Maj to mój ulubiony miesiąc na gotowanie - nowalijki, szparagi, rabarbar, tryskawki i botwinka! Zestaw, którym się karmię od rana do wieczora. A zupę z botwinką mogę
Smaczny zeszytmasłem, zjadane w całości na ciepło prosto z patelni. To co namówiłam Was? Polecane przepisy: –– bruschetta z gruszką i kozim serem – carpaccio z cukinii – carpaccio z buraka – grzanki z fasolą – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – szakszuka – zapiekanki z pieczarkami PAPRYCZKI PADRON PRZYGOTOWANIE: 10 minut SKŁADNIKI: – świeże papryczki padron – oliwa z oliwek – sól
nietylkopasta.plpowiedziane! Te zawijasy podbiły moje serce do tego stopnia, że cały dzień tylko o nich myślę. Puchate, bazyliowo-czosnkowe, rumiane, aromatyczne… WSPANIAŁE! 😍 Na blogu znajdziesz również ślimaczki z burakiem oraz ślimaczki z truskawkami i czekoladą, które również Ci polecam. Tymczasem popatrz na te wspaniałości poniżej… Prawda, że smakowite? 😊 Podwijaj rękawy i bierzemy się do roboty 😉 Artykuł Ślimaczki
BlendmanPrzepyszny krem z botwinki poleca się na obiad. Ta zupa to idealne rozwiązanie dla smakoszy botwinki, ale tym co za nią nie przepadają też zasmakuje, zapewniam
Moje Małe Czarowaniezapewniam że kiszenie to stary jak świat sposób przetwarzania żywności: warzyw, owoców, ziół by przetrwały dłużej, by można było zrobić z nich zapasy. Ja lubię kisić rzodkiewkę w kawałkiem buraka – nadaje on jej potem również fajny kolor. Taka rzodkiewka naprawdę super sprawdza się w sałatkach wnosząc do kompozycji kwaśną nutę. Prezentuje się również ciekawie. PRZEPIS SAŁATKA Z KISZONYMI RZODKIEWKAMI
Dorota SmakujeNawet judaszowe srebrniki piękne kwitną na wiosnę i choć nie są jadalne zostawiam je do chwili przekwitnięcia. Potem na nasiona zostawiam tylko kilka sztuk. Rozetki boćwiny (buraka liściowego). Widać, że nie tylko my jesteśmy jej amatorami. Pietruszka samosiejka. :) Rozetki roszponki Rukola niezwykle intensywna w smaku, ta "sklepowa" nie dorasta mojej do pięt! To taka moja filozofia ogrodowa wynikająca z praktyczności
Gotuj Sam!miękkie czy bardziej al dente. Gotowanie na parze – jak długo gotować warzywa – czas Brokuły (różyczki) świeże 15-20min, mrożone 10-15min, Bakłażan (plastry) – 10 min, Burak (kostka, plastry) – 25 min, Cukinia (plastry) 5-10 min, Dynia (kostka) – 8 min, Fasola szparagowa – świeża 20-30 min, mrożona 15-20 min, Kalafior (różyczki) świeże 15-20min, mrożone
Dorota Smakujedodany do naszej wyciskarki), i tak dla przykładu: witamina C (cytrusy, natka pietruszki lub czarna porzeczka), witamina E (żurawina lub marchewka), witamina K (banan, pomidor, winogrona itd), kwas foliowy (burak lub pomarańcza). Zarówno owoce, jak i warzywa są też źródłem przeciwutleniaczy oraz błonnika. A dla osób chcących zadbać o sylwetkę napisze tylko – pijcie świeżo wyciskane soki! Tyle cennych właściwości
Słodkie okruszkisuchego ogrzewania lub prażenia produktów. Efektem nie pożądanym jest zapach spalenizny i czarny kolor. Różne rodzaje cukrów karmelizują w różnych temperaturach. Znana nam powszechnie sacharoza , czyli cukier biały z buraka cukrowego, karmelizuje w zakresie temperatur od 160 – 204*C , przy czym związki aromatyczne powstają tylko w środkowej części zakresu (180 – 188*C ). Na skutek karmelizacji ogrzewane produkty ciemnieją
SmartBake.plsoki testowałam tylko pod kątem ich walorów smakowych. Moimi ulubieńcami okazały się soki różowe: malina, truskawka, jabłko i świeża mięta o wdzięcznej nazwie ,,Moja miłość", a także pomarańcza, burak, jabłko, imbir, cytryna (,,Moja rozkosz"). Zwłaszcza pierwszy sok przypadł mi do gustu - mięta wspaniale komponuje się z truskawkami, a sok jest bardzo orzeźwiający i smaczny. Dla mnie plusem są też widoczne
Lekcje w kuchniBotwinka to sezonowa potrawa. Sezon na nowalijki w pełni. Czymże jest w takim razie taki sezon bez botwinki? Jest to jedna z najbardziej lubianych przeze mnie
Pieprzyć z Fantazjązaczną się lekko rumienić. Jak przestygną, przygotowuję lukier (2 czubate łyżki pudru na 1 łyżkę ciepłej wody) i dekoruję ciasteczka. Jeśli nie macie barwników, możecie użyć kurkumy, soku z buraka, kakao… Smacznego Artykuł Wielkanocne zające bez foremki pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentBlitwa to nazwa liści, często używanych jako dodatek do ziemniaków, serwowanych do owoców morza w Chorwacji. Ziemniaki miesza się z oliwą, blitwą i czosnkiem. Blitwa to brak bliźniak buraka liściastego, czyli boćwinki. Możemy ją zastąpić botwinką (tak, to całkiem inne rośliny) lub nawet szpinakiem. Na Bałkanach dość często do panierowania (i nie tylko) używa się mąki kukurydzianej. Generalnie
Roślinożerni urlopowiczeziaren słonecznika 3 łyżki mielonego siemienia lnianego szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 75 g syropu z Agawy lub miodu lub innego syropu słodzącego u mnie melasa z buraka cukrowego plus odrobina na posmarowanie 75 ml/g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego lub masła klarowanego lub oliwy 150 ml letniej wody Formę do pieczenie wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać
moj przepis na