buraki - 8865 przepisów (strona:455/591)

Drożdżowe łódeczki z botwinką a'la tureckie Pide 109

W tym daniu połączyłam kuchnie dwóch krajów ponieważ drożdżowe pide to kuchnia turecka, natomiast botwinka to nasze polskie cudo. I tak oto zajadaliśmy przepyszne łódki tureckie

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti bezglutenowe z pesto z mięty i pietruszki ze szparagami 154

padano, parmezan, sól do smaku, 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: garść dużych zielonych szparagów ok. 6 szt., pieprz młotkowany z kolendrą, sól do smaku, makaron spaghetti bezglutenowy z burakiem, pęczek szczypiorku, 1 łyżka oleju, płatki sera. Przygotowanie: pesto: W moździerzu rozcieramy czosnek, dodajemy pestki dyni, listki mięty, pietruszki całość dokładnie rozcieramy. Dolewamy olej, dodajemy ser i jeszcze raz całość

Moniki Smakołyki
Gnocchi ze szparagami i tymiankiem 131

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. W zależności od rodzaju bazą mogą być ziemniaki lub warzywne puree (dynia, burak, brokuł). Smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka, choć są bardziej miękkie i delikatne. Ja postawiłam na klasykę, czyli gnocchi z mąki i ziemniaków. Pomyślałam, że do szparagów będą pasowały idealnie. Do tego delikatny sos z parmezanem. Pełnia szczęścia. W przepisie jest również

wiecejwarzyw.pl
Sałatka z pieczonym batatem 127

Wasze pytania – post nie jest sponsorowany, ja po prostu lubię tą markę! Zapraszam do wszystkich moich  przepisów na sałatki .  Polecam Wam także: –  sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem –  sałatka gyros –  sałatka cezar z kurczakiem –  sos do sałatki –  pieczone faszerowane bataty –  sałatka z pieczonym kalafiorem –  sałatka z gruszką i gorgonzolą

nietylkopasta.pl
Owocowy puchar z ananasem,kiwi i płatkami pełnoziarnistymi 146

łyżki wiórków kokosowych  1 łyżka soku buraczanego  świeża mięta Wykonanie :  1. Ananas kroimy na dość grubą kostkę i odstawiamy. Wiórki kokosowe łączymy z sokiem z buraka . Etap ten można pominąć i użyć zwykłych białych.  2. Kiwi kroimy w kostkę. Deser układamy warstwami wykładając do szklanek: płatki, ananas, kiwi, jogurt, wiórki i tak do wyczerpania składników. Dekorujemy

vaniliowoczekoladowa
Chłodnik litewski z botwinką i kwaśną śmietaną 181

Chłodnik. Idealny nie tylko w cieplejsze dni. Z botwinki gotowanej na rosole, z dodatkiem kwaśnej śmietany, rzodkiewką i ogórkami. Doprawiony czosnkiem i świeżym koperkiem. Bardzo aromatyczny

Kraina Miodem Płynąca
Hummus 142

Hummus to rewelacyjny dodatek do pieczywa, chrupiących placków tortilli czy surowych bądź grillowanych warzyw. Można wzbogacić jego smak o inne dodatki. Świetnie sprawdzą się tutaj np. burak, papryka wędzona, awokado, suszone pomidory, kurkuma czy ulubione zioła. Ja tym razem przygotowałam go w klasycznej wersji.  Składniki  na średnią miseczkę hummusu: 1 szklanka gotowanej cieciorki 2 łyżki wody 2 łyżki

Ze smakiem i z pasją
Magnifica – restauracja ukryta wśród drzew – Kraków 118

towarzystwie chałki, z majonezem miodowo -cytrynowym. Porządny kawałek koziej rolady, rozpływający się w ustach. Mniam ! Zaraz potem wjechały pierogi z soczewicą i młodą kapustą, szparagi, krem z pasternaku i burak – oj, nad tym daniem też zachwytów nie było końca.   Zupy   I teraz całkowita zmiana smaków i wjechała zupa .. zupa tajska z krewetkami, makaronem ryżowym, kiełkami bambusa

Kuchnia na wzgórzu
Kolorowe Naleśniki 94

Dziś proponuję odmienione, kolorowe i pachnące czosnkiem buraczano-szpinakowe naleśniki. Rodzince smakowały więc myślę, że Wam też posmakują . Składniki na naleśnik 200 ml soku z buraka 300 ml litra wody 250 gr mąki Szczypta soli 1 jajko Tłuszcz do smarowania patelni Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny. 2 Patelnię smarujemy olejem i smażymy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
ŁOSOŚ Z SOSEM ŚMIETANOWO-BURACZKOWYM 140

proszku 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki śmietany 30 % 15 g masła sok z ćwiartki limonki sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, opcjonalnie - kawałek pokruszonej ekologicznej kostki warzywnej 1/2 buraka,  upieczonego lub ugotowanego do miękkości WYKONANIE Łososia nacieramy przyprawami oraz sosem sojowym i syropem klonowym. Odstawiamy do zamarynowania na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. Wstawiamy

cool and minty
Odmienione Ciasto marchewkowe 104

kawałek  świeżego imbiru  4 jajka  duże (L) 300 ml oleju arachidowego lub zwykłego słonecznikowego  200 g jasnego cukru trzcinowego  2  łyżki syropu z buraka cukrowego/klonowego/miodu Wykonanie: 1.Mąki przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, oraz sodą. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Do marchewki ścieramy również imbir ale robimy

vaniliowoczekoladowa
Pasta z awokado na ostro 221

Pasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
2 smoothie z mango 98

matcha może spokojnie pełnić funkcję kawy, bo ta herbata ma działania podobne do kawy, a malinowe smakowało jak lody. Żeby nie było – były też soki z buraka i koktajle z jarmużem ale te dwa zdecydowanie wygrały:) Print Smoothie z mango, imbirem i herbatą matcha Orzeźwiające dzięki herbacie matcha, lekko ostrawe dzięki imbirowi smoothie z mango na bazie jogurtu Keyword

Cooking for Emily
Sałatka z wędzonym łososiem 120

wędzonym łososiem, piękną i pyszną, a do tego niesamowicie kolorową. Zapraszam do wszystkich moich  przepisów na sałatki .  Polecam Wam także: –  sałatka gyros –  sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem –  sałatka cezar z kurczakiem –  sałatka z pieczonym kalafiorem –  sos do sałatki –  sałatka z gruszką i gorgonzolą –  sałatka ze szparagami i jakiem

nietylkopasta.pl
Jajka marynowane w burakach 181

Fajnym pomysłem na jadalne dekoracje świąteczne mogą być jajka marynowane w buraczkach. Prawda, że prezentują się zjawiskowo ? A do tego połączenie chrzanu wasabi i rzeżuchy tworzy

Ana Mari's world