buraczki - 4888 przepisów (strona:73/326)

Makaron funghetto z brokułowym pesto. 160

brokułowym pesto, serem bałkańskim i buraczkami. (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu funghetto 1 średniej wielkości brokuł 1/2 sera w typie bałkańskim lub feta kilka plastrów buraczków z zalewy octowej 2 ząbki czosnku garść słonecznika łuskanego 250 ml śmietanki słodkiej 12 % (weganie: śmietanka sojowa) bazylia, oregano, pieprz, ostra papryka Gotowanie zaczynamy od ugotowania brokuła tak, aby był(...)pokrył cały makaron. My zawsze dodatkowo polewamy całość delikatnie oliwą z oliwek. Nadaje to fajny dodatkowy smak i makaron nie klei się. Na koniec kroimy w małą kosteczkę buraczki i ser bałkański. Posypujemy porcje już na talerzu lub jak wolicie wcześniej w garnku z sosem. Obie wersje są OK :) Gotowe :) Zapraszamy do stołu. Podoba się Wam pomysł z dobieraniem

vegetanie
Czerwone buraczki z czosnkiem. 110

buraczków. Przepis pozyskałam niedawno, troszkę go ulepszyłam, wg. własnego gustu i są naprawdę pyszne - zimą jak znalazł. Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej! SKŁADNIKI: 2,5 kg. ugotowanych buraczków, 2 ząbki czosnku, 2 duże cebule, ZALEWA: 1,5 szkl. wody, 0,5 szkl. octu 10%, 0,75 szkl. cukru, 6 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek pieprzu, 1 łyżka(...)soli, WYKONANIE: składniki zalewy zagotować, wystudzić, buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć w moździerzu, cebulę pokroić w drobną kostkę, wszystkie składniki wymieszać, pozostawić na 24h, następnie ugotować w słoikach

Kuchnia Beaty
Sałatka z buraczków z kapustą. 100

wszystkich smakoszy buraczków, polecam tę właśnie sałatkę. Połączenie tych warzyw może wydać się dziwne(...)uwierzcie warto spróbować! Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej!Z tej porcji otrzymałam 5 słoików 200ml i 1 słoik  450ml. SKŁADNIKI: 1 kg. kapusty, 1,5 kg. ugotowanych buraczków, 2 cebule - 20dag. ZALEWA: 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. octu, 1 szkl. wody, czubata łyżka soli, pieprz do smaku, WYKONANIE: kapustę poszatkować, posolić, zostawić do zmożenia, buraczki zetrzeć

Kuchnia Beaty
Krem z buraków z chipsem szwarcwaldzkim 159

postanowiłam więc zacząć właśnie od tej. Wyszła smaczna, bardzo gęsta i sycąca. Chips z szynki szwarcwaldzkiej to istna wisienka na torcie. Potrzebne nam (na 3-4 talerze): - 500 g buraczków startych (ze słoika) - pół cebuli - mała marchewka - duży ziemniak - 2 małe ząbki czosnku - liść laurowy - 3 ziela angielskie - kwasek cytrynowy (bardzo mała szczypta) - pół łyżeczki cukru - sól i pieprz(...)plasterku szynki szwarcwaldzkiej na osobę - grzanki czosnkowe Przygotowanie:  Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniak oraz buraczki i zalać wodą tak, żeby ledwo przykrywała warzywa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku, przestudzić i zmiksować blenderem na gładką

W poszukiwaniu inspiracji
Czerwone buraczki na ciepło 147

mają wiele wartości odżywczych, zawierają  między innymi kwas foliowy, żelazo, wapń, potas, magnez, mangan, sód, fluor, cynk,  molibden, kobalt a także rubid i cez. Jak widać buraczki to bomba "wartości odżywczych", więc warto je przygotować dla naszych najbliższych. Spróbujcie;) Składniki: 2 kg buraków 2 łyżki cukru kryształu  łyżka octu  szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej(...)śmietany łyżka masła Wykonanie: Buraczki wymyć i ugotować do miękkości. Następnie obrać je ze skóry i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać cukier, ocet, sól, śmietanę i masło, dokładnie wymieszać. Całość podsmażyć, podawać na ciepło

Krakowskie smaki Ani
Buraczki na ciepło 130

Składniki:  8 buraczków 1 mała cebula 2 łyżki oleju 1 płaska łyżka mąki sól, pieprz 0,5-1 łyżka octu cukier (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Buraczki umyć i ugotować. Ściągnąć skórkę. Zetrzeć na tarce o dużych lub małych oczkach. 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mąkę szybko mieszając. 3. Do zasmażki przełożyć buraczki. 4. Doprawić solą, pieprzem, octem i opcjonalnie cukrem

A Ty Smakuj Mnie
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 155

SEREM /cytuję za Liską / Na spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli 2 żółtka 2-3 łyżki wody Na nadzienie: 1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g) 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, sól, pieprz, chilli 2- 3 łyżki świeżego koperku 1-2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej starego(...)Wyjąć z pierarnika, zdjąć z ciasta papier z fasolą i wypełnić je nadzieniem. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy zmięknie, dodać pokrojoną drobno botwinę (buraczki kroimy na zapałki). Dusić 5 minut, doprawić przyprawami. Dusić jeszcze 5-10 minut. Buraczki i łodygi powinny wyraźnie zmięknąć. Jajka zmiksować ze śmietaną i kozim serem. Doprawić solą

KUCHARNIA
Sałatka z buraczkiem i fetą na szpinaku 358

Ostatnio gotowałam buraczki do obiadku i zostawiłam jednego z myślą o tym że stworzę jakąś sałatkę. Buraczek jak najbardziej nadaje się na takie lekkie sałatki na zielonym "podkładzie". Doskonale komponuje się innymi składnikami. składniki: 1 gaść listków szpinaku 1 mały czerwony buraczek ugotowany lub upieczony 1 garść pestek dyni 50 g fety 1-2 łyżki  sosu balsamicznego Składniki(...)jedną porcję. Na talerzu ułożyć listki szpinaku. Buraczka obrać i pokroić w pół plastry, ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na buraczka rozkruszyć ser feta. Całość posypać uprażonymi pestkami. Sałatkę skropić sosem balsamicznym  i podawać

Monia miesza i gotuje
Dietetyczny chłodnik z botwinki :) 114

kawałek pora - pęczek botwinki z buraczkami (ok. 5 sztuk) - połowa cytryny - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czerwony, caynne - 200 g jogurtu naturalnego - natka pietruszki do posypania - habżyki cebulowo-czosnkowe Buraczki należy delikatnie oskrobać i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj

Zdrowie na języku :P
Botwinka 150

SKŁADNIKI:1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)1 młoda pietruszka2 młode marchewki1 młody por1/2 młodego selera3 młode ziemniaki3 łyżki śmietany 18% lub jogurt1 kostka rosołowasól i pieprz do smaku1 łyżka cukru1 szczypta kwasku cytrynowego2 łyżki mąki3 jajka na twardo1 łyżka świeżego koperkuPRZYGOTOWANIE:Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć(...)pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę

kulinarnyJa
Soczewica z boczkiem 127

coś zdrowego z odrobiną boczku. Smak tego dania opiera się na szczegółach. Drobne "zabiegi kulinarne" sprawią, że zwykła soczewica stanie się świetnym daniem.Składniki:Soczewica 250 gr,Boczek wędzony,Buraczki 3 sztuki,Cebula 2 sztuki,Jabłko 1 duże,Czosnek niedźwiedzi,Sól.Gotujemy soczewicę. W tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwie całe, umyte cebule oraz pokrojone w grube plastry(...)się pięknie przypiekła.Sprawdzamy soczewicę, jeżeli zaczyna mięknąc przyprawiamy ją czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy boczek się już przysmaży dodajemy troszkę tłuszczu do soczewicy.Buraczkowy krem:Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy do blendera, dodajemy upieczone jabłko oraz upieczoną, obraną ze skóry cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z boczku i miksujemy w blenderze. Dodajemy drugą upieczoną cebulę

Kulinarna rozmowa
Botwinka pasteryzowana na zimę 208

cytryny lub odrobina octuSposób przygotowania:1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze.2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście kroimy w paski, a buraczki w kostkę lub plasterki.3. Pokrojone buraczki i botwinkę wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła warzywa. Gotujemy bez przykrycia przez kwadrans.4. Doprawiamy solą

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory 320

syropieMorele w syropieWiśnie w syropieWiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie SokiSok malinowy  Sok wiśniowySok winogronowySok z czarnej porzeczkiSok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYWSałatki:Buraczki z paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka z cukinii i paprykiSałatka ogórkowa z papryką i kurkumąSałatka pieczarkowo-paprykowaSałatka szwedzka Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Mizeria na zimęWarzywa

Kuchnia domowa Ani
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 286

łyżki– szynka parmeńska – 4 plasterki *– sól , pieprzDodatkowo :- małe ziemniaki – 150 g– czosnek – 2 ząbki– oliwa z oliwek – 1 łyżka– buraczki zasmażane Provitus  Sposób przyrządzenia : Filet z kurczaka oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę.  Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu. Cebulę , pora i suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy(...)oliwie , posypujemy solą i posiekanym czosnkiem , a potem wkładamy do piekarnika – na ok. 45 – 50 minut.     Upieczoną roladkę kroimy w grubsze plasterki. Podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i buraczkami ( na ciepło lub na zimno

Ostra na Słodko
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 213

vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki i korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty). Szalotki odcedzić z marynaty. Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć sałatę(...)zaczynając od zewnętrznego brzegu układać:buraczki, fetę, śledzie, korniszony i szalotki. Całość polać sosem

Czerwień i błękit