buraki - 8865 przepisów (strona:454/591)

Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową 115

soki niemal każdego dnia, nie są to ogromne ilości, ale dla własnego zdrowia staramy się pić po minimum 500 ml soku dziennie. To łatwiejsze i przyjemniejsze niż zjedzenie surowego buraka czy marchewki. Korzystamy z wyciskarki tłocząc nie tylko soki, ale też mleka roślinne czy przygotowując pasty, bazy do zup, hummusy, genialne sorbety, a także... kotleciki warzywne i placki ziemniaczane. Wyciskarka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziemniaki z czosnkiem i szpinakiem. Pyszny dodatek do ryby. PRZEPIS 842

owoce morza, z dużym prawdopodobieństwem zostanie ona podana z takim właśnie dodatkiem ( zobacz nasze zdjęcie ). Początkowo myśleliśmy, że liście to szpinak, okazało się jednak, że jest to blitva – burak liściasty bardzo popularny w krajach bałkańskich. Warzywa tego raczej nie znajdziecie w polskich sklepach, z powodzeniem można je jednak zastąpić szpinakiem. Smakują podobnie. Takie ziemniaki pasują do ryb przyrządzanych

Kulinarna Polska
Liban – przewodnik kulinarny 94

pita. Klasyczne sałatki to też rukola i świeży tymianek oraz sałatka z awokado i halloumi. Na każdym kroku można też spróbować faszerowanych liści winogron i bardzo podobnych “gołąbków” z buraka liściowego. Fast food Lubicie falafel i mięso z grilla? Będziecie zachwyceni dobrze przyprawioną koftą i kebabem w formie szaszłyków w stylu Orfali, Alleppo i Khash Khash. Nie macie czasu zjeść

Ugotowane pozamiatane
Sałatka ukraińska 2113

Sałatka ukraińska – to pyszna warstwowa sałatka, która jest bardzo prosta w wykonaniu. Świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju imprezach. W dodatku jest dość tania i

Kulinarne Przeboje
Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem 98

Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem to danie, które będzie smakowało dobrze na ciepło i na zimno. To dość uniwersalny przepis na obiad czy przyjęcie

Kuchnia Bazylii
Hummus z soczewicy 92

zrobienia w 20 minut. Szybka pasta, przepis podstawowy. Można dodać dowolne warzywa. Batat, dynia lub marchewka nadadzą pięknego pomarańczowego koloru i lekkiej słodyczy. Burak – czerwieni i głębszego smaku. Brokuły mogą być mieszanką lekką wybuchową, ale również smaczną. Szpinak? Kalafior? Wszystko się da :) Na poniższą ilość dodaję ok. 200 g warzyw. Jeśli chcę bardziej kremowego smaku, dodaję łyżkę mleka kokosowego

Kucharzyca
Makaron z boczkiem i suszonym pomidorem 111

pestki malin i widać, że są one naturalne.  Do wyboru mamy jeszcze sok: Moje Szczęście czyli jabłko, imbir, kurkuma, cytryna i sól himalajska, Moja Rozkosz czyli pomarańcza, burak, jabłko, imbir i cytryna, Moja Młodość i tutaj znajdziemy jarmuż, chlorellę, cytrynę i jabłko. Jest też Moja Supermoc i tutaj króluje ananas. marchew, cytryna i jabłko. Soki są orzeźwiające, najlepiej przechowywać

kruche babeczki
Carpaccio z kalarepy 68

Zostało zjedzone w ekspresowym tempie, nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Postanowiłam je zrobić drugi raz, żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Chyba będę kombinować jeszcze z innymi warzywami - poza burakiem i kalarepą właśnie. Genialne.  Składniki: 1 duża kalarepa 2 łyżki pestek dyni parę liści bazylii kawałek parmezanu sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Kalarepę

Kardamonovy
Placek po zbójnicku – przepis 83

pietruszki. Placek po zbójnicku z gulaszem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Karczek pieczony w rękawie foliowym Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Placek po zbójnicku – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Jedzonko do pracy #72 106

zabrać następnego dnia do pracy. Zdarza się jednak, że nie mam czasu, albo ochoty na gotowanie, bo ostatnio bardzo dużo się u nas dzieje.  Śniadanie : Jęczmienne kulki z burakiem i fetą Lunch : Chilli con carne z ryżem Przekąska : Hummus z pieczoną marchewką  Do tradycyjnie przygotowanego hummusu (przepis w linku powyżej) dodajemy pieczoną marchewkę, równie dobrze sprawdzi się także

Codzienne Gotowanie
Frytki z marchewki, selera i pietruszki w sosie czosnkowym z tahini 107

kukurydzianej i ten sosik! Danie jest wegańskie i bezglutenowe, ale najważniejsze: jest przepyszne. Ja upiekłam marchewkę, seler i pietruszkę ale można dodać inne korzenie i bulwy - batata, pasternak albo buraka. Frytki z marchewki, selera i pietruszki w sosie czosnkowym z tahini Składniki: 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table

Smaczny zeszyt
Sałatka Król stołu 17103

Sałatka Król stołu – chociaż składa się tylko z 4 głównych składników i sosu, jest bogata w smaki i zachwyci każdego, kto ją wypróbuje. U nas

Kulinarne Przeboje
Surówka z marchewki w trzech kolorach 75

miejcie oczy dookoła głowy (szczególnie na bazarku i w warzywniaku), bo nigdy nie wiecie, kiedy potkacie marchew w 3 kolorach. A, byłabym zapomniała, czerwona marchew brudzi podobnie jak burak, więc trzeba szybko mieszać żeby całość nie przybrała czerwonego koloru (a jeśli chcemy zrobić 3-kolorowy makaron na ciepło, to każdy kolor trzeba gotować oddzielnie). 1 porcja (ok. 230g

Dietolog
Sałatka z pomidorów i czerstwego chleba 94

mniejsze kawałki i zrób taką pyszną sałatkę. Tylko kilka składników a naprawdę warto! Zapraszam do wszystkich moich  przepisów na sałatki .  Polecam Wam także: –  sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem –  sałatka gyros –  sałatka cezar z kurczakiem –  sos do sałatki –  pieczone faszerowane bataty –  sałatka z pieczonym kalafiorem –  sałatka z gruszką i gorgonzolą

nietylkopasta.pl