciasto złożyć na pół i znów odstawić do wyrastania (pierwsze wyrastanie może odbywać się w lodówce, wówczas pod wieczór przygotowujemy ciasto, szczelnie przykrywamy, wstawiamy do lodówki na całą noc, moje ciasto właśnie tak wyrastało). Po pierwszym wyrastaniu, ciasto krótko wyrobić, podzielić na 2 części, uformować bochenki. Odstawić(...)godziny do podwojenia wielości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na papierze do pieczenia lub na macie teflonowej. Pod koniec wyrastania, chleby posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z garścią pestek dyni, nagrzać piekarnik do 235 st, do piekarnika włożyć kratkę, a na nią, na najniższą półkę, włożyć kamień do pizzy lub naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek (jeżeli żadnej z tych rzeczy

moj przepis na
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 150

już i domowe nuggetsy i pity, a dziś podzielę się naszymi domowymi burgerami. BUŁECZKI Na początek potrzebne są mięciutkie, lekko słodkawe bułeczki z brązową lśniącą skórką obsypaną sezamem. Oczywiście bez problemu przygotowujemy je w domu. U nas to odrobinkę zmodyfikowana wersja bułek ze świetnej strony smakowitychleb.pl Oto czego potrzebujemy: 500 g mąki pszennej np. typ 550, ale nawet(...)chłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy

I tu będę miała takie te