cebula - 11518 przepisów (strona:519/768)

Łazanki- szybkie i smaczne danie na każdą kieszeń 168

Składniki: makaron na łazanki (ja użyłam Międzybrodzki) kapusta kiszona cebula boczek wędzony masło klarowane sól pieprz Sposób przygotowania: Podsmażyłam boczek  i cebulkę pokrojone w kosteczkę na odrobinie tłuszczu.Dodałam kapustę kiszona i chwilkę poddusiłam.Przed dodaniem kapusty najlepiej ją przepłukać wodą,żeby nie była zbyt kwaśna.Następnie całość mieszamy z ugotowanym makaronem i podsmażamy na patelni. Smacznego

Wielki apetyt
Jajecznica z kurkami. 147

się pozbierać podczas weekendu ze znajomymi.Było ich mnóstwo.Nawet Werka znalazła sama 1 grzybka. Z kurek zrobiliśmy tradycyjnie niedzielne śniadanko,czyli jajecznicę z grzybami.  Składniki: Kurki Jaja Cebula Masło Szczypta soli Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte kurki podsmażamy na maśle.Tak samo postępujemy z pokrojoną w kosteczkę cebulką.Dodajemy jaja i doprawiamy do smaku. Oczywiście

Wielki apetyt
Pikantny indyk podawany z ravioli. 153

Specialite i okazuje się,że najszybsze rozwiązania są najsmaczniejsze. Składniki: 30 dkg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka jaj 2 łyżki oleju mozzarella gorgonzola gouda jajko bazylia papryka indyk cebula sól prowansalska ( Kamis Specialite) ognista mieszanka przypraw (Kamis Specialite) sól pieprz Sposób przygotowania: Z przesianej mąki,jajek,żółtek,oleju i szczypty soli zagnieść jednorodne,elastyczne ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba

Wielki apetyt
Sałatka z gyrosem 163

skrócie można opisać to co dla was właśnie przygotowałam. Składniki: 2 podwójne piesi z kurczaka pekinka 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 250g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula kukurydza z puszki ser Feta 2 łyżki majonezu 2 duże jogurty naturalne 4 ząbki czosnku przyprawa do Gyrosa (u mnie Kamis) sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Sos czosnkowy: majonez mieszamy

Wielki apetyt
Pappardelle z boczkiem i botwinką 107

Uwielbiamy takie szybkie dania,tym bardziej,gdy skłądają się min. z makaronu lub innych kluseczek. Składniki: makaron pappardelle (szerokie wstążki) cebula ser z niebieską pleśnią świeże liście botwiny boczek parzony czosnek sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przgotowania: Makaron otujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliy z oliwek. Cebulkę kroimy w pióra i podsmażamy wraz z pokrojonym w kosteczkę

Wielki apetyt
Pizzowe Vafini 166

Eksperymentuje ostatnio dość sporo i was zachęcam do wspólnej zabawy.Lada dzień Sylwester,więc będzie ku temu okazja. Dziś zapraszam was na wersję,która pokochają również wasze dzieciaki. Składniki: pieczarki cebula ser żółty koncentrat pomidorowy oregano listki świeżej bazylii oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy wraz z cebulką. Koncentrat pomidorowy mieszamy z porządną

Wielki apetyt
Makaron z pieczarkami 152

chłodne wieczory. Świetna opcja, gdy czasu brak a masz ochotę na coś ciepłego i smacznego.   Składniki: Ugotowany makaron (najlepiej jakiś gruby) 2 jajka garść pieczarek 1 duża cebula natka pietruszki ząbek czosnku pieprz kolorowy ( u mnie Kamis w młynku) 100 g gorgonzoli  sól oliwa Sposób przygotowania: Pieczarki pokroić na drobne kawałeczki i podsmażyć z cebulką na odrobinie oliwy

Wielki apetyt
Zupa z cukinią 144

cebulka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 200 ml śmietany 30 % 50 g sera gorgonzola sól morska (ja użyłam takiej w młynku firmy Kamis) pieprz chleb Pokrojoną w pióra cebulę smażymy z wyciśniętym czosnkiem i  pokrojoną w plastry cukinią. Warzywa dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem i mieszamy ze śmietaną (która

Wielki apetyt
Tarta ziemniaczana na kruchym spodzie 133

moje dzieci stwierdziły, że smakuje jak pizza :) Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 150g ziemniaków 150g boczku gotowanego, wędzonego 1 czerwona cebula 200ml śmietanki 30% jad skorpiona sól pieprz kolorowy mielony suszony tymianek  Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi dłoniami. Wykleić nim blaszkę, przełożyć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą

Wielki apetyt
Tarta z boczkiem i suszonymi śliwkami 192

Pychotka! Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 100 g parzonego boczku 100 g serka topionego 100 g szynki konserwowej 1 duża, czerwona cebula 1/4 łyżeczki karobu garść suszonych śliwek (bez pestek) 2 jaja 400 ml jogurtu naturalnego sól kolorowy pieprz olej rzepakowy do smażenia ulubiona mieszanka sałat ulubione kiełki Sposób przygotowania: Składniki

Wielki apetyt
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym i szpinakowym proszkiem :) 187

sycące. Czyli obiad idealny :) Składniki (1 porcja): 50 g makaronu razowego  100 g piersi z kurczaka 150 ml sosu pomidorowego (w składzie tylko pomidory!, użyłam TEGO ) 1 mała cebula  2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego  przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, curry, zioła prowansalskie  1 łyżka proszku szpinakowego LYO FOOD   Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente

Zdrowie na języku :P
Pierogi z fasoli – Smaki Sądecczyzny – Miasteczko Galicyjskie 166

ciasteczka z fasoli oraz pierogi z farszem z fasolą. Ciasto: 500 g mąki, 2 jajka, 6 łyżek oleju, sól, woda gotowana, nadzienie: 1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej, 1 cebula posiekana, 1 posiekany czosnek 2 łyżki smalcu, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka, olej i gorącą wodę – około 250-300 ml (zależy od mąki i wielkości

królestwo garów
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 176

miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam z burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone,  soczyste, sosu

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 141

pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym w ziemi, wyłożonym

królestwo garów
Kluski z tartych ziemniaków 284

zaproszenie firmy Europlant , w ramach spotkania promującego ziemniaka ! Oczywiście bohaterem każdego dania był ziemniak, różne odmiany ziemniaków.    Ziemniak pieczony w ceramicznym grillu, chłodnik postny – ocet, woda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek. Pieczony był ziemniak odmiany Regina - ziemniak sałatkowy. Śledzie i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada

królestwo garów