łatwe ok 2 h plus pasteryzowanie 15 minut ok 12-15 słoiczków po 250 ml Składniki: * 2 kg pomidorów - sparzyć i obrać * 4 czerwone papryki - usunąć nasiona * 3 duże cebule * 4 jabłka - obrać i usunąć gniazda nasienne * 1 paczka rodzynek 15 dag (można troszkę więcej) * 2 papryczki ostre lub łyżka ostrej papryki Marynata * 3/4 szklanki cukru (można więcej jeśli pomidory
sierotka maRysia w kuchniolbrzymim słoju - jednak szybko połowa z niego uciekła do naszych żołądków więc zdjęcie jest zrobione już po przełożeniu do ,,małego" słoika. Pomidorki wspaniale wyglądają zamarynowane z liśćmi pietruszki i cebulą! Te kolory.A smak - cudo. Słodko - kwaśne. Idealne do wszystkiego :-)! A najlepsze same :-D. Przepisu na nie nie zamieszczę gdyż sama ich nigdy nie robiłam a zasada mojego bloga jest taka
sierotka maRysia w kuchnipieprz, sól rozmaryn Do dzieła Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy boczek aby się troszkę wytopi (dlatego ja już nie dodaję oliwy z oliwek), dodajemy czosnek (można też cebulę) i delikatnie razem przysmażamy aby wydobyć smak czosnku. W miseczce mieszamy śmietanę z żółtkami, serem i przyprawami (Rozmarynu dodajemy małą szczyptę gdyż ma bardzo wyrazisty smak jednak do tego dania
sierotka maRysia w kuchniMakaron z brokułami. MAKARON Z BROKUŁAMI 30 minut dla 3 osób Składniki jeden nieduży brokuł podzielony na małe różyczki 250 ml 18 % śmietany szczypta cayenne 3 ząbki czosnku pół cebuli pieprz, sól łyżka startego parmezanu łyżeczka mąki makaron Do dzieła!!! Brokuła delikatnie obgotować - tak aby pozostał lekko twardy (lubię chrupiący). Na patelni poddusić pokrojoną cebulkę z posiekanym czosnkiem dodać
sierotka maRysia w kuchnimnie aktualnie nie dostępnej - więc wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną. Wydaje mi się, że rodzaj mąki ma tutaj drugorzędne znaczenie - najważniejsze jest nadzienie. I tak do czebureków dodałam mięso, cebulę i czosnek, do ruskich dodaje ser, mięte i ziemniaki tak tutaj postanowiłam zrobić miks warzywno, mięsno, przyprawowy. Najważniejsze w samosach są przyprawy bo jednak, co by nie było, to- zwykłe pierogi
sierotka maRysia w kuchniPASZTET Z CUKINII Składniki 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach 1 starta marchewka 20 dag sera startego na tarce o grubych oczkach pęczek natki pietruszki - drobno pociachanej 1 cebula pokrojona w kostke 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa - ja użyłam przyprawy do mięs po gruźińsku 1 łyżka wegety - u mnie ziarenka smaku 1/2 szklanki oleju 1 szklanka bułki tartej
sierotka maRysia w kuchnikości (osobiście tego robić nie umiem więc póki co nie zaprezentuję tej sztuki) pól kilograma mielonej łopatki pól kilograma mielonego karczku (poprosiłam Pana w sklepie aby mi zmielił) 2 cebule 2 jajka tymianek sól i pieprz 2 łyżki wódki ziele angielskie odrobina gałki muszkatałowej ząbek czosnku majernek 3-4 średnie winne jabłka igłę i nić kuchenną (taka gruba i biała
sierotka maRysia w kuchniduuuużo mniej czasu. POLĘDWICA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki jedna polędwiczka tak około 600 gram łyżka musztardy pieprz, sól 5 dag grzybów suszonych (u mnie podgrzybki i prawdziwki) 1 cebula około 300 g długich plastrów wędzonego boczku żółtko opakowanie ciasta francuskiego (mi starczyło jedno) majeranek olej Do dzieła! Dzień wcześniej moczymy grzyby (można to zrobić dwa dni wcześniej to wtedy farsz
sierotka maRysia w kuchnizamiast na talerzu układam ja na chlebie - ot tak - bo po co tyle talerzy brudzić ;-D Kanapki z kaszanką nie podaję dokładnych proporcji: kawałek kaszanki ogórek kiszony musztarda cebula chleb Do dzieła! Kaszankę wysypujemy z kiszki na patelnię i dusimy z cebulką pokrojoną w grube talarki aż ta stanie się miękka. Gdy nasze danie będzie już mięciutkie i gorące wrzucamy
sierotka maRysia w kuchnisłoiki - wyszedł przepyszny intensywnie warzywny o pięknym pomarańczowym kolorze. Niesamowitego aromatu dodały mu też przyprawy. Warzywno - pomidorowy sos na zimę 4 kg pomidorów lima 3 jabłka 5 dużych cebul 2 duże czerwone papryki 1 duża główka czosnku 2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1/4 selera 1 papryczka chili (można więcej) 3 łyżki oleju 60 ml octu winnego Przyprawy: 10 łyżek
sierotka maRysia w kuchniprzystawek: 12 ostryg woda z wnętrza ostryg 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany lub creme fraiche 100 ml cydru Somersby o smaku limonki i białego bzu kawałek białej części cebuli dymki pieprz do smaku Wykonanie: Ostrygi przygotować i otworzyć według tych wskazówek Nagrzać piekarnik z funkcją grilla do 180*C Małym rondelek z przecedzona wodą z ostryg ustawić na ogniu
Sztuka gotowania w/g Samiryużyłam serka mascarpone nie jest konieczne wzbogacenie go śmietanką czy jogurtem. Samo mascarpone sprawia, że jest niezwykle kremowy. Składniki: 1 zielony ogórek 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 1 cebula szalotka pęczek koperku sól pieprz 250 g serka mascarpone Przygotowanie: Ogórka, papryki i szalotkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone. Następnie dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy
Taste TherapySKŁADNIKI: 500 gram Mięsa Wołowego 250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego 2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy
Gotowanie Patkicukru i ponownie mieszamy. Czekamy chwilę, aż drożdże zaczną reagować. 2. W międzyczasie kroimy sobie składniki na pizzę - w zależności, co kto lubi np. pieczarki, ogórek kiszony, pomidor, papryka, cebula, brokuł, kukurydza, ananas, rucola itp. 3. Do wody z drożdżami wsypujemy mąkę, dolewamy olej oraz dodajemy sól. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto za bardzo się klei, to dosypujemy trochę mąki
Bananowe PoleWeek za 39zł osoba to na prawdę byliśmy w szoku. Jedzenie the best do tego ogromne porcje, tak naprawdę najadłam się przystawką którą był tatar wołowy z marynowanymi kurkami, cebulą i przepiórczym jajem. Daniem głównym były pyzy z mięsem w sosie z boczniaka, a na deser zaserwowali budyń waniliowy z wodą różą - tylko nie myślcie, że nie dałam rady, zjadłam
Niezły Młynek