szklanka mąki krupczatki szczypta soli 85g zimnego masła 1/4 szklanki zimnej wody na kisz 1 jajko 100ml śmietany 18% szczypta soli szczypta pieprzu pozostałe składniki 2 gruszki połowa sera camembert 2 garście orzechów włoskich 3 gałązki świeżego tymianku dodatkowo forma na tartę masło do wysmarowania formy papier do pieczenia folia spożywcza miska na kisz ubijaczka Sposób przygotowania: Mąkę, sól
W kuchni wieczorempory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków. Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów. Składniki: -szpinak baby -brzoskwinie w puszce -normandzki camembert -papryka czerwona, konserwowa obrana -oliwki zielone -orzechy włoskie zgniecione w moździerzu -dwa jajka ugotowane na twardo -oliwa -ocet cydrowy -sól, pieprz Na umyty i osuszony szpinak wykładamy kolejno paprykę, oliwki
BaRepasmenu sylwestrowego z poprzedniego roku. Galaretki drobiowe Tartaletki ze szparagami i kabanosami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Grzanki z figami i serkiem Imbirowe parówki w cieście piwnym Smażony camembert z żurawiną Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka makaronowa z szynką i pomidorami
Pasja Smakuwykwintną sylwestrową przekąskę. U mnie w wersji wege - bez wędlin, ale jeśli tylko macie ochotę.. :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. kawałek sera gorgonzola kawałek sera camembert kilka mini kulek mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka żurawiny garść orzechów włoskich mała kiść winogron (zielonych i/lub czerwonych) kilka suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy) 1 gruszka (obrana i pokrojona w plastry) kilka
W kuchni KatieSkładniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 serek śmietankowy 1 ser camembert (u mnie ziołowy) szczypiorek oliwa z oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie Bakłażan i cukinię kroimy w cienkie plastry, solimy, pieprzymy, smażymy je chwilę z obu stron na rozgrzanej oliwie najlepiej na grillowej patelni. Serek mieszamy z solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i ze szczypiorkiem. Każdy
Bon Appetit Małgorzatymięsa) por - zielona część kilka pomidorków koktajlowych i mała kalarepka pół młodej cukinii sól, pieprz oliwa do smażenia składniki na sos: 150 ml śmietany 2 jajka różne sery np: - camembert - gorgonzola - mozzarella - żółty ser natka pietruszki albo bazylia Warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy, kroimy w plasterki albo w kostkę i podsmażamy a potem chwilę dusimy w odrobinie wody
Bon Appetit Małgorzatyjest to oryginalny, meksykański przepis. jedynie moja wersja na ten dip Wczesniej robiłam guacamole z ogórkiem konserwowym i pomidorami: przepis Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 ser camembert świeża kolendra (ewentualnie bazylia) zielone oliwki - 1 słoiczek 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny lub sok z 1 limonki. Przekrawamy awokado wzdłuż. Wydrążamy pestkę (możemy ją wsadzić do ziemi i czekać
Bon Appetit Małgorzatyosób): 800-900g kiełbasy (u nas normalna, wędzona) 1 kg ziemniaków 1 ząbek czosnku 1 cebula 2*szklanki wody 1 x ser Vacherin Mont d’or* (może być Camembert ) 1 szklanka białego wina wytrawnego mieszanka sałat + sos vinaigre Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Cebulę podsmażamy na dużej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki
Kitchens AlphabetSzpinakiem i Sosem Beszamelowym - Składniki: Ok. 15 płatów lasagne (ok. 300 g) ok. 150 g żółtego sera do zapiekania (łatwo się topiącego) 100 g sera pleśniowego "Blue" ewentualnie "Camembert" Sos Szpinakowy: 600 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) duża cebula 5 dużych ząbków czosnku ok. 2 łyżki masła gałka muszkatołowa w proszku pieprz sol Sos Beszamelowy: 2 szklanki mleka
Słodka StronaNajlepszy smak osiąga po trzech miesiącach dojrzewania. Oryginalny produkowany jest w Szwajcarii ,ale również bardzo popularny we Francji. Bardzo dobrze sprawdzają się też inne np. ser halloumi, gorgonzola czy camembert. Lekko rozpuszczone podaje się tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami, ale podajemy też grzankami, owocami, warzywami i wszystkim na co mamy apetyt. Ser raclette po podgrzaniu w tradycyjnym piecyku
Kulinarny karnet Christopheranastępnie usmażyć na patelni grillowej (po 2-3 minuty z każdej strony). Sałatka z buraczków na rukoli: 2 średniej wielkości buraki (gotowane lub pieczone) 2 garści rukoli kilka plasterków camemberta lub innego sera pleśniowego łyżeczka ziaren czarnego sezamu Vinaigrette musztardowy: 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu 50 ml oliwy z oliwek starty drobno ząbek czosnku
Food Squareosób ale przyznam się szczerze, że wszystko zjadałam sama :-) Składniki : 3 średniej wielkości ugotowane lub upieczone buraczki czerwone 2 garście rukoli 2 serki pleśniowe typu camembert 3 łyżki pestek dyni lub orzecha włoskiego Sos: łyżeczka musztardy łyżeczka miodu łyżka ostu balsamicznego szczypta soli 3 łyżki oliwy lub oleju dobrego gatunku ( może
pieprzny smaczekcukiniowe muffiny z żurawiną, camembertem i miodem Sernik najlepiej piecze się w nocy. Rano natomiast muffinki. Może trochę dziwne dla niektórych, boo cukinia? Bo miód do tego? Dla mnie normalne, choć kiedyś nawet bym się na nie spojrzała
More food, love and dreamsłyżki bułki tartej, 2 łyżki białego sezamu, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ¼ papryczki chili, 4 łyżki sera camembert topionego, świeże oregano, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso
Moniki SmakołykiKtóż winem czerwonym raczyć się nie lubi? A co do wina? U nas zwykle sery... camemberty, pleśniowe, dojrzałe i dojrzewające, czasem niezłe śmierduchy :) Poszukujemy i odkrywamy. Ostatnio trafił nam się strzał w dziesiątkę, więc stwierdziliśmy, że warto się takim trafem podzielić. Dostępny w Biedronce przy okazji ostatniej akcji z winami portugalskimi ser Saloio Gourmet - dojrzewający z mleka krowiego, koziego
Delicious Titbits