Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) Pulled pork czyli wieprzowina z wolnowaru. To amerykański sposób przygotowywania wolnogotowanej wieprzowiny – równie popularnej co burgery. Wieprzowina z wolnowaru, to jedno z moich ulubionych mięs duszonych. Nadaje się do zjedzenia na obiad z ziemniakami i warzywami, ale też na kanapce. Ostatnio zrobiłam je z nowymi przyprawami i okazało się to strzałem
Kuchnia na wzgórzuprzyszła kolej na naszą ulubioną sałatkę szwedzką. Ogórki pokrojone w plastry w charakterystycznej słodkawej zalewie octowej, bez niepotrzebnych dodatków, oprócz gorczycy to smaczny dodatek nie tylko do kanapek i burgerów. Robiłam ją po raz pierwszy, kierując się raczej własną intuicją i przepisami egzystujacymi już w blogosferze, a właściwie jednym przepisem, modyfikowanym na różne sposoby. Sałatka jest tak samo pyszna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dopraw. 7. Wymieszaj rękoma masę. Formuj w miarę równe kotleciki. 8. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Piecz 20 minut. Obróć je. Piecz kolejne 5-10 minut. Burgery podałam z bułkami posmarowanymi pesto z rzodkiewki, awokado,sałatą,pomidorami malinowymi, rzodkiewką, ogórkiem małosolnym lub zielonym. Jako sosu użyłam majonezu. Posypałam płatkami chili i pieprzem cytrynowym. Zapakowałam w torebki śniadaniowe
Fiolka w kuchniobieraniu ziemniaków on zna się lepiej. Stąd przepis ląduje w kąciku P. (uległam, niech stracę :D) Następne w kolejce do kącika P. będą (z tego co rzeczony zeznał) burgery . A dzisiaj kolejna część Kodeksu Logiki Kobiecej... część poprzednia TUTAJ . Dział II Kobieta a reszta świata (...) Rozdział 1. Kobieta a druga kobieta art.11 §1 Z zastrzeżeniem art.11 §2 i art.108a Kobieta
Fiolka w kuchnispacerem po najbardziej hipsterskich miejscówkach niegdysiejszej stolicy), ale możecie spróbować zrobić je, gdziekolwiek mieszkacie. Nigdy, ale to nigdy, nie sięgajcie natomiast po jego zjedzeniu po maczankę , czyli małopolskiego „burgera” z marynowanej karkówki, podanego z purée z białej fasoli i gruszki oraz z aronią. Zjecie ją z łakomstwa, bo też jest pyszna, a potem będziecie trawić do południa dnia
GRUBY WAŁEKKlopsiki z cukinii, kto ich nie lubi! Kotlety z cukinii czy burgery z cukinii , cukiniowe placki , pasztet z cukinii …jest naprawdę wiele sposobów na wykorzystanie cukinii nie mówiąc już o słodkich cukiniowych wypiekach . Klopsiki z cukinii przyrządzam różnie, jednak zawsze odcedzam cukinię z nadmiaru wody. Klopsiki są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Delikatne w smaku idealnie
codojedzeniaoliwą ziołową Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym lody... idealnie kończyły mięsne obżarstwo :) zdjęcie z MISZCZYNIĄ, takie zaległe z finału :) W ramach pożegnalnego prezentu otrzymaliśmy "Wielką Księgę Wołowiny", steki z rostbefu QMP oczywiście, ustrojstwo
Dzieje kuchennej Wiewiórysurówkę można na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie do obiadu. Ale tak naprawdę robię ją w innym przeznaczeniu. Surówka świetnie sprawdzi się do wszelakich wrapów, domowych burgerów i innych tego typu wariacji. Smakuje nawet w toście. A zimą organizm szuka właśnie czegoś w takiej postaci. Latem mamy mnóstwo warzyw a zimą ich pragniemy, warto więc mieć
Poezja Smaków - blog kulinarnyResztę zmiksujcie lub przetrzyjcie przez sito. Możecie go zamrozić w porcjach i używać kiedy będzie potrzebny jako sos pieczeniowy- do wzmocnienia smaku mięs duszonych czy gotowanych. Przy robieniu „redneck burgerów” z ciągniętą wieprzowiną i surówką coleslaw , posmarujcie tym sosem przekrojone bułki. Połóżcie na dolnych połowach bułek po dużej porcji mięsa wymieszanego z sosem BBQ i delikatnie zapieczcie pod górną grzałką
Karo in the Kitchensierpnia na Stadionie Narodowym w Warszawie odbędzie się Festiwal Food Trucków i 2 Mistrzostwa Burgerowe. Zostałem sędzią Mistrzostw i będę miał przyjemność zjeść 20 burgerów i je oceniać :) Na Błonia Stadionu Narodowego zjedzie się 80 Food Trucków, czyli będzie to największy zlot "jadłowozów" w historii. Dla Was też mam niespodziankę z okazji tego wydarzenia :) Od organizatora Żarcie Na Kółkach
Parowar Facetabrykach, wioząc prawdziwe skarby zamknięte w swych bagażnikach. Wiodąc na pokuszenie Wrocławianom głodnym, przygotowali ucztę w stylu dogodnym. Każda furgonetka wyposażona obficie prezentowała się znakomicie. W jednym wozie same burgery, w drugim inne, wegańskie bajery. Kusząc zapachami, spędzały mieszczuchów, gotując dary godne ich wygłodniałych brzuchów. Wśród sutego jadła, lało się piwo, od rzemieślników warzone leniwo. Każdy łakomczuch wyszedł najedzony, łapiąc
Food SquareMuszę przyznać, że Hońka stała się fanem domowych burgerów. I to 100% racja, że kto raz spróbuje takich prawdziwych hamburgsów, z prawdziwym kotletem i ulubionym sosem - to już nigdy nie zapragnie zmiany. Chyba już to pisałam. Tak więc wróćmy do sedna tego wpisu. Tutaj chodzi o bułę. Może gra drugoplanową rolę, ale bez niej całe burgerowe przedstawienie by nie miało
Karczma Honoriettyrazem wpis nie będzie posiadał konkretnego zestawu składników i metodyki przyrządzania "krok po kroku". W przypadku burgerów, chyba jest to zdecydowanie element zbędny. Najpierw musimy się zastanowić, co w takiej bule, poza kotletem (z dobrej jakości wołowiny lub po prostu wołowiny, bez żadnych dodatków/konserwantów/glutaminianów sodu/mąki/skrobi etc.) chcielibyśmy zastać. Czas smażenia kotletów, zależy od tego
Karczma HonoriettyJeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko na kanapki jako chrupiący dodatek do wędlin i past, ale także do domowych fast foodów: takich jak burgery czy hot-dogi. Za jednym posiedzeniem potrafimy zjeść z mężem niemal cały słoiczek, dlatego na zimę będę musiała uzupełnić zapasy – za szybko znikają. Ogórki w zalewie curry
Poezja smakukuchni amerykańskiej, śródziemnomorskiej, tajskiej, meksykańskiej, tybetańskiej czy indyjskiej. Tradycyjnie poleje się zimne piwo rzemieślnicze. Różnorodność serwowanych potraw zapewni kulinarną satysfakcję weganom, wegetarianom oraz mięsożercom. Nie zabraknie sycących burgerów, orzeźwiających lemoniad, chrupiącej, treściwej chimichangi, prywaciarskiej kaszanki z przydziału, kompotu spod lady i nowości, wartej nieumiarkowanego picia czyli Bubble Tea. Dzięki kreatywnej kuchni, skosztować będzie można odważnych i niebanalnych połączeń opartych
Food Square