półwytrawnego 400 ml gorącego bulionu warzywnego 2 płaskie łyżki startej skórki cytrynowej duża szczypta cukru szczypta suszonego estragonu szczypta soli szczypta białego pieprzu 45-50 g sera brie, camemberta lub innego miękkiego z białą pleśnią, najlepiej o lekko grzybowym aromacie, porwanego na mniejsze kawałki lub pokrojonego w grubą kostkę UWAGA: Przez cały czas przygotowywania risotta nie przestajemy mieszać potrawy! Smażymy
Kuchnia PrezydentowejTroszkę pozazdrościłam szczęśliwym posiadaczom ogródków i też sobie pogrillowałam na kuchennym stole :) Składniki na dwie osoby: 2 garście mieszanki sałat 2 camemberty naturalne 120 g 2 nieduże gruszki sok z cytryny 4 łyżeczki żurawiny do mięs olej do posmarowania rusztu Wykonanie: Rozgrzałam elektryczny grill. Ruszt posmarowałam niewielką ilością oleju. Gruszki opłukałam, osuszyłam, przekroiłam na pół, usunęłam gniazdo nasienne. Każdą połówkę
Kuchenne zapiski Edytyjeśli czegoś nie da się zrobić to potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie - przyjdzie i to zrobi. Otóż tym kimś okazała się być Madzia! Wykręciła takiego smażonego camemberta, że myślałem, że się z radości kopytkami nakryję! :) To był właśnie ten smak, smak dzieciństwa! Jadłem i delektowałem się każdym kęsem, bo nie wiem, czy kiedyś znowu to się powtórzy
Marder&Marder Manufacturejuż ciasto nam wyrośnie i ułożymy je na natłuszczonej blasze to smarujemy je sosem beszamelowym ( przepis tutaj ). A potem posypujemy drobno startym serem pecorino , na to pokrojony w plastry camembert i lazur wszystko posypane startym serem gouda . Po prostu genialna serowa uczta! Z początku myśleliśmy, że taka ilość sera spowoduje, że pizza będzie mdła, ale wcale tak nie było. Polana
Marder&Marder Manufacturedodatki do bułki możemy użyć: - 80 g czarnych grubo pokrojonych oliwek - 100 g boczku pokrojonego w kostkę i zrumienionego na patelni - 80 g startego sera gruyère - 120 g sera camembert pokrojonego w małą kostkę - 100 g kiełbasy chorizo, drobno pokrojonej - 80 g suszonych pomidorów, drobno pokrojonych - 80 g drobno potłuczonych orzechów włoskich - 1 kopiasta łyżka sproszkowanego curry Smacznego! Przepis zaczerpnięty
Marder&Marder ManufactureMoja ulubiona ryba, bardzo ładnie wygląda w towarzystwie kolorowych dodatków :) Uwielbiam<3 Składniki: 150g wędzonego łososia mała cebula żółta papryka pomidor główka sałaty ser pleśniowy (u mnie camembert ok 120g) ok 20 ml oliwy pietruszka, bazylia, papryka ostra w proszku, sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Paprykę, pomidora i cebulę pokroić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki
ChilliJemyFajna na przekąskę :) Słodki smak owoców przełamuje gorzkawa rukola :) Pycha :) Składniki: kiść białych winogron jedna nektarynka jedna gruszka kilka liści rukoli ok 100g sera pleśniowego (mój camembert z ziołami) pieprz sos vinegret (przepis ---> TUTAJ ) Przygotowanie: Rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w plasterki, winogrona przekrajamy na pół, a brzoskwinie i ser pleśniowy w kwadraty. Owoce i ser wykładamy
ChilliJemyFajna na przekąskę w pracy, ale również na wczesna kolację w domu lub lekki obiad. Składniki: 150g wędzonego łososia (u mnie z czarnym pieprzem) 100g sera pleśniowego camembert 100g sera Feta czerwona papryka 150g szpinaku świeżego Baby pieprz oliwa pół łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy.Wykładamy na talerze. Paprykę kroimy w plastry
ChilliJemyfajną knajpkę SOFA cafe&lunch serwującą głównie placki, już tylko po zerknięciu na menu wszystkie jednogłośnie stwierdziłyśmy, ZOSTAJEMY! :D moje: placki z batatów z sosem, gruszką i camembertem/ sosem i wędzonym łososiem koleżanki: placki z cukinii smażone z łososiem z sosem/ placek z kaszy gryczanej z kozim serem i sosem malinowym (inna miała prawie te same
More food, love and dreamssłone) Placki cukiniowe z camembertem*, z miodem i truskawkami *w środku Słone placki, z nutą słodyczy, mistrzostwo ^^ Zdziwił mnie ten dwu dniowy wyjazd.. i to pozytywnie. Nie sądziłam, że moja klasa w ten sposób może ze sobą rozmawiać.. żartować i ogólnie współgrać ze sobą. Wyjazd więc jak najbardziej genialny i może kiedyś nawet do powtórzenia? Tymczasem idę
More food, love and dreamsZapiekanka wiejska Zapiekany camembert Zapiekanka drwala Bogracz Gulasz cygański
Passions hobbies lifepowstały pizzerinki na cieście z brokuła. Taka forma bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;) Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka kilka pieczarek 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki kukurydza z puszki 10 plasterków szynki Szklanka
Czerwona PorzeczkaNietypowe połączenie... ale jakie smaczne! Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej, 1 szklanka mleka, 2 serki camembert, 4 łyżki masła, 1 cebula, 1 jajo, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, natka pietruszki. Wykonanie: Wątróbkę zalać mlekiem na pół godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić cebulę, dodać odsączoną wątróbkę, posypać 1 łyżką mąki i obsmażyć na złoto
Tradycyjna Kuchniamogłam się przełamać, żeby jednak spróbować. W końcu nadszedł moment, w którym stwierdziłam: "ok, jestem gotowa na kolejną próbę". Zdjęcie na fb mojej przyjaciółki, przedstawiające tartę z camembertem i szparagami wyglądało tak pysznie, że postanowiłam zrobić swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka
W poszukiwaniu inspiracjiSmażony na złoto, panierowany camembert jest dobrą propozycją na bardzo szybki i smaczny posiłek. Aby przygotować to danie potrzebny jest minimalny nakład pracy oraz umiejętności kulinarnych. Warto zawsze mieć go w lodówce i wykorzystać, gdy czas goni. Jeżeli podamy go z pieczonymi ziemniakami i surówką okaże się sycącym obiadem. Świetnie komponuje się również z konfiturą żurawinową
Milion Smaków