buraki - 8865 przepisów (strona:454/591)

Domowe żelki 953

domowe żelki, pomarańczowe, pyszne o smaku mandarynki, polecam! Składniki: 100 ml dowolnego soku (wybieram Cymes 100% sok z owoców), dla koloru pomarańczowy, wiśniowy, jabłkowy, warzywny jak z marchwi czy buraka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżeczki soku z cytryny 6 łyżeczek żelatyny Przygotowanie: Uwaga, żelatyny nie zagotowujemy tylko podgrzewamy. Odmierzam 100 ml soku. Do garnuszka wsypuję 6 łyżeczek żelatyny, dolewam

Zasmakuj Kuchni
DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 234

minut w 160C. CAŁOŚĆ: Majonezem oraz świeżą rzeżuchą i szczypiorkiem dekorujemy tartę, zajadamy. Smacznego! Ps. do 2 tart dodałam jajko „marynowane” przez chwilę w soku z buraka – stąd bordowa obwódka. Drugie zostawiłam klasyczne

Ostra na Słodko
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym 240

Bardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 208

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kulki mocy - smak pysznej szarlotki 164

sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem. Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu

Gotowanie i blogowanie
Przepis dla leniwych – jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów i fety 189

folią schowaj do lodówki. Składniki 8 jajek w rozmiarze L (400 g po ugotowaniu) 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju (65 g) 100 g sera feta opcjonalnie – kiełki buraka do dekoracji   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!
Kulki mocy - morela z marchewką 168

sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem. Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu

Gotowanie i blogowanie
Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym 243

Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym to prosta przystawka na wielkanocny stół. Intensywny, różowy kolor zapewnia jajkom długie leżakowanie w koncentracie soku z buraka lub barszczu. Takie kolorowe jaja pięknie się prezentują i moim zdaniem smakują znacznie lepiej niż te z samym majonezem. Poza tym ich wiosenne, pisankowe barwy są bardzo optymistyczne i radosne. Oprócz Wielkanocy możemy je także serwować

Poezja smaku
Jajka z różowym majonezem 155

To właściwie nie przepis, a sposób na urozmaicenie podania tradycyjnych jajek na świątecznym stole. Jajka podane z różowym majonezem zamiast tradycyjnie białym będą wyglądać zdecydowanie lepiej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zdrowe, owocowe muffinki w 30 minut :) 143

różowiutkie . Każde dziecko będzie nimi zachwycone, a starsi z pewnością będą równie zadowoleni. Składniki (7-8 sztuk): 140 g kaszki 5 zbóż (Helpa) 1 czubata łyżka owoców liofilizowanych - truskawka, burak, jeżyna (Helpa) 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka 50 ml wody gazowanej  40 g miodu lub syropu klonowego/daktylowego 40 g oleju kokosowego/rzepakowego  Przygotowanie

Zdrowie na języku :P
Buraczki z granatem 136

Pyszna i prosta surówka przygotowana przez mojego męża. Postanowił zrobić buraczki, ale inaczej niż dotychczas. Wymieszał z owocami: granatem, cytryną i mandarynką i powstał naprawdę przepyszny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kulki mocy - kokosowa marchewka 156

sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut, następnie odsącz. Teraz blendowanie nie powinno być problemem. Niektóre suszone owoce są twarde (jak np. kostka jabłka, burak, marchew) więc przelej je ciepłą wodą i od razu odsącz, dzięki temu łatwo się je zblenduje. Jeśli lubisz większe kawałki dodatków w kulkach, to nie namaczaj ich - nie ulegną całkowitemu

Gotowanie i blogowanie
Kaki i mozzarella a’la caprese 178

najszybsza sałatka, którą można przygotować na śniadanie lub kolację. Jeśli w ciągu dnia dopada mnie głód to przygotowuję ekspresową sałatkę a’la caprese z różnych składników n.p. z buraka , z kiwi, z awokado. Tym razem Piotrek przywiózł z Niemiec oprócz mango, granatu i awokado – persymonę, czyli kaki. Postanowiłam zrobić kolejny eksperyment wzorując się na włoskiej sałatce caprese i połączyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
16 pomysłów na pyszne sałatki 1254

rodzynkami,ananasem i prażonym słonecznikiem       Szybka sałatka z czerwoną fasolą Austryjacka sałatka z mortadeli Sałatka z mini mozzarelli i warzyw Sałatka z paluszkami krabowymi Carpaccio z buraka Sałatkowe ciasto na krakersach Sałatka pieczarkowo-porowa z jajkiem Sałatka z tortelini i ogórka Sałatka Caprese Sałatka z tuńczyka w makaronowych muszlach Sałatka gyros Sałatka brokułowa z fetą Mam nadzieję

Swojskie jedzonko
Zupa chrzanowa 224

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!