buraki - 8865 przepisów (strona:449/591)

Zupa pokrzywowo-warzywna i kilka słów o ogrodowym zielsku. 108

Nawet judaszowe srebrniki piękne kwitną na wiosnę i choć nie są jadalne zostawiam je do chwili przekwitnięcia. Potem na nasiona zostawiam tylko kilka sztuk. Rozetki boćwiny (buraka liściowego). Widać, że nie tylko my jesteśmy jej amatorami. Pietruszka samosiejka. :) Rozetki roszponki Rukola niezwykle intensywna w smaku, ta "sklepowa" nie dorasta mojej do pięt! To taka moja filozofia ogrodowa wynikająca z praktyczności

Gotuj Sam!
Jak długo gotować warzywa na parze 108

miękkie czy bardziej al dente. Gotowanie na parze – jak długo gotować warzywa – czas Brokuły (różyczki) świeże 15-20min, mrożone 10-15min, Bakłażan (plastry) – 10 min, Burak (kostka, plastry) – 25 min, Cukinia (plastry) 5-10 min, Dynia (kostka) – 8 min, Fasola szparagowa – świeża 20-30 min, mrożona 15-20 min, Kalafior (różyczki) świeże 15-20min, mrożone

Dorota Smakuje
Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki? 162

dodany do naszej wyciskarki), i tak dla przykładu: witamina C (cytrusy, natka pietruszki lub czarna porzeczka), witamina E (żurawina lub marchewka), witamina K (banan, pomidor, winogrona itd), kwas foliowy (burak lub pomarańcza). Zarówno owoce, jak i warzywa są też źródłem przeciwutleniaczy oraz błonnika. A dla osób chcących zadbać o sylwetkę napisze tylko – pijcie świeżo wyciskane soki! Tyle cennych właściwości

Słodkie okruszki
Co z tą temperaturą pieczenia? 82

suchego ogrzewania lub prażenia produktów. Efektem nie pożądanym jest zapach spalenizny i czarny kolor. Różne rodzaje cukrów karmelizują w różnych temperaturach. Znana nam powszechnie sacharoza , czyli cukier biały z buraka cukrowego, karmelizuje w zakresie temperatur od 160 – 204*C , przy czym związki aromatyczne powstają tylko w środkowej części zakresu (180 – 188*C ). Na skutek karmelizacji ogrzewane produkty ciemnieją

SmartBake.pl
Pyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami (prostokątny) / Delicious Nutella and Peach Birthday Cake (rectangle shape) 78

soki testowałam tylko pod kątem ich walorów smakowych. Moimi ulubieńcami okazały się soki różowe: malina, truskawka, jabłko i świeża mięta o wdzięcznej nazwie ,,Moja miłość", a także pomarańcza, burak, jabłko, imbir, cytryna (,,Moja rozkosz"). Zwłaszcza pierwszy sok przypadł mi do gustu - mięta wspaniale komponuje się z truskawkami, a sok jest bardzo orzeźwiający i smaczny. Dla mnie plusem są też widoczne

Lekcje w kuchni
Botwinka 74

Botwinka to sezonowa potrawa. Sezon na nowalijki w pełni. Czymże jest w takim razie taki sezon bez botwinki? Jest to jedna z najbardziej lubianych przeze mnie

Pieprzyć z Fantazją
Wielkanocne zające bez foremki 82

zaczną się lekko rumienić. Jak przestygną, przygotowuję lukier (2 czubate łyżki pudru na 1 łyżkę ciepłej wody) i dekoruję ciasteczka. Jeśli nie macie barwników, możecie użyć kurkumy, soku z buraka, kakao… Smacznego Artykuł Wielkanocne zające bez foremki pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Bośnia i Hercegowina - Boczniak niby rybka z blitwą 144

Blitwa to nazwa liści, często używanych jako dodatek do ziemniaków, serwowanych do owoców morza w Chorwacji. Ziemniaki miesza się z oliwą, blitwą i czosnkiem. Blitwa to brak bliźniak buraka liściastego, czyli boćwinki. Możemy ją zastąpić botwinką (tak, to całkiem inne rośliny) lub nawet szpinakiem.  Na Bałkanach dość często do panierowania (i nie tylko) używa się mąki kukurydzianej. Generalnie

Roślinożerni urlopowicze
Batony energetyczne 116

ziaren słonecznika 3 łyżki mielonego siemienia lnianego szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 75 g syropu z Agawy lub miodu lub innego syropu słodzącego u mnie melasa z buraka cukrowego plus odrobina na posmarowanie 75 ml/g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego lub masła klarowanego lub oliwy 150 ml letniej wody Formę do pieczenie wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać

moj przepis na
Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli z cieciorellą 114

szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao Wszystkie składniki umieścić w malakserze i mielić do momentu, aż masa nie będzie jedwabiście gładka. Przełożyć do formy. Piec

moj przepis na
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 91

bazylię, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Ciasto na pizze smaruję sosem, nie za dużo, bo nie chcę aby pizza była zakalcowata. Składniki – często używam pieczarek, cebuli, sera, pieczonego buraka, papryki. Składników, tak jak sosu nie może być za dużo, pieczarki lepiej odparować, aby pizza nie podmokła. Można też pizzę przed pieczeniem delikatnie spryskać oliwą czosnkową. Składniki na dwie pizze

moj przepis na
Przepisy na Wielkanoc 136

CIEPŁO Zupa chrzanowa z jajkiem COŚ NA ZIMNO Faszerowane jajka Jajka faszerowane fetą i pomidorami   Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem i fetą Jajka faszerowane śledziem i burakiem Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem COŚ NA SŁODKO Sernik z aronią

Z notatnika dietetyka
Menu na Wielkanoc 609

krążkach z chleba. Ozdobą świątecznego stołu będą też mini przekąski takie jak: – małe porcje Galaretki z kurczaka – Koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą – Koreczki z buraka i sera mozzerella Polecam też przygotować szynkę zawijaną z jajkiem , która jest nie tylko smaczna, ale będzie dekoracją wielkanocnego stołu. W czasie, gdy mięso na pasztet będzie się gotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosowa gryczanka z owocami i orzechami 79

inspiracje Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na zdrowe śniadania: Wegańska kokosowa owsianka z owocami i orzechami   Jesienne śniadanie-płatki żytnie z jogurtem i owocami Bananowe smoothie z burakiem Wegańska kokosowa owsianka z owocami Pomarańczowy wegański budyń jaglany Letnie owocowe śniadanie Nocna owsianka z owocami lata Kokosowa jesienna owsianka Owsianka z masłem orzechowym Kokosowa gryczanka  z owocami

Kulinarne przygody Gatity