Składniki: 8 buraczków 1 mała cebula 2 łyżki oleju 1 płaska łyżka mąki sól, pieprz 0,5-1 łyżka octu cukier (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Buraczki umyć i ugotować. Ściągnąć skórkę. Zetrzeć na tarce o dużych lub małych oczkach. 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mąkę szybko mieszając. 3. Do zasmażki przełożyć buraczki. 4. Doprawić solą, pieprzem, octem i opcjonalnie cukrem
A Ty Smakuj MnieSEREM /cytuję za Liską / Na spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli 2 żółtka 2-3 łyżki wody Na nadzienie: 1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g) 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, kminek, sól, pieprz, chilli 2- 3 łyżki świeżego koperku 1-2 łyżki octu balsamicznego (najlepiej starego(...)Wyjąć z pierarnika, zdjąć z ciasta papier z fasolą i wypełnić je nadzieniem. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy zmięknie, dodać pokrojoną drobno botwinę (buraczki kroimy na zapałki). Dusić 5 minut, doprawić przyprawami. Dusić jeszcze 5-10 minut. Buraczki i łodygi powinny wyraźnie zmięknąć. Jajka zmiksować ze śmietaną i kozim serem. Doprawić solą
KUCHARNIAOstatnio gotowałam buraczki do obiadku i zostawiłam jednego z myślą o tym że stworzę jakąś sałatkę. Buraczek jak najbardziej nadaje się na takie lekkie sałatki na zielonym "podkładzie". Doskonale komponuje się innymi składnikami. składniki: 1 gaść listków szpinaku 1 mały czerwony buraczek ugotowany lub upieczony 1 garść pestek dyni 50 g fety 1-2 łyżki sosu balsamicznego Składniki(...)jedną porcję. Na talerzu ułożyć listki szpinaku. Buraczka obrać i pokroić w pół plastry, ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na buraczka rozkruszyć ser feta. Całość posypać uprażonymi pestkami. Sałatkę skropić sosem balsamicznym i podawać
Monia miesza i gotujekawałek pora - pęczek botwinki z buraczkami (ok. 5 sztuk) - połowa cytryny - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czerwony, caynne - 200 g jogurtu naturalnego - natka pietruszki do posypania - habżyki cebulowo-czosnkowe Buraczki należy delikatnie oskrobać i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj
Zdrowie na języku :PSKŁADNIKI:1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)1 młoda pietruszka2 młode marchewki1 młody por1/2 młodego selera3 młode ziemniaki3 łyżki śmietany 18% lub jogurt1 kostka rosołowasól i pieprz do smaku1 łyżka cukru1 szczypta kwasku cytrynowego2 łyżki mąki3 jajka na twardo1 łyżka świeżego koperkuPRZYGOTOWANIE:Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć(...)pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę
kulinarnyJacoś zdrowego z odrobiną boczku. Smak tego dania opiera się na szczegółach. Drobne "zabiegi kulinarne" sprawią, że zwykła soczewica stanie się świetnym daniem.Składniki:Soczewica 250 gr,Boczek wędzony,Buraczki 3 sztuki,Cebula 2 sztuki,Jabłko 1 duże,Czosnek niedźwiedzi,Sól.Gotujemy soczewicę. W tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwie całe, umyte cebule oraz pokrojone w grube plastry(...)się pięknie przypiekła.Sprawdzamy soczewicę, jeżeli zaczyna mięknąc przyprawiamy ją czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy boczek się już przysmaży dodajemy troszkę tłuszczu do soczewicy.Buraczkowy krem:Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy do blendera, dodajemy upieczone jabłko oraz upieczoną, obraną ze skóry cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z boczku i miksujemy w blenderze. Dodajemy drugą upieczoną cebulę
Kulinarna rozmowacytryny lub odrobina octuSposób przygotowania:1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze.2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście kroimy w paski, a buraczki w kostkę lub plasterki.3. Pokrojone buraczki i botwinkę wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła warzywa. Gotujemy bez przykrycia przez kwadrans.4. Doprawiamy solą
Kuchnia domowa AnisyropieMorele w syropieWiśnie w syropieWiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie SokiSok malinowy Sok wiśniowySok winogronowySok z czarnej porzeczkiSok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYWSałatki:Buraczki z paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka z cukinii i paprykiSałatka ogórkowa z papryką i kurkumąSałatka pieczarkowo-paprykowaSałatka szwedzka Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Mizeria na zimęWarzywa
Kuchnia domowa Aniłyżki– szynka parmeńska – 4 plasterki *– sól , pieprzDodatkowo :- małe ziemniaki – 150 g– czosnek – 2 ząbki– oliwa z oliwek – 1 łyżka– buraczki zasmażane Provitus Sposób przyrządzenia : Filet z kurczaka oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu. Cebulę , pora i suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy(...)oliwie , posypujemy solą i posiekanym czosnkiem , a potem wkładamy do piekarnika – na ok. 45 – 50 minut. Upieczoną roladkę kroimy w grubsze plasterki. Podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i buraczkami ( na ciepło lub na zimno
Ostra na Słodkovinegrette. Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki i korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty). Szalotki odcedzić z marynaty. Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć sałatę(...)zaczynając od zewnętrznego brzegu układać:buraczki, fetę, śledzie, korniszony i szalotki. Całość polać sosem
Czerwień i błękitmamę i udało się. Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie.Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :)Składniki:-25 dkg ugotowanej fasoli-5 średnich czerwonych buraczków-5 średnich ziemniaków-1/4 średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki)-10 suszonych śliwek-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, koperek-1/2 l bulionu(...)Mięso kroimy w dużą kostkę. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania warzyw. Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę. Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Śliwki suszone kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę
Maminek kulinarnykoperkiem.Pycha!Składniki:1 duża marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;2 litry zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie);2 pęczki botwniki z małymi buraczkami;4 średnie ziemniaki;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka mąki;Pęczek koperku;Łyżka cukru;3 łyzki octu spirytusowego;Sól;Pieprz;Jaja ugotowane na twardo(...)miękkości.Botwinkę umyć i osuszyć. Łodygi i liście drobno pokroić, buraki obrać, pokroić w kostkę.Gdy ziemniaki i marchewka w zupie będą już miękkie dodać posiakną botwinkę z buraczkami. Gotować, aż buraczki zmiękną.Następnie doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę i zdjąć z ognia.W małej miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, dodać chochlę ciepłej zupy
Gospodyni Miejskaczosnku400 g kefiru0,5 szklanki śmietany3 łyżki soku z cytrynyszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Botwinkę umyć. Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, liście drobno posiekać. Do garnka wlać bulion, wrzucić pokrojone buraczki i gotować około 10 minut. Następnie dodać posiekane liście i gotować kolejne 10-15 minut (do miękkości buraczków). Ostudzić. Dolać kefir, śmietanę, sok z cytryny. Zamieszać. Dodać obranego
Oryginalny smakBuraki są bardzo zdrowe, posiadają masę witamin no i są pyszne! Darzę je miłością bezgraniczną! :) Pod wszelką postacią! Nie kupuję jednak nigdy gotowych. Wykonanie domowych, zasmażanych buraczków przy użyciu ugotowanych buraków to 15 minut pracy - i żadne sklepowe im nie dorównają. Składniki: 2 op ugotowanych buraków (przeważnie kupuje pakowane po 4szt) łyżka sklarowanego masła (może być zwykłe(...)smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny. Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj na ciepło, chociaż ja tutaj całkowicie odbiegam od normy: bardzo lubię zimne buraczki kontrastujące z ciepłym sosikiem... Podobnie jak i do kapusty kiszonej nie dodaję do buraczków mąki.... w postaci zasmażki. Zasmażone z masełkiem i tak są pyszne
Walijskie PichcenieCzęsto robię zasmażane do obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki. Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów: bitek, mielonych, gulaszu... Polecam gorąco! Składniki: 6 buraczków średniej wielkości 1 cebula (10 dag) 4 łyżki oliwy lub oleju 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smaku sól, cukier(...)przypraw są oczywiście uzależnione od naszego smaku, więc doprawiamy wg uznania wymienionymi przyprawami. Sałatkę można jeść na ciepło, chociaż ja zdecydowanie bardziej wolę na zimno (podobnie jak zasmażane buraczki
Walijskie Pichcenie