buraczki - 4888 przepisów (strona:71/326)

Buraczki do słoików na barszcz czerwony 207

gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa! Składniki: 6 kg buraków 10 ząbków czosnku Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 i ½ szklanki octu Ziele(...)angielskie, liść laurowy Wykonanie: Buraki ugotować (1-2 godz. w zależności od wielkości buraków), obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać, następnie dodać do buraczków wraz z zagotowaną zalewą. Odstawić na noc, następnie nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut. Polecam również Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja

Tradycyjna Kuchnia
Carpaccio z buraków 179

mój drugi raz, a próba 4 (dwa razy moja krew nie spełniała wymogów, z uwagi na anemię;/) Pani doktor powtarzała PROSZĘ PIĆ SOK Z BURAKÓW I JEŚĆ WĄTRÓBKĘ! hmmm buraczki uwielbiam, ale nie wiedzieć czemu buraczanego soku czy barszczu nie jestem w stanie skonsumować;p Wątróbkę drobiową chętnie zjem, ale gorzej z obróbką, mam pewne obiekcje co do oporządzenia(...)łyżeczka musztardy, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżka octu balsamicznego Sposób przygotowania: Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową, pieczemy, aż zmiękną, studzimy, obieramy ze skóry, kroimy w plastry pokrojone buraczki układamy na talerzu na buraczki wykładamy roszponkę, pokrojoną w kostkę fetę, mieszankę ziaren wszystko polewamy dressingiem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Przepisy na domowe przetwory 238

Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka szwedzka Mizeria(...)zimę Warzywa w marynatach / zalewach Buraczki w zalewie octowej (całe) Botwinka pasteryzowana Fasolka szparagowa do słoików Kiszony kalafior Ogórki korniszone (konserwowe) I Ogórki korniszone (konserwowe) II Ogórki korniszone z miodem Ogórki kiszone Ogórki kiszone z chilli  Ogórki małosolne Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne Papryka konserwowa  Papryka konserwowa z miodem Warzywa na słodko Dżem z cukinii I Dżem

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik 152

maślanki 400 g naturalnego gęstego jogurtu  1 ząbek czosnku 4 jajka ugotowane na twardo szczypta kwasku cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kwasek,  ewentualnie  sok z cytryny i gotujemy 5 minut. Liście botwinki porządnie(...)płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy  i wyłączamy gaz lub prąd. Liście się zblanszują, nie wymagają gotowania. Do dużego garnka wlewamy kefir, dorzucamy starte warzywa: ogórki, rzodkiewki,  zgnieciony  ząbek czosnku i zioła. Na koniec wlewamy przestudzoną botwinkę. Uwielbiam ten moment kiedy biały kefir barwi się na intensywny biskupi kolor

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pieczonymi buraczkami i kozim serem 103

mojej kuchni trafiły buraczki z ogrodu mamy. Po krótkim przemyśleniu tematu zdecydowałam, że nie skończą w barszczu ani w słoiczku tylko w piekarniku. Upieczone buraczki mogą być wspaniałą bazą do sałatek i tak też postanowiłam je wykorzystać. Warto upiec ich więcej na zapas bo pieką się dość długo (u mnie godzina i 15 minut). Do towarzystwa dla buraczków wykorzystałam sparzony jarmuż i roszponkę a na urozmaicenie smaku - ser kozi w roladce. Wyszło zdrowo i pysznie - czyli tak jak lubię

Milion Smaków
Mini-tarty z pieczonymi buraczkami 85

blogu kwestiasmaku.com początkowo wydał mi się dziwny ale korzystając z faktu posiadania ekologicznych buraczków z ogródka mamy postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwanie - tarty wyszły naprawdę przepyszne. Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny a po wyjęciu(...)obracamy dołem do góry. Jedyny mankament to długi czas pieczenia buraczków ale to ze spokojem możecie zrobić dzień wcześniej

Milion Smaków
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 154

spory garnek, żeby starczyła na dwa dni, ale i tak często już po pierwszym dniu niewiele zostaje;)   Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków 0,5 szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku(...)gotującego się bulionu. Powinny się gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokroić botwinkę na ok. 2 cm kawałki, warto wykorzystać też liście. Młode buraczki oczyścić i pokroić w półplasterki. Zagotować 1,5 szklanki  wody, na wrzątek wrzucić botwinkę, podgotować 2 minuty i wlać sok z cytryny, wymieszać. Botwinkę razem

Kulinarne Inspiracje
Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem 200

dodało to uroku tym pysznym wypiekom :) Tarty z botwinką, gorgonzolą i jajkiem przepis własny Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego (u mnie 275 g) 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami 2 ząbki czosnku oliwa pęczek koperku lub szczypiorku 100 g sera gorgonzola (można zastąpić fetą, kozim lub innym) 6-8 jajek (zależy ile kwadratów udało nam się wykroić(...)delikatnie, aby nie przeciąć ciasta na wylot. Ponakłuwaj ciasto widelcem, pomijając przygotowany rant. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. W tym czasie zajmij się farszem.  Odetnij buraczki z botwinki, obierz i pokrój na plasterki. Łodyżki i liście drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią buraczki i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż delikatnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem buraczany z nutą wasabi 128

Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj w plasterki 700 g czerwonych buraczków, obierz i pokrój w drobną kostkę ok. 1 cm x 1 cm 700 g bulwy selera, obierz i pokrój na kawałki o wielkości(...)śmietany Crème fraîche oliwa z oliwek 1 l 100 ml zimnej wody Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze oliwę dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj ok. 10 min dodaj buraczki i seler, warzywa chwilkę podsmażaj dodaj sól, pieprz, estragon, sok z cytryny dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu całość zmiksuj w blenderze

Szybko Szybkowar
Ryż z buraczkami. 234

Szybki, pyszny, smaczny i bardzo ładny dodatek do dań głównych, czyli ryż z buraczkami, który zachwyci swym kolorem każdego, a jeżeli nie zachwyci kolorem, to pewnie zachwyci smakiem. Podałem ryż z pieczonym kurczakiem ziołowym i danie na prawdę smakowało wszystkim. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 200 g ryżu 75 g gotowanego buraczka pół średniej cebuli 2 szklanki wody lub bulionu(...)masła Przygotowanie:  Ryż przemywamy w zimnej wodzie ok. 5 razy, aż woda przestanie być mętna. Buraczka kroimy w średnią kostkę, a cebulę w bardzo drobną. Następnie na patelni z grubym dnem smażymy cebulę przez ok. 5 min. Po tym dodajemy pokrojone buraczki, odsączony ryż i zalewamy szklanką wody, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 7 min. Potem dodajemy

Kuchnia Łukasza
Sałatka z buraczków z musztardą francuską 410

przecież taka fajna sałatka buraczkowa do głównego dania! Znalazłam recepturę u niezawodnej Danusi , którą gorąco pozdrawiam :) Sałatkę robiłam już wielokrotnie, jest pyszna! Polecam serdecznie! Składniki: 1/2 kg buraczków 1 cebula sok z cytryny 1 kopiasta łyżeczka majonezu(...)kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Buraki dokładnie umyć, zalać wodą i gotować do miękkości. 2. Ugotowane i ostudzone buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać. 3. Do buraczków dać cebulę, wydusić trochę soku z cytryny, dodać pozostałe składniki, doprawić. Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku sokiem

Kuchnia domowa Ani
Kluseczki z kaszy jaglanej i buraczków 150

które wyśmienicie smakują same jak i dodatek do dania głównego, warto wypróbować te smaczne i bardzo proste do zrobienia kluseczki :) Składniki : - 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości buraczki  - 7 łyżek mąki żytniej razowej ( lub innej pełnoziarnistej) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  - przyprawy ( czosnek, pieprz inne ulubione) - sos sojowy lub sól do smaku  Przygotowanie: Ugotować(...)buraczki , zmielić blenderem lub maszynką do mięsa, połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną i przyprawami, zagotować wodę w garnku, wrzucać uformowane kluseczki na kilka minut do wrzątki, następnie wyciągnąć łyżką cedzakową.  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Poniedziałkowy "fit" - Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi 165

wykorzystać.  Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi SKŁADNIKI:  pumpernikiel  parmezan gałązka oregano mini marchewki  mini cebulki kalafior romanesko młode buraczki rzodkiewki mleko masło białe wino oliwa ekstra vergin kwiaty do dekoracji wasabi malto (maltodekstryna) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Parmezan ścieramy(...)drobnej tarce, a następnie blendujemy go z pumperniklem i oregano. Doprawiamy solą, dodajemy odrobinę oliwy i mieszamy.  Mini marchewki obieramy, kalafior dzielimy na małe różyczki, rzodkiewki myjemy, buraczki obieramy i kroimy na części - u Nas na ćwiartki. Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę  i obsmażamy na niej buraczki, aż będą chrupiące. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z botwinką i kaszą pęczak 200

kawałki pierś z kurczaka. Całość zalać wodą (około 2,5 l). Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu.  W międzyczasie liście botwinki drobno posiekać, a buraczki obrać i pokroić w kostkę.  Gdy warzywa będą już lekko miękkie to do garnka dodać botwinkę oraz nieugotowaną kaszę pęczak. Ponownie gotować pod przykryciem na małym ogniu(...)buraczki będą miękkie, to na sam koniec wsypać odcedzony groszek. Całość jeszcze chwilę gotować, następnie posmakować i ewentualnie doprawić + dodać posiekane liście świeżej bazylii. Zupa z botwinką i kaszą pęczak najlepiej smakuje na drugi dzień

Ugotować
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 157

uzyskania żądanej konsystencji. Gotowe pulpety polewaj sosem przed podaniem . (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć). * Opcjonalnie. Płatki drożdżowe nadają świetny serowy posmak. Różowa sałatka z buraczków i fasoli: 3-4 upieczone buraki 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)łyżeczka różowego octu balsamicznego sól do smaku prażone migdały (opcjonalnie) Buraczki pokrój w kostkę , dodaj do nich fasolę i cebulę pokrojoną w piórka . Przygotuj sos, dodając do majonezu czosnek, musztardę oraz ocet balsamiczny. Dodaj go do sałatki, wymieszaj i przypraw solą do smaku . Sałatkę posyp podprażonymi migdałami i podawaj razem z pulpetami. Smacznego

Food Square

Proponowane wyszukiwania