wina nieumiejętnego przekładania ciasta do garnka i tego, że garnek był chyba zbyt duży - ciasto się rozlało. Ale i tak mój chleb był znakomity! Przepis podaję za Amber Chleb marchwiowy składniki przepis w oryginale i film – klik! 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży(...)sciereczki, aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie 15 minut dłużej. W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni
Stare Garyminut. Po tym czasie ciasto na chleb wyjmujemy z miski i formujemy bochenki, możecie uformować dwa bochenki bądź jeden większy. Na początek proponuje Wam dwa mniejsze. Ciasto przekładamy do koszyczków wcześniej posypanych mąką. Ja swój chleb piekłam w patelni żeliwnej, więc patelnię, wysmarowałam olejem, obsypałam mąką i ciasto na chleb wyrastało już w patelni. Ciasto wyrasta
SMYKWKUCHNI/olejem roślinnym form i ponownie wyrastać od 4 do 12 godzin, musi podwoić swoją objętość. Dobrze wyrośnięty chleb minimalnie urośnie podczas pieczenia. Wyrośnięty chleb nacechować/ponacinać, posmarować łyżką syropu klonowego (cukier w nim zawarty skarmelizuje podczas pieczenia, więc skórka będzie bardzo ciemna, śmiało możesz tego nie robić, jeżeli nie lubisz takiego efektu). Piecz chleb przez około 50 minut (jeżeli(...)dwóch formach), do 1 h w temp. 200-210 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Do piekarnika na dolną półkę wstaw wcześnie naczynie z wodą aby go zaparować i pozostaw na cały czas pieczenia. Po wyjęciu upieczonego chleba z piekarnika wyjmij go z formy i wystudź najlepiej na kratce, chrupiąca, twarda skórka zmięknie, bez obaw o zęby
greenscarfwyrośnięcia - po godzinie wkładam do wysmarowanej blaszki oliwą i wysypaną płatkami żytnimi -- naoliwiłam i posypałam płatkami - przykrywam folia nasmarowaną oliwą i pozostawiam do powolnego wyrośnięcia ma wyrastać kilka godzin (u mnie trwało to ponad godzinę bo chlebek zaczął uciekać z formy) - wstawiłam do zimnego piekarnika i nastawiłam na 200 stopni, po pół godzinie wsunęłam na sód(...)upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem.- można również po godzinie dopiekać chleb bez formyJest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest on ostatnim chlebem razowym w moim domu. Pamiętam zapach pieczonego chleba z dzieciństwa i znak
Basia w kuchniPiekłam ten chleb dwa razy. za pierwszym razem klapa - za dużo wody, chleb opadł w trakcie pieczenia i w smaku okazał się bardzo wodnisty. Podejście drugie wyszło dużo lepiej - bez zakalca. Co do smaku to kwestia gustu. Mi osobiście czegoś brakuje - może zamiast mąki żytniej lepiej byłoby użyć pszennej, a może jestem po prostu wybredna, bo tak mi posmakował(...)minut. Po tym czasie blaszkę o wymiarach 21 x 7 posmarowałam olejem i łyżką przełożyłam ciasto. Wyrastanie zajęło 13 godzin - w chłodnym miejscu, ale jak postawisz blaszkę w cieple z pewnością zajmie to krócej. Piekłam 45 minut w temperaturze 230 stopni Chleb zachowuje świeżość
apetytnapieczeniepieczenia wyłóż papierem, podsyp mąką (może być pełnoziarnista), uformuj z ciasta okrągły bochenek i odstaw na kolejne 1,5 godziny na wyrastanie. Ten ostatni etap może być w lodówce pod przykryciem folią na całą noc. Chleb powinien dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do maksimum (u mnie to 240 C), a wg książki powinno to być 260, na dolną półkę(...)wodą, aby zaparować piekarnik. Przez pierwsze 10 minut piecz w temperaturze maksymalnej, a potem zmniejsz do 220. Ogólny czas pieczenia 35-40 minut, na środkowej, albo jeszcze niższej półce (bez termoobiegu!). Zdjęcia robiłam po 20 godzinie, stąd taka bardzo ciemna skórka, bardziej to zdjęcie oddaje kolor: Artykuł Tradycyjny biały chleb pszenny- tylko
greenscarfdowiaduje się całej masy rzeczy od Was, za co z całego serca dziękuję. Dzisiejszy chleb piekłam bez żadnej formy bezpośrednio na kamieniu do pizzy, taki chleb muszę przyznać szczerze lubię najbardziej, i samo pieczenie takiego chleba sprawia mi największą frajdę. Podczas wypieku chleba bardzo ważna jest odpowiednia temperatura. Czyli jaka? A no właśnie, dobre pytanie. Sama cięgle szukam idealnych(...)ustawień mojego piekarnika, bo nie ma co się oszukiwać ale każdy piekarnik piecze inaczej, a elektryczny i gazowy to już w ogóle inne historia. Zauważyłam, że chleb pieczony na kamieniu dobrze wyrasta i ładnie się rumieni kiedy mam go w piekarniku na siatce a nie blaszce, i kiedy zajmuje środkową półkę, jeśli piekę go ciut niżej zbyt mocno się podpieka
SMYKWKUCHNIorkiszem i dużą ilością ziaren, a do tego pyszna suszona śliwka!. Kocham takie chleby, chrupiąca - stukająca skóra, a wewnątrz miękki i aromatyczny miękisz..mniammm!. Prosty i sprawdzony przepis, chleb pięknie wyrasta, nie jest ciężki i zbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju Składniki na dwa bochenki w foremkach keksowych: 80 dag maki(...)drożdży 2 łyżeczki soli 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni szklanka otrębów pszennych lub żytnich 20 dag śliwek suszonych bez pestek 750 ml letniej wody tłuszcz lub papier do formy Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1/2 szklanką wody. Zrób zagłębienie w mące, wlej
Apetyczna babeczkaSzybkie i pachnące bułeczki dziś dla Was mam. Bułeczki są o tyle fajne że choć drożdżowe nie potrzebują czasu na wyrastanie. Po zrobieniu od razu do
Moje Małe Czarowanienoża do takich prac. Ale to nic… chleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)!Chleb dyniowy na zakwasieZaczyn:40 g zakwasu (dałam żytni)200 g mąki chlebowej150 g wodySkładniki zmieszać i zostawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia.Ciasto:cały zaczyn275 g wody425 g upieczonej(...)naciąć i wyłożyć na gorący kamień/nagrzaną blaszkę. Piec 10 minut z parą w temperaturze 240 stopni i potem jeszcze bez pary 25 minut w temperaturze 220 stopni.Smacznego Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014Post Chleb dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpodczas wyrastania nie przykleił się do niej. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Po tym czasie chlebek powinien urosnąć niemalże do wysokości formy. Wówczas delikatnie zdejmujemy folię i wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego na 240°C na 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy chleb przez 1,10 godz po czym wyjmujemy chleb z piekarnika(...)odrywamy papier do pieczenia i wkładamy chleb znowu do piekarnika na kolejne 10 minut na dopiekanie (bez foremki). Po tym czasie wyjmujemy chleb i studzimy na kratce. Upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy stukamy w niego od spodu. Uwaga! Nigdy nie wkładamy upieczonego chleba do folii. Owijamy go w bawełniane ręczniki (najlepiej w dwa) - wtedy zachowuje świeżość bardzo długo
Delicious Titbitschyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu smakuje. Chrupiąca złota skórka, miękki i puszysty jasny miąższ. Spróbujcie! Miód, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije(...)czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat, dzielimy na pół i formujemy dwa bochenki. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka . Chleby odłóżcie łączeniem do spodu
Karo in the KitchenChleb jest bardzo prosty do wykonania i zajmuje niewiele czasu. Piekłam go już wcześniej, więc podaję dwa przepisy. Sprawdź, który Tobie bardziej smakuje Propozycja pierwsza: Trzy szklanki mąki pszennej typ 750 i szklankę mąki orkiszowej typ 850 przesiałam do miski, dolałam 460 ml wody - wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 20 minut. Dodałam łyżkę soli, 2 łyżki miodu(...)wyrastania - u mnie to trwało 7 godzin ( czas jest zależny od temp. otoczenia, w jakim wyrasta ciasto). Piekłam w temp. 240 stopni przez 10 minut, zmniejszyłam do 220 i piekłam kolejne 10 minut i kolejne 30 minut w 200 stopniach. Proporcje są dobre, ciasto wyrosło, ale miąższ wyszedł dość zbity i smak jak dla mnie bez rewelacji. Propozycja druga
apetytnapieczenieręcznik podsypany mąką (łączeniem do spodu) i odstawiamy na 1-2h do wyrastania. Ja przekładam ręcznik z chlebem do garnka o kształcie zbliżonym do tego, w którym będzie się piekł chleb, wierzch ciasta przykrywam ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce. 30 minut przed pieczeniem chleba, włączam piekarnik na 240-250*C, z garnkiem żeliwnym lub żaroodpornym wewnątrz (na drugim(...)nagrzany garnek (koniecznie w rękawicach kuchennych), odkrywam go i zsuwam delikatnie chleb z ręcznika do wygrzanego garnka. Garnek zakrywam i wstawiam ostrożnie (bardzo gorące!) do piekarnika. Piekę 50 minut w temp.230-240*C z przykryciem, na programie góra-dół, następnie garnek wysuwam, zdejmuję przykrywkę i piekę dalej, już bez przykrycia ok.20 minut, w tej samej temperaturze. Chleb wyjmuję z garnka
Smaczne Zdrowesmaków. Dodatkowo chlebek jest na piwie, który nadaje mu ładnego koloru. Mówiąc swojemu mężowi: „Zrobiłam chleb z cebulą i piwem...” obiecuję, że nie odmówi spróbowania ;) Do przygotowania tego chleba potrzebny jest zakwas. Jeśli macie w domu aktywny zakwas, czyli taki, który wciąż dokarmianie i trzymacie w temperaturze pokojowej lub właśnie go hodujecie, to możecie całkowicie pominąć przygotowywanie zakwasu(...)cebulą i zakwasem dobrze wymieszać w dużej misce. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Ważne, by miejsce, gdzie ciasto wyrasta, było bez przeciągów. Dwie keksówki o długości 20 cm (lub jedną długą) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Do każdej przełożyć połowę ciasta, wyrównać. Keksówki przykryć ściereczką
Nastoletnie Wypiekanie