naprawdę łatwo i jest pyszna! Świetnie sprawdziła się jak przekąska podczas oglądania niedzielnych meczów finałowych :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g pieczarek kilka plastrów sera camembert garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 60 ml mleka 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka oleju białko do posmarowania ciasta Wykonanie: Pieczarki obrać(...)zawinąć brzegi ciasta tak, by powstała okrągła tarta. Następnie wymieszać mleko, jajko i śmietanę - doprawić solą i pieprzem - i ostrożnie polać farsz masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć plastry sera camembert i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Uprzedzam, że masa może wylewać się poza ciasto, więc lepiej żeby foremka była większa i miała wyższe brzegi. Brzegi ciasta posmarować białkiem
Pasja Smakuprzygotowanie to około 25 minut, czas w jakim znikają z talerza to mniej niż 5 minut. :) SKŁADNIKI: 10 dużych pieczarek 1 szalotka 1/3 strąka czerwonej papryki 1/2 sera Camembert 2 łyżki słonecznika (łuskanego) 2-3 łyżki startego żółtego sera ( najlepiej ostrego ) 1 łyżka oliwy ziarenka smaku ziołowe sól, pieprz A jak to zrobić: Na rozgrzaną patelnię wysypać słonecznik(...)papryką, a następnie podsmażyć na oliwie doprawiając solą i pieprzem. Do tak przygotowanego farszu dodać podprażony słonecznik i całość wymieszać. Na spód każdego wydrążonego dołka w pieczarce pokroić Camembert, przykryć farszem i posypać startym żółtym serem. Piec w nagrzanym piekarniku 160 - 170 stopni 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło
Kuchnia w opałachmoich bardziej trafnych inwestycji kuchennych. Uwielbiam grillowane warzywa, które zachowują swoją chrupkość, czyli to co lubię. Dzisiaj zapraszam na szybką i smaczną przekąskę. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 ser camembert 1 papryka 2 łyżki drobno pokrojonego pomidora sól kolorowy pieprz oliwa świeże oregano A jak to zrobić: Cukinię pokroić w plastry około 1 centymetra i lekko posolić. Odstawić(...)minut. Paprykę pokroić na kawałki. Patelnię grillową delikatnie natłuścić oliwą i rozgrzać. Ułożyć plastry cukinii i paprykę, grillować z dwóch stron. Gdy cukinia będzie lekko miękka, ułożyć plastry camemberta i zostawić na patelni, do momentu, aż ser się zacznie rozpuszczać. Warzywa przełożyć na talerz, posypać drobno pokrojonym pomidorem i oprószyć kolorowy pieprzem. Udekorować świeżym oregano i podawać
Kuchnia w opałachgarście rukoli, 1 łyżka soku z cytryny, ok. 20 zielonych oliwek, oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico, sól himalajska do smaku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 100 g sera camembert, 1 łyżka sezamy czarnego, 6 łyżek kuskusu, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, ponadto: pomidorki koktajlowe, rukola w całości. Przygotowanie: Rukolę, oliwę z oliwek(...)papryczkę chili i ponownie miksujemy. Mięko z indyka myjemy i rozbijamy jaka najcieniej. Męeso smarujemy rozdrobnioną rukolą, następnie po długości (w jednej linii) układamy oliwki i ser camembert pokrojony w paski. Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli związujemy). Czynność
Moniki Smakołykiłyżeczka cukru sól i pieprz do smaku łyżka oliwy z oliwek do smażenia Dodatki do pizzy: czerwona cebula camembert parmezan szynka prowansalska Sos Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów. Doprawić i wymieszać(...)niego okrąg o grubości ok. 1 cm. Podpiec w piekarniku przez ok. 30-35 minut. Po wstępnym pieczeniu rozsmarować na cieście sos, wysypać starty ser, wyłożyć szynką , camembertem i cebulą. Na koniec posypać całość parmezanem i raz jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 5 minut - składniki się podgrzeją, a ser rozpuści. Od razu ostrzegam pizza jest pyszna
Cukier&Pudermini-mini dla dziecka zużyłam: 6 jajek 2 łyżki bułki tartej 3/4 żóltej papryki cebulę salami (ok. 10 plastrów pokrojonych na plastry) dwa szparagi z zalewy dwa pomidory ser camembert sól, pieprz, papryka 2 łyzeczki masla Ubilam jajka (tzn. robot ubił) na puszysta pianę, w międyczasie poddusiałm cebulkę z papryką na patelni, żeby nie były zbyt trwarde. Dodałam do masy(...)bułkę tartą, cebulkę i paprykę, sół i pieprz. Rozgrzalam dwie patelnie, roztopiłam po lyżeczce masła, wylalam ubite jajka z częścią składników. Pozostałe, tzn. salami, pomidory w kawałkach, szparagi i camembert rozlożyłam na wierzchu. Patelnie stały na średnio rozgranej płycie z omletami ok. 7-10 min. Było dużo, pysznie i baaardzo syto :) Czytaj więcej
bistro mamaDanie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Pozdrawiam :) Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 2 świeże gruszki rukola migdały ( posiekane) ser camembert naturalny oliwa z oliwek redukcja balsamiczna 2 szklanki czerwonego wina 1 szklanka wody świeży rozmaryn 4 goździki szczypta cynamonu 3 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE gruszek: Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki(...)fioletowy kolor. Ugotowane odstawiamy do wystygnięcia. PRZYGOTOWANIE i podanie: Na patelni prażymy posiekane migdały. Na talerzu układamy porcję świeżej rukoli. Na niej wykładamy nasze gruszki w czerwonym winie. Ser camembert kroimy w trójkąty i układamy na rukoli. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i polewamy redukcją balsamiczną. Na końcu posypujemy prażonymi migdałami. Smacznego
kulinarnyJaboczek. Ja wolę jednak wersję bez mięsa ;) Składniki: 3-4 duże ziemniaki najlepiej gatunku winiety 1 op. szpinaku świeżego albo mrożony w liściach 1 puszka pomidorów 2 serki camembert 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w łupinach następnie obieramy ze skórki i przedzielamy na połówki. Szpinak podsmażamy z rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy(...)solą i pieprzem. Na ziemniaki układamy kolejno: po 1 łyżce szpinaku, plaster pomidora z puszki, plaster camemberta oraz łyżeczkę kaparów. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez około 20 min. zapiekane ziemniaki
Bon Appetit Małgorzatyktóre zawsze trzymam w zamrażalniku w pogotowiu. Idealne na przygotowanie czegoś zaskakującego smakiem dla niespodziewanych gości. Dodatek różnych serów, które znajdziecie akurat w swojej lodówce (u mnie cheddar, camembert, danish blue oraz feta), świetnie komponuje się ze słodką konfiturą, a tymianek potęguje smakowe wrażenia. Z powodzeniem można użyć również ciasta kruchego, które koniec końców bardziej polecam, ale jeśli zależy(...)cebuli zainspirowała mnie Bea . Składniki (na 4 tarteletki): 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu ) 50 g cheddara, startego 50 g camemberta, pokrojonego na kawałki 50 g danish blue, pokrojonego na kawałki 50 g greckiej fety, pokruszonej łyżeczka suszonego tymianku Przygotowanie: Formy na tarteletki posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim
Food Squaremniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest pyszna! Składniki: Ciasto na pizze(...)czerwonej cebuli: 250 g czerwonej cebuli 50 g cukru 50 ml octu balsamicznego 200 ml czerwonego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny gałązka tymianku łyżka oliwy sól Dodatki: ser camembert orzechy pekan kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Konfitura z czerwonej cebuli: Cebulę kroimy w pióra. Rozgrzewamy głęboką patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy, żeby była miękka. Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając
Smakowity Blog Kulinarnyminut Porcje: 2 Składniki: • 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą, • 100 g sera Camembert, • Mała dynie Hokkaido, • 1 gruszka, • 125 g wędzonego łososia(...)stopniach. 2. Nadzienie: Gruszkę pokroić w plastry, każdy posmarować papryczką przeciętą na pół, skropić sokiem z cytryny. Łososia podzielić na małe kawałki. W misce zmiksować jajo, serek Almette i Camembert. 3. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry gruszki, posypać grubo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
SzczyptaSmaQkuchni. Będzie zupa brokułowa, tym razem miksowana na krem. Zupełnie inna, jak w moim pierwszym poście. Składniki: duży brokuł łyżeczka kurkumy łyżeczka curry sól pieprz 3 ząbki czosnku camembert (opcjonalnie) kiełki brokuła (opcjonalnie) pestki dyni (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Tak naprawdę ile kucharek tyle przepisów na kremy. Zazwyczaj podsmażam cebulę, zalewam wodą i dodaje włoszczyznę i ziemniaki, dziś jednak byłam(...)gotowałam kilka minut pod przykryciem. Kiedy brokuł jest miękki blenduję, podlewam dwoma chochlami wody, w której się gotowały, dodaję czosnek i miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Podaję z camembertem, posypane kiełkami i pestkami dyni oraz pieczywem z masełkiem czosnkowym
pieprzny smaczeknadzieniem, dzięki czemu są idealne zarówno na niekonwencjonalny deser jak i przystawkę lub lekką kolację :) Składniki: jabłka pomidory suszone (po jednym na jabłko) min dwa rodzaje serów pleśniowych, np. camembert, gorgonzola,.. skórka pomarańczy orzechy (np. laskowe, ziemne, włoskie) miód tymianek Wykonanie: Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, wycinamy ogonek i pozbywamy się gniazda nasiennego przy pomocy łyżeczki do melonów lub noża, uważając(...)naczynia żaroodpornego, w którym będziemy je piec. Do każdego z owoców dodajemy odrobinę otartej z owocu skórki pomarańczy, a następnie wkładamy po kawałku kilku rodzajów sera. Ja użyłam camemberta i lazura. Następnie do każdego jabłka wkładamy gałązkę tymianku, na wierzch kładziemy kawałek pomidora suszonego w oleju i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Pieczemy w ok 200 stopniach do miękkości :) Podajemy z odrobiną
Taste Of My Dayczosnku, 1 filet z kurczaka, 150 g pieczarek, 1 cebula szalotka, 150 ml śmietany 30%, 10 g sera żółtego (wędzony radamer), 60 g sera kremowego śmietankowego, 30 g sera camembert, 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: mięso, pieczarki myjemy i suszymy. Filet, pieczarki, cebule(...)całość zagotowujemy ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy ugotowany makaron na al dente i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Makaron w sosie podajemy z płatkami sera camembert i pokrojonymi na mniejsze kawałki listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym. Smacznego
Moniki Smakołyki