Każda osoba może udzielić maksymalnie 3 odpowiedzi . Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu. Nagroda: Zestaw produktów Moryń w skład, którego wchodzą: maliny w syropie, sałatka firmowa, sok z buraka kiszonego, koncentrat pomidorowy, buraczki plastry i chrzan. Wygrywa 1 osoba. Sponsorem nagród jest Moryń. Uwaga! Biorąc udział w konkursie polub fanpage sponsora Moryń. Tradycja smaku polskiej kuchni oraz fanpage Słodkie okruszk
Słodkie okruszkiJeśli nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu, warto przygotować błyskawiczną sałatkę z ogórków kiszonych na ostro. Nie obawiajcie się, miód złagodzi ostrość papryczki chilli. W
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapewniam że kiszenie to stary jak świat sposób przetwarzania żywności: warzyw, owoców, ziół by przetrwały dłużej, by można było zrobić z nich zapasy. Ja lubię kisić rzodkiewkę w kawałkiem buraka – nadaje on jej potem również fajny kolor. Taka rzodkiewka naprawdę super sprawdza się w sałatkach wnosząc do kompozycji kwaśną nutę. Prezentuje się również ciekawie. Zaczął się sezon na młoda kapustę
Dorota Smakujewiększości dietetycznych koktajli: 1. Jogurt z kiwi 2. Koktajl z buraka .3 Koktajl truskawkowy .4 Koktajl z kiwi (shake z kiwi) 5. Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango .6 Koktajl warzywny ze szpinakiem 7 Koktajl truskawkowy na maślance 8. Koktajl warzywny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOd dawna przymierzaliśmy się do ugotowania kaszotto z botwinką i kurczakiem, bo wygląda bajecznie i wszystko mówiło nam, że będzie pyszne. Nie pomyliliśmy się! Mamy już
Kulinarna PolskaPonieważ uwielbiamy botwinkę, te placki nas zauroczyły. Jestem pewna że i Wam zasmakują. Szybko się je robi, szybko znikają, warto je usmażyć. Dzieciom w szkole jako
Moje Małe CzarowanieMaj to mój ulubiony miesiąc na gotowanie - nowalijki, szparagi, rabarbar, tryskawki i botwinka! Zestaw, którym się karmię od rana do wieczora. A zupę z botwinką mogę
Smaczny zeszytmasłem, zjadane w całości na ciepło prosto z patelni. To co namówiłam Was? Polecane przepisy: –– bruschetta z gruszką i kozim serem – carpaccio z cukinii – carpaccio z buraka – grzanki z fasolą – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – szakszuka – zapiekanki z pieczarkami PAPRYCZKI PADRON PRZYGOTOWANIE: 10 minut SKŁADNIKI: – świeże papryczki padron – oliwa z oliwek – sól
nietylkopasta.plpowiedziane! Te zawijasy podbiły moje serce do tego stopnia, że cały dzień tylko o nich myślę. Puchate, bazyliowo-czosnkowe, rumiane, aromatyczne… WSPANIAŁE! 😍 Na blogu znajdziesz również ślimaczki z burakiem oraz ślimaczki z truskawkami i czekoladą, które również Ci polecam. Tymczasem popatrz na te wspaniałości poniżej… Prawda, że smakowite? 😊 Podwijaj rękawy i bierzemy się do roboty 😉 Artykuł Ślimaczki
BlendmanPrzepyszny krem z botwinki poleca się na obiad. Ta zupa to idealne rozwiązanie dla smakoszy botwinki, ale tym co za nią nie przepadają też zasmakuje, zapewniam
Moje Małe Czarowaniezapewniam że kiszenie to stary jak świat sposób przetwarzania żywności: warzyw, owoców, ziół by przetrwały dłużej, by można było zrobić z nich zapasy. Ja lubię kisić rzodkiewkę w kawałkiem buraka – nadaje on jej potem również fajny kolor. Taka rzodkiewka naprawdę super sprawdza się w sałatkach wnosząc do kompozycji kwaśną nutę. Prezentuje się również ciekawie. PRZEPIS SAŁATKA Z KISZONYMI RZODKIEWKAMI
Dorota SmakujeNawet judaszowe srebrniki piękne kwitną na wiosnę i choć nie są jadalne zostawiam je do chwili przekwitnięcia. Potem na nasiona zostawiam tylko kilka sztuk. Rozetki boćwiny (buraka liściowego). Widać, że nie tylko my jesteśmy jej amatorami. Pietruszka samosiejka. :) Rozetki roszponki Rukola niezwykle intensywna w smaku, ta "sklepowa" nie dorasta mojej do pięt! To taka moja filozofia ogrodowa wynikająca z praktyczności
Gotuj Sam!miękkie czy bardziej al dente. Gotowanie na parze – jak długo gotować warzywa – czas Brokuły (różyczki) świeże 15-20min, mrożone 10-15min, Bakłażan (plastry) – 10 min, Burak (kostka, plastry) – 25 min, Cukinia (plastry) 5-10 min, Dynia (kostka) – 8 min, Fasola szparagowa – świeża 20-30 min, mrożona 15-20 min, Kalafior (różyczki) świeże 15-20min, mrożone
Dorota Smakujedodany do naszej wyciskarki), i tak dla przykładu: witamina C (cytrusy, natka pietruszki lub czarna porzeczka), witamina E (żurawina lub marchewka), witamina K (banan, pomidor, winogrona itd), kwas foliowy (burak lub pomarańcza). Zarówno owoce, jak i warzywa są też źródłem przeciwutleniaczy oraz błonnika. A dla osób chcących zadbać o sylwetkę napisze tylko – pijcie świeżo wyciskane soki! Tyle cennych właściwości
Słodkie okruszki