buraki - 8865 przepisów (strona:457/591)

Sernik waniliowy z malinami (bez glutenu, cukru białego) na urodzinki 113

wanilia w paście lub mielona Beza na parze -3 białka -150g ksylitolu zmielonego na puder -szczypta soli Dekoracja -malinowa czekolada lub zwykła (lub biała roztopiona z proszkiem z buraka) -maliny lub inne owoce oraz dowolne ciasteczka (u nas akurat Oreo, można wybrać ulubione) SPÓD KAKAOWY 1. Kakao i mąkę kokosową wymieszać. 2. Olej kokosowy i ksylitol rozpuścić

Candy Pandas
Food pairing – food & whisky 117

dobrana para. Hummus z mango na grzance. Dobrane do Kamiki Blended Malt Whisky. Krewetka z pomarańczą. Zdecydowany nr 2. Zagrało pięknie z Omar Bourbon Cask Single Malt Whisky. Pieczony burak z rabarbarem i fetą. I numer trzy. Zagrało z Omar Sherry Cask Single Malt Whisky. Wielkie uff na koniec. Przystawki wyglądały wspaniale i tak samo smakowały. Nie obeszło się

Kucharzyca
Domowy sznycel z frytkami 145

Domowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z botwinki z feta 103

Pora na botwinkę. Tej królowej wiosny nie może zabraknąć na naszym wiosennym stole. Na szczęście jest nadal w normalnej cenie, nie poszybowała jak niektóre warzywa, więc

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placuszki z ricottą i truskawkami 168

Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka ze słonecznikiem i niebieskim serem 137

200g   jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - 2 ząbki czosnku Jogurt, majonez oraz rozgnieciony czosnek dokładnie ze sobą mieszamy. SKŁADNIKI: - 120g niebieskiego sera pleśniowego - 50g prażonego słonecznika - max sałat (burak czerwony, sałata zielona, endywia frisbee) - ½ papryczki habanero - 1 pomidor - 70g zielonych oliwek - 450g filetu z kurczaka - 2 łyżki oleju Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie

Związek na patelni
Drożdżowe łódeczki z botwinką a'la tureckie Pide 96

W tym daniu połączyłam kuchnie dwóch krajów ponieważ drożdżowe pide to kuchnia turecka, natomiast botwinka to nasze polskie cudo. I tak oto zajadaliśmy przepyszne łódki tureckie

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti bezglutenowe z pesto z mięty i pietruszki ze szparagami 139

padano, parmezan, sól do smaku, 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: garść dużych zielonych szparagów ok. 6 szt., pieprz młotkowany z kolendrą, sól do smaku, makaron spaghetti bezglutenowy z burakiem, pęczek szczypiorku, 1 łyżka oleju, płatki sera. Przygotowanie: pesto: W moździerzu rozcieramy czosnek, dodajemy pestki dyni, listki mięty, pietruszki całość dokładnie rozcieramy. Dolewamy olej, dodajemy ser i jeszcze raz całość

Moniki Smakołyki
Gnocchi ze szparagami i tymiankiem 112

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. W zależności od rodzaju bazą mogą być ziemniaki lub warzywne puree (dynia, burak, brokuł). Smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka, choć są bardziej miękkie i delikatne. Ja postawiłam na klasykę, czyli gnocchi z mąki i ziemniaków. Pomyślałam, że do szparagów będą pasowały idealnie. Do tego delikatny sos z parmezanem. Pełnia szczęścia. W przepisie jest również

wiecejwarzyw.pl
Sałatka z pieczonym batatem 113

Wasze pytania – post nie jest sponsorowany, ja po prostu lubię tą markę! Zapraszam do wszystkich moich  przepisów na sałatki .  Polecam Wam także: –  sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem –  sałatka gyros –  sałatka cezar z kurczakiem –  sos do sałatki –  pieczone faszerowane bataty –  sałatka z pieczonym kalafiorem –  sałatka z gruszką i gorgonzolą

nietylkopasta.pl
Owocowy puchar z ananasem,kiwi i płatkami pełnoziarnistymi 134

łyżki wiórków kokosowych  1 łyżka soku buraczanego  świeża mięta Wykonanie :  1. Ananas kroimy na dość grubą kostkę i odstawiamy. Wiórki kokosowe łączymy z sokiem z buraka . Etap ten można pominąć i użyć zwykłych białych.  2. Kiwi kroimy w kostkę. Deser układamy warstwami wykładając do szklanek: płatki, ananas, kiwi, jogurt, wiórki i tak do wyczerpania składników. Dekorujemy

vaniliowoczekoladowa
Chłodnik litewski z botwinką i kwaśną śmietaną 168

Chłodnik. Idealny nie tylko w cieplejsze dni. Z botwinki gotowanej na rosole, z dodatkiem kwaśnej śmietany, rzodkiewką i ogórkami. Doprawiony czosnkiem i świeżym koperkiem. Bardzo aromatyczny

Kraina Miodem Płynąca
Hummus 130

Hummus to rewelacyjny dodatek do pieczywa, chrupiących placków tortilli czy surowych bądź grillowanych warzyw. Można wzbogacić jego smak o inne dodatki. Świetnie sprawdzą się tutaj np. burak, papryka wędzona, awokado, suszone pomidory, kurkuma czy ulubione zioła. Ja tym razem przygotowałam go w klasycznej wersji.  Składniki  na średnią miseczkę hummusu: 1 szklanka gotowanej cieciorki 2 łyżki wody 2 łyżki

Ze smakiem i z pasją
Magnifica – restauracja ukryta wśród drzew – Kraków 98

towarzystwie chałki, z majonezem miodowo -cytrynowym. Porządny kawałek koziej rolady, rozpływający się w ustach. Mniam ! Zaraz potem wjechały pierogi z soczewicą i młodą kapustą, szparagi, krem z pasternaku i burak – oj, nad tym daniem też zachwytów nie było końca.   Zupy   I teraz całkowita zmiana smaków i wjechała zupa .. zupa tajska z krewetkami, makaronem ryżowym, kiełkami bambusa

Kuchnia na wzgórzu
Kolorowe Naleśniki 82

Dziś proponuję odmienione, kolorowe i pachnące czosnkiem buraczano-szpinakowe naleśniki. Rodzince smakowały więc myślę, że Wam też posmakują . Składniki na naleśnik 200 ml soku z buraka 300 ml litra wody 250 gr mąki Szczypta soli 1 jajko Tłuszcz do smarowania patelni Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny. 2 Patelnię smarujemy olejem i smażymy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy