mąka jest czysta i ziarno nie jest zmielone z czymś co nie powinno tam się znaleźć :D Pamiętam stertę wysłotek, które przywozili nam z cukrowni. To były resztki z buraka cukrowego przeznaczone na paszę dla zwierząt. Jak nam wywalili taką stertę na podwórku to wchodziłam na samą górę i zjeżdżałam na siedzeniu :P Wysłotki były ciepłe i fajnie grzały
Pieprzyć z FantazjąBotwinka jest moją ulubioną jarzyną na wiosnę. Tutaj użyłam ją jako bazę do zupy kremu. Listki botwinki podsmażone na maśle, chrupiące i delikatne są uwiecznieniem zupy
Moje Małe CzarowanieBotwinka to młode listki buraka ćwikłowego to jedna z pierwszych nowalijek. Zawiera duzo witamin, żelaza i wapnia,10 antyoksydantów. Odkwsza i odtruwa organizm, ponadto liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piekna i sksu. Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych blado różowymi nitkami sa ogromne. Koi nerwy, jest lekkostrawna i odświeżająca. Najczęściej ląduje w zupie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!można zrobić z liści? - Nic! - usłyszałem. - Bo są trujące❗ PANOWIE! Zanim zjecie w tym roku zupkę zwaną Botwinką, to sprawdźcie, czy na pewno jest z liści buraka... ❗❓ Bo nasze kobiety mają w ogródku pod ręką cały arsenał trucizn...😱 Tylko my tego nie wiemy i żyjemy w błogiej nieświadomości istniejącego zagrożenia naszego cennego życia... Ciasto
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemój czas na ich przerobienie. Wiedziałam, że jeden pęczek botwinki może mi się zmarnować, bo nie zdążę przygotować nic więcej tego dnia. Ale stwierdziłam, że skoro wyciskam sok z buraka to wycisnę i z młodej botwinki. Niewiele różnił się w smaku, od tego który zazwyczaj przyrządzam, natomiast liście dodały ciekawej pikanterii. Wyszedł bardzo smaczny :) pęczek młodej botwinki (małe buraczki, łodygi
Mienta blogBłyskawiczna sałatka do dań z grilla to propozycja dodatku jaki możemy podać na grillu. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu, a z całą pewnością idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!2013r. To już prawie 5 lat! Naturalne barwniki z owoców i warzyw różnie zachowują swój kolor w potrawach. Pisałam już na ten temat przy okazji chleba z czerwonym burakiem Kolor zielony warzywa zawdzięczają chlorofilowi, który jest mało odporny na środowisko kwaśne i długość pieczenia w wysokiej temperaturze. Dlatego sok ze szpinaku inaczej się zachował w biszkopcie, gdzie widać jego
Leśny Zakątekjadamy te zdrowe listki. Przygotuj dressing w słoiczku, użyj tylko trochę, a resztę możesz przechowa w lodówce do następnej sałaty. Do mieszanki sałat warto wykorzystać również młode listki buraka, mniszka lekarskiego, rzodkiewki, małe listki kalafiora, brokuła. Do mieszanki sałat można dodać pieczone mięso, ser, orzechy, kiełki, pestki słonecznika lub dyni i mamy samodzielne danie na lunch. Składniki: Garść
Codziennik KuchennyWczoraj pokazałem Wam błyskawiczny przepis na sałatkę z kurczakiem i selerem konserwowym , dziś będzie przepis na jeszcze szybszą sałatkę. Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wakame, jajko, pok choy z solonym suszonym żółtkiem, kimchi, ziemniaczane kakiage z majonezem z yuzu – w cenie 23 zł Zupa miso z tofu i wakame, ryż, jajko, kiszony burak, grzyby lub warzywa w tempurze w cenie również 23 zł Ka Udon Bar – 2 zestawy śniadaniowe Dostępna jest również wersja wegańska, w której jajko zastępują twardym tofu, majonez też jest
Kate's Kitchenpyłku, który został umieszczony w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Możemy wybierać spośród wielu wariantów smakowych, takich jak: - czarna porzeczka - dynia i brzoskwinia, - jabłko, gruszka i pietruszka - malina - truskawka - truskawka, burak, jeżyna W opakowaniu Różdżki Smaku znajduje się 10 porcji owoców, w 2g saszetkach. Jedna porcja to odpowiednik garstki świeżych owoców! Tu mamy do wyboru: - jagodę - śliwkę Jeśli
Di gotujepolana wyrazistym sosem na bazie ostrej musztardy dijon, słodkiego miodu oraz wyrazistego imbiru i orzeźwiającej limonki smakuje wyśmienicie. Składniki: 300g fileta z kurczaka 1 mango 130g mix sałat z burakiem 75g orzechów nerkowca 1 czerwona cebula 1 pęczek kolendry 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka olej kokosowy Sos: 4 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki soku z limonki starta
Szalona Kuchnia Ewelinydomowe żelki, pomarańczowe, pyszne o smaku mandarynki, polecam! Składniki: 100 ml dowolnego soku (wybieram Cymes 100% sok z owoców), dla koloru pomarańczowy, wiśniowy, jabłkowy, warzywny jak z marchwi czy buraka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżeczki soku z cytryny 6 łyżeczek żelatyny Przygotowanie: Uwaga, żelatyny nie zagotowujemy tylko podgrzewamy. Odmierzam 100 ml soku. Do garnuszka wsypuję 6 łyżeczek żelatyny, dolewam
Zasmakuj Kuchniminut w 160C. CAŁOŚĆ: Majonezem oraz świeżą rzeżuchą i szczypiorkiem dekorujemy tartę, zajadamy. Smacznego! Ps. do 2 tart dodałam jajko „marynowane” przez chwilę w soku z buraka – stąd bordowa obwódka. Drugie zostawiłam klasyczne
Ostra na Słodko